Θα γίνει ποτέ γνωστή η αλήθεια για τον "902" TV;

Δημήτρης Φύσσας, Δημοσιευμένο: 2013-08-14

Καιρό τώρα -και όχι μόνο από επαγγελματική διαστροφή, ούτε από κεκτημένη ταχύτητα ενδιαφέροντος για το χώρο της νεανικής μου στράτευσης- παρακολουθώ το σίριαλ του «902» TV. Τα τελευταία χρόνια, κι ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες, δεν πήγαινε καλά.

Απολύσεις, συρρικνώσεις, προσωρινές διακοπές, επανενάρξεις, σκαμπανεβάσματα- (σχεδόν) τα ίδια όπως (σχεδόν) παντού. Tην πορεία της πτώσης του «902» την κατέγραψε (πολύ καλύτερα απ΄ ότι θα το έκανα εγώ ο όψιμος) η παλιοκαραβάνα Διονύσης Βραϊμάκης ως harddog - sport: «Αλλά το όνειρο ήταν πολύ μεγάλο για να περάσει από τις πόρτες της λογικής και της πραγματικότητας». Λίγο πολύ, στα περισσότερα μαγαζιά (ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδες) τέτοια γίνονται αυτά τα χρόνια- η κρίση των παραδοσιακών μίντια, το ίντερνετ που δυναμώνει κλπ. Γνωστά πράγματα.

Με μερικές σοβαρές διαφορές, στην περίπτωση του «902». Πρώτο, το ραδιόφωνο και η τηλεόρασή του είχαν συχνότητες παραχωρημένες στο ΚΚΕ ως πολιτικό κόμμα. Δεύτερο, στην πορεία συρρίκνωσης η ΕΣΗΕΑ δεν αντιδρούσε, ενώ αντιδρούσε για πολύ λιγότερα ή και για το τίποτα σε άλλα μίντια. Τρίτο το ΚΚΕ ανακοίνωνε πάντα μισόλογα ή τίποτα απολύτως ως απάντηση για την κριτική που δεχόταν, σχολιάζοντας πάντα το ποιοι οι άλλοι («αντικομουνιστές»- λες κι αυτό απαντάει επί της ουσίας), κι όχι τι λένε. (Το ίδιο εξάλλου, γινόταν και για το «Ριζοσπάστη» ή την «Τυποεκδοτική»).

Τώρα που το ΚΚΕ πουλάει τον «902» TV, όλα αυτά συνεχίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν, ενώ -μέχρι στιγμής-πάνε να προκύψουν και χειρότερα. Οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ για το θέμα (που, ειρήσθω εν παρόδω, αναφέρθηκαν όλες ή ανέβηκαν αυτούσιες στην A.V.) ήταν κολοβές. Κάθε φορά, το ΚΚΕ αναγκαζόταν να προσθέσει κάτι ακόμα είτε λόγω πίεσης χρόνου (το δεκαήμερο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου), είτε επειδή το ρεπορτάζ τού έθετε θέματα κι έπρεπε ν΄ απαντήσει. Ποτέ δεν έβγαλε μια ολοκληρωμένη, πλήρη, σαφή ανακοίνωση. Ιδού:

Πουλιέται ο «902» TV (σε άγνωστο αγοραστή, έναντι άγνωστου τιμήματος), με (άγνωστη) φόρμουλα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του. Αιτία είναι η κρίση. Όλα τα απαραίτητα τα λέει ο «Ριζοσπάστης» και ο «902».gr. Ποιοι είσαστε εσείς που θα κρίνετε το ΚΚΕ;

Πουλιέται ο «902» TV (σε άγνωστο αγοραστή, έναντι άγνωστου τιμήματος), με (άγνωστη) φόρμουλα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του. Αιτία είναι η κρίση. Η ΕΣΗΕΑ είναι κατάπτυση, δεν κοιτάει τι κάνουν οι άλλοι (Η ΕΣΗΕΑ μια απλή ανακοίνωση τόλμησε να βγάλει). Όλα τα απαραίτητα τα λέει ο «Ριζοσπάστης» και ο «902».gr. Ποιοι είσαστε εσείς που θα κρίνετε το ΚΚΕ;

Πουλιέται ο «902» TV στην κυπριακή εταιρία τάδε και όλα έχουν γίνει νόμιμα (έναντι άγνωστου τιμήματος), με (άγνωστη) φόρμουλα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του. Όλα τα απαραίτητα τα λέει ο «Ριζοσπάστης» και ο «902».gr. Ποιοι είσαστε εσείς που θα κρίνετε το ΚΚΕ;

Η κυπριακή εταιρία τάδε δεν έχει ακόμα συσταθεί / εγκριθεί. Έχει γίνει μόνο αίτηση σύστασής της. Δεν υπάρχει, ούτε καν στο διαδίκτυο δεν γκουγκλάρεται. Πώς μπορεί να κάνει αγοραπωλησίες; Η κυπριακή εταιρία τάδε ανήκει (ως σκέτος τίτλος) αλυσιδωτά, σε offshore (υπεράκτια) εταιρία, που έχει έδρα σε κάποιο μακρινό φορολογικό παράδεισο.

Αυτή τη στιγμή που γράφω (απόγευμα Τρίτης), εκεί είμαστε. Μπήκα στον «902».gr, καμιά απάντηση για τα δύο τελευταία, γι΄αυτό κι εγώ τα έγραψα γυμνά, δεν επαναλαμβάνω τα αναφερόμενα του ΚΚΕ. Και είμαι βέβαιος ότι και το ΕΣΡ διαβάζει τα ίδια που διαβάζουμε όλοι μας.

Τα ερωτήματα όμως είναι πολύ σοβαρά. Ας σκεφτεί μόνο το ΚΚΕ πώς θ΄ αντιδρούσε το ίδιο, αν κάποιο άλλο κόμμα πουλούσε με τέτοιο τρόπο κάποιο περιουσιακό του στοιχείο (αν δεχτούμε ότι πράγματι η συχνότητα τού ανήκει και δεν επιστρέφεται στο Δημόσιο). Δέχομαι σφέστατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εξυπνάδες και ψαρεύει ψήφους του ΚΚΕ, όταν επιμένει «να μείνει η συχνότητα στην Αριστερά»- δηλαδή θα την αγόραζε ο ίδιος; Αφού έχει δικό του σταθμό. Αλλά, επιμένω, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, άσχετα αν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο φούφουτος ή η βασίλισσα της Ολλανδίας. Ζητήματα πολιτικής ηθικής.

Και στο κάτω κάτω, το ίδιο το ΚΚΕ λέει ότι δε θέλει να συγκρίνεται με άλλα κόμματα, ούτε άλλες επιχειρήσεις. Ας φρόντιζε λοιπόν να μη δίνει λαβή. Δεν το καταλαβαίνει πόσο χάνει, όταν οι εκπρόσωποί του κατηγορούν τα μίντια ότι δεν ασχολούνται με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, που παίρνουν χαριστικά παίρνουν δάνεια από τράπεζες, αλλά ασχολούνται με το ΚΚΕ; Δεν καταλαβαίνει ότι, έτσι, από μόνο του αυτοσυγκρίνεται με τα «αστικά κόμματα»;

Ξέρω ότι η μυστικοπάθεια, η κρυψίνοια, η τάση για απόκρυψη, η μισή αλήθεια και όλα τα συναφή δεν είναι στοιχεία μόνο στο ΚΚΕ λόγω σταλινισμού, αλλά λίγο πολύ πιάνουν όλα τα ελληνικά κόμματα, λόγω πολιτικής παράδοσης. Ωστόσο, ας φανταστούμε μια διαφορετική μεθόδευση της πώλησης:

1. Το ΚΚΕ ρωτάει το ΕΣΡ αν μπορεί να πουλήσει τον «902» TV. Έστω ότι το ΕΣΡ απαντάει θετικά.

2. Το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι πουλάει τον «902» TV.

3. Το ΚΚΕ πουλάει τον «902» TV σε όποιον αγοραστή κρίνει πιο σκόπιμο και με όποιους όρους προστασίας των εργαζομένων μπορέσει να πετύχει

4. Το ΚΚΕ βγάζει ανακοίνωση: ο «902» TV πουλήθηκε με τόσο τίμημα, στην υπαρκτή εταιρία τάδε. Οι εργαζόμενοι είναι τόσοι, είναι αυτοί, τους χρωστάω τόσα, χρωστάω τόσα σε ασφαλιστικές εισφορές, αλλά όλα αυτά κατοχυρώνονται με τον τάδε συγκεκριμένο τρόπο

5. Το ΕΣΡ εγκρίνει τα πάντα και δίνει συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για τη σύννομη, ανοιχτή και υποδειγματική διαδιακασία.

Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, ο χειρότερος αντικομουνιστής να το διάβαζε, δεν θα μπορούσε να πει λέξη. Τώρα, όχι μόνο οι εχθροί του ΚΚΕ, αλλά και οι αδιάφοροι, και οι ουδέτεροι, ακόμα και μερικοί φίλοι του, έχουν από σοβαρές αμφιβολίες για την (οικονομική, πολιτική και ηθική) νομιμότητα μέχρι πλήρη καταδίκη των πράξεων του ΚΚΕ. Επομένως, είναι εθελοτυφλία και προσπάθεια συγκράτησης των οπαδών σε καθαρά θρησκευτική βάση ν΄ απαντάει το ΚΚΕ μιλώντας παντού και πάντα για αντικομουνισμό, επικαλούμενο το δικό του αλάθητο και τα κακά κίνητρα των άλλων. Εξάλλου τώρα πια, ό,τι και να κάνει το ΚΚΕ, ακόμα κι αν τα παρουσιάσει όλα καθαρά, μόνο και μόνο λόγω των καθυστερήσεων, τρέχει πίσω από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, πίσω από το «Όλοι ίδιοι είναι» που σταδιακά εξαπλώνεται.

Ζούμε στη εποχή του διαδικτύου, ρε γαμώτο, στην εποχή των wiki και του Snowden, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί.

Θέματα επικαιρότητας: ΜΜΕ

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

×