Ο δύσκολος δρόμος του Γιώργου Καμίνη

Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2012-01-14

Είναι προφανής και εύκολα εξηγήσιμη η προσπάθεια που γίνεται από πολλούς και διαφορετικούς κύκλους-σπανίως καλοπροαίρετους(περίπτωση Κ. Παπαϊωάννου στα ΝΕΑ) -να απαξιώσουν το έργο και την προσωπικότητα του Γιώργου Καμίνη.

Τους ενοχλεί το γεγονός ότι ένας εξαιρετικός ακαδημαϊκός, προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών, που δεν έχει βγει από τον κομματικό σωλήνα, που δεν χαϊδεύει αυτιά, που δεν ξέρει το σπορ της εφαρμοσμένης ρητορικής, που δεν μοιράζει από δω και από κει δημόσιο χρήμα, που δεν θέλει αργόμισθους και κόλακες δίπλα του, κατέχει το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων.

Βλέπετε ο Γ. Καμίνης δεν έχει ανοίξει το πουγκί του δήμου-όπως έκαναν οι προκάτοχοί του και όχι μόνο-προκειμένου να μοιράζει λεφτά σε διαφημιστικές εταιρείες, σε στρατιές δημοσιογράφων, σε ανυπόληπτα blog και site, σε εταιρείες οργάνωσης εκδηλώσεων, σε μαϊντανούς και «καλλιτέχνες», οι οποίοι θα τον υμνούν και θα διατυμπανίζουν πόσο σπουδαίος δήμαρχος είναι.

Ο Γ. Καμίνης ακολουθεί ένα άλλο ύφος εξουσίας, πραγματικά σεμνό και ταπεινό. Προωθεί την πολιτική του, χωρίς φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες. Πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα της Αθήνας, καλείται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές τρύπες που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι-δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, γενικοί γραμματείς, διοικητές και διευθυντές οργανισμών και λοιποί παρατρεχάμενοι.

Άρχισε με το αυτονόητο νοικοκύρεμα του δήμου και πρωτίστως του Αθήνα 9,84, αλλά και μια σειρά οργανισμούς που η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ξεπέρασε κάθε όριο(χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Τεχνόπολις») και προχωρά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι τον πρώτο χρόνο διοίκησης, ο Δήμος δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ, αντιθέτως μείωσε τα χρέη προς προμηθευτές από τα 47 εκ. ευρώ στα 26 εκ. ευρώ.

Έδωσε σαφέστατα δείγματα γραφής με τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Μολονότι έγιναν πάρα πολλές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, το συνολικό κόστος ήταν μόλις 200 χιλιάδες ευρώ, όταν οι αντίστοιχες του κ. Κακλαμάνη-με την αντίστοιχη αισθητική-κόστιζαν περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα της πόλης αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών σταδιακά βελτιώνεται, με τα απορριμματοφόρα του δήμου να είναι συνεχώς στους δρόμους της Αθήνας.

Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση ενεργειών κοινωνικο-οικονομικής ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (αστέγων – νεόπτωχων) και το σχέδιο Κοινωνικής Ανασυγκρότησης και Αλληλεγγύης.

Το μεγάλο στοίχημα του Καμίνη είναι η αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στους κατοίκους της Αθήνας και ιδιαίτερα των υποβαθμισμένων γειτονιών της. Από αυτά τελικώς θα κριθεί. Έχει μπροστά του τρία χρόνια για να το πετύχει. Για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ελπίδες και τις προσδοκίες που γέννησε η εκλογή του στην πλειονότητα των Αθηναίων και όχι μόνο!

Θέματα επικαιρότητας: Πελατειακό κράτος

Γιάννης Παπαθεοδώρου

Το άδοξο τέλος της μεταπολίτευσης

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2012-02-08

The Books’ Journal, τχ. 16, Φεβρουάριος 2012. Για το βιβλίο του Σταύρου...

Περισσότερα
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος

To μνημόνιο και οι...Ολυμπιακοί Αγώνες

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, 2012-01-26

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και πολύ περισσότερο στις...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Πεπονόφλουδες

Νίκος Μπίστης, 2012-01-23

Δεν ξέρω και δεν με πολυενδιαφέρει να μάθω σε τι θεό πιστεύει...

Περισσότερα

Για μια αληθινή μεταρρύθμιση

Παύλος Τσίμας, 2012-01-21

«Απαιτείται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη» είπε ο επικεφαλής...

Περισσότερα
Ανδρέας Παπαδόπουλος

Ο δύσκολος δρόμος του Γιώργου Καμίνη

Ανδρέας Παπαδόπουλος, 2012-01-14

Είναι προφανής και εύκολα εξηγήσιμη η προσπάθεια που γίνεται...

Περισσότερα
Σταύρος Τσακυράκης

Ατόπημα η προφυλάκιση Εφραίμ

Σταύρος Τσακυράκης, 2011-12-26

Η προφυλάκιση του κ. Εφραίμ αποτελεί άλλο ένα ατόπημα της...

Περισσότερα

Πανικός για τον Εφραίμ

Σταύρος Θεοδωράκης, 2011-12-25

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η προφυλάκιση του Εφραίμ είναι...

Περισσότερα

«Αγονα» δρομολόγια σε αέρα και θάλασσα

Κώστας Χλωμούδης, 2011-12-23

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχώρησε στην προκήρυξη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Γιώργος Σταθάκης

Η «τελευταία ευκαιρία» για την προοδευτική αντιπολίτευση

Γιώργος Σταθάκης, 2025-04-03

...Η παραδοσιακή «πολυσυλλεκτικότητα» πέθανε μαζί με την...

Σωτήρης Βαλντέν

Πόσο νέα είναι η εθνική πυξίδα Τσίπρα;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-03-26

O Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε προ ημερών μακροσκελές κείμενο...

×
×