Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσει η πλάκα με τα δύο μεγάλα κόμματα! Να πάψουν πια να μας δουλεύουν!

Σταμάτης Μαλέλης, www.aixmi.gr, Δημοσιευμένο: 2011-09-07

Άκουσα τον Γιώργο Παπανδρέου να μιλάει για την ανάγκη μεταρρυθμιστικής πολιτικής! Ξέρει πολύ καλά ο Γιώργος ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι άχρωμες! Μεταρρυθμίσεις έκαναν και η Θάτσερ και ο Μπλερ. Μεταρρυθμίσεις έκαναν και διάφοροι δικτάτορες στον κόσμο χρησιμοποιώντας τον βούρδουλα και έριχναν τους λαούς τους στην απόλυτη φτώχεια. Η λέξη από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα και λειτουργεί μόνο επικοινωνιακά!

Άκουσα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μιλούν για την ανάγκη άμεσων εκλογών, ώστε να αρχίσει η… επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κανένα από τα δύο κόμματα δεν μας μιλάει για την αιτία του κακού. Παντού, στην Αμερική, την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα διακεκριμένοι επιστήμονες μιλούν για τις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις τράπεζες και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σύστημα, μετά και την πλήρη απελευθέρωση των όποιων περιορισμών, γιγαντώθηκε και ξεπέρασε τα κράτη και τις αγορές. Τα παράγωγα και τα ασφάλιστρα έγιναν το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων των τραπεζών.

Μόλις το 1970 οι τραπεζικές συναλλαγές αποτελούσαν το 20% του Α.Ε.Π. των Η.Π.Α. Σήμερα αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60%.

Στις τελευταίες δεκαετίες, και κυρίως από το 1990 και μετά, μεταλλάχθηκε το καπιταλιστικό σύστημα. Οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι προσπαθούν να το βαφτίσουν. Άλλοι κάνουν λόγο για τον «καπιταλισμό- καζίνο», ο δικός μας, ο Μ. Βαρουφάκης, μιλάει για τον «καπιταλισμό – Μινώταυρο». Πραγματικά ευρηματικός χαρακτηρισμός! Άλλοι μιλούν για τον «καπιταλισμό – καρχαρία» και πάει λέγοντας.

Και τι κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα; Προτείνουν λύσεις για τη δεκαετία του ’90, αφήνοντας ανέγγιχτες τις πραγματικές αιτίες του κακού.

Και στις Η.Π.Α., αλλά και στη Γερμανία μπορεί να αδιαφορούν για τα CDO και τα CDS, γιατί είναι στο κέντρο του καπιταλιστικού συστήματος και πιστεύουν ότι δύσκολα θα πληγούν οι τελευταίοι, όπως προβλέπουν κάποιοι άλλοι.

Είναι, όμως, δυνατόν στην Ελλάδα της περιφέρειας και του Νότου να υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί μεγάλων κομμάτων που δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα; Εδώ αρχίζει πια να ψιθυρίζεται – και ελπίζω να είναι μόνο σενάριο – ότι ο Νότος θα κόψει ένα άλλο ευρώ, σαφώς υποτιμημένο από αυτό της Κεντρικής Ευρώπης. Ελπίζω να είναι μόνο μια βλακεία αυτό.

Τι προτείνουν λοιπόν; Ο ένας μεταρρυθμίσεις και φυσικά αυξήσεις φόρων, μόνο σε αυτούς που είναι εύκολο να εντοπιστούν, και ο άλλος μειώσεις για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά! Ούτε πρωτοετείς στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.! Μα ακόμη και να υπάρξει ρευστότητα σε ορισμένες επιχειρήσεις, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα τα επενδύσει σε ένα τόσο άσχημο εικονικό κλίμα; Όχι βέβαια, θα τα πάρει και θα φύγει σε άλλη γη και σε αλλά μέρη! Αν ρίξουν λεφτά στις τράπεζες, αυτές θα τα μετακυλίσουν στην αγορά; Όχι βέβαια, και το απέδειξαν! Θα τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τα δικά τους κενά, αφού βρίσκονται στο κόκκινο. «Ζόμπι» είναι οι περισσότερες τράπεζες, που αν λειτουργούσαν με επιχειρηματικά κριτήρια θα είχαν την τύχη της Lehman Brothers.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, άλλη πολιτική αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα για τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Δεν υπάρχει άλλη λύση αν δεν μπει φρένο στα παράγωγα και στα hedge funds που κατασπαράζουν χώρες και λαούς για το γρήγορο κέρδος των μετόχων τους. Αυτό δεν είναι καπιταλισμός! Όπως δεν ήταν σοσιαλισμός αυτό που ζούσαν οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης! Είχαμε υπαρκτό σοσιαλισμό και έχουμε ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.

Μήπως ακούσατε τα δύο κόμματα να μιλούν για αυτά; Θα μου πείτε ότι εδώ δεν ακούσατε ούτε την… υπαρκτή Αριστερά!

Θέματα επικαιρότητας: Πελατειακό κράτος

Άρθρα/ Πολιτική

×