Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Political.gr, Δημοσιευμένο: 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως και στην χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα πια δεν είναι ίδιο όπως πριν. Η κρίση, μεταξύ άλλων, ανάδειξε ότι οι θέσεις της Αριστεράς για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας και για ισχυρές δημόσιες παρεμβάσεις στους τομείς της οικονομίας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λογική της ΝΔ.

Παρά τη δεδομένη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις, καθώς αρνείται να στηρίξει με εμπροσθοβαρή μέτρα την οικονομία, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, αλλά και οι περισσότεροι φορείς των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας.

Σήμερα η στρατηγική "ακορντεόν" που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είναι εντελώς αδιέξοδη. Αντί μιας σοβαρής στρατηγικής που θα στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και θα έχει αρχή, μέση και τέλος η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει απλώς το άνοιξε - κλείσε και κλείσε - άνοιξε δραστηριότητες τρέχοντας εκ των υστέρων πίσω από τις εξελίξεις.

Η δε έλλειψη ισχυρής παραγωγικής βάσης καθιστά την Ελλάδα ως την πιο ευάλωτη οικονομία της Ε.Ε. Χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι μπροστά στο φάσμα της φτωχοποίησης.

Κρίνοντας από την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση κάνει σαν να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας που θα πλήξει την ελληνική οικονομία. Ένα μέγεθος βέβαια που δεν είναι δεδομένο αλλά εξαρτάται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ταυτοχρόνως, πράττει ελάχιστα για την προστασία των εργαζομένων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Η δε προετοιμασία που εμφανίζει η χώρα μας για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν αποφασισθεί γεννά ιδιαίτερες ανησυχίες. Ο κίνδυνος να χάσουμε την ευκαιρία διοχέτευσης στην οικονομία πόρων, που δικαιούμαστε και που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης είναι υπαρκτός.

Αυτή η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία. Δυστυχώς στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα έχουμε μια κυβέρνηση που την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία και όχι η ουσία.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×