Ο Καμίνης και η Χρυσή Αυγή

Γιατί η δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή στην αντιμετώπιση των εχθρών της παρά τη χρήση των όπλων που της δίνουν οι θεσμοί

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-07-27

Η αλήθεια είναι πως ο δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια. Να αφήσει άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Ή να αφήσει το φίδι να κυκλοφορεί ανάμεσά μας ανενόχλητο. Κανείς, φαντάζομαι, δεν θα θυμόταν ότι είναι στην αρμοδιότητά του να επιτρέπει ή να απαγορεύει τα συσσίτια φυλετικής καθαρότητας της Χρυσής Αυγής σε δημόσιους χώρους. Και, πολύ περισσότερο, κανείς δεν θα τον εγκαλούσε αν δεν ασκούσε την αρμοδιότητά του. Ετσι κι αλλιώς, στην ελληνική δημόσια διοίκηση (αλλά και στην πολιτική) η κρατούσα αρχή είναι το «ου μπλέξεις». Να μην κάνεις τίποτε αν δεν είσαι απολύτως υποχρεωμένος να το κάνεις. Και αν βρεθείς αναγκασμένος να παραβείς τον κανόνα της ακινησίας, κάνε τουλάχιστον όσο γίνεται λιγότερα.

Αλλά εκείνος προτίμησε να αναλάβει την ευθύνη. Να ασκήσει την αρμοδιότητά του. Να απαγορεύσει τα συσσίτια ως παράνομα. Να καλέσει τη δημόσια δύναμη να επιβάλει την απαγόρευση. Και να διακηρύξει ότι θα συνεχίσει να τους «ταράζει στη νομιμότητα», κατά την ωραία έκφραση του Ηλία Ηλιού. Να επιμένει δηλαδή να αντιμετωπίζει τη χυδαιότητα, τη βία και τον ρατσισμό με μόνο όπλο τη νομιμότητα, αλλά και χωρίς καμιά υποχώρηση από τη νομιμότητα.

Εκανε καλά;

Δεν στέκομαι στις συνηθισμένες, «πονηρούτσικες» αναλύσεις, πως όλα αυτά τα κάνει ο δήμαρχος για να προβληθεί ενόψει δημοτικών εκλογών. Οχι επειδή δεν τον έχω τον Καμίνη για πολιτικάντη - αυτή είναι μια υποκειμενική εντύπωση και μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά επειδή δεν έχει καμιά σημασία. Αν πράττει το σωστό, είναι αδιάφορο αν προσδοκά πολιτικό όφελος. Αλλά πράττει, πράγματι, το σωστό;

Στέκομαι, αντίθετα, με προσοχή στις ενστάσεις καλόπιστων ανθρώπων που αναρωτιούνται μήπως, άθελά τους, ο Καμίνης, ο Δένδιας ή ο Δραγασάκης παίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι των νεοναζί νοσταλγών της χούντας. Μήπως, ενώ αγωνίζονται να τους αντιμετωπίσουν, γίνονται ακούσιοι χορηγοί μιας αδάπανης διαφημιστικής τους καμπάνιας. Μήπως διά της αντιπαράθεσης μαζί τους, πολλαπλασιάζουν τον θόρυβο που προκαλούν. Και, επιπλέον, τους «κάνουν μάγκες», τους επιτρέπουν να ποζάρουν ως τάχα «αντισυστημικοί», ως δήθεν «ο φόβος και ο τρόμος του κατεστημένου» - ένα τμήμα του οποίου κατεστημένου, εν τούτοις, τους χρηματοδοτεί αφανώς και γενναιόδωρα τους αβαντάρει.

Καταλαβαίνω ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση;

Η απαγόρευση του νεοναζιστικού κόμματος; Το έκανε η Γερμανία, στις ειδικές συνθήκες των μεταπολεμικών χρόνων, εν μέσω ερειπίων. Αλλά κανείς άλλος δεν το επανέλαβε. Και θα ήταν επικίνδυνη ανοησία να το αποπειραθεί η σημερινή Ελλάδα.

Μήπως θα ήταν λύση ένα «ιδεολογικό γιουρούσι»; Ή η μέθοδος «πάσσαλος, πασσάλω εκκρούεται» - η επιστράτευση διμοιριών μαύρων αγγέλων να οδομαχούν με τους μαύρους διαβόλους; Και αυτή η λύση δοκιμάστηκε ιστορικά. Και κανείς δεν θέλει να θυμάται την έκβασή της.

Μήπως, αντίθετα, η λύση θα ήταν η ανοχή, ο κατευνασμός, η αντιμετώπισή τους ώς ένα κόμμα «σαν όλα τα άλλα», η «εξημέρωση» των μελανοχιτώνων; Το δοκίμασαν πολλές χώρες, παλαιότερα και πρόσφατα. Και το αποτέλεσμα ήταν, σε κάθε περίπτωση, όχι η μετάλλαξη αλλά η σταθερότερη εμπέδωση αυτών των κομμάτων ως καρκινωμάτων στη ζωή των χωρών αυτών. Πολύ περισσότερο, έχει δοκιμαστεί η συνταγή του φλερτ, της φιλικής περικύκλωσης, της υιοθέτησης της αγοραίας, ξενοφοβικής ατζέντας τους, ώστε να προσεταιρισθεί η mainstream Δεξιά τα απωλολότα πρόβατα της παραστρατημένης extreme Δεξιάς. Ο τελευταίος που το δοκίμασε ήταν ο Νικολά Σαρκοζί. Με αποτέλεσμα, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να κάνει ρεκόρ ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι του να σνομπάρουν «αντισυστημικά» τον Σαρκοζί, παρ’ όλο το φλερτ.

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, λοιπόν. Η δημοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της με τα δικά τους όπλα, αλλά με τα δικά της. Δηλαδή με τη νομιμότητα. Μόνο που χρειάζεται η νομιμότητα να πείθει και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Και εκείνοι που αναλαμβάνουν την προάσπισή της χρειάζεται να δείχνουν τόλμη και αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και υπομονή. Το ευτύχημα είναι ότι κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αρκεί να μην τους φάει η μοναξιά.

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Πάπας της νεωτερικότητας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-04-22

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την επίγεια πόλη ίσως για την ουράνια,...

Δημήτρης Λιάκος

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Δημήτρης Λιάκος, 2025-05-07

Ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί έως το 2050 κατά...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Κώστας Ζαχαριάδης*

Γιατί η Αριστερά αγάπησε τον Πάπα;

Κώστας Ζαχαριάδης*, 2025-04-28

Τον Πάπα Φραγκίσκο δεν τον θρηνούν µόνο οι καθολικοί χριστιανοί...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

×
×