Η Κεντροαριστερά στην Κυβέρνηση

Βασίλης Οικονόμου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-09-14

Με αφορμή τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις στην Γερμανία ξεκίνησε η συζήτηση και για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, συζήτηση όμως που διεξάγεται στα ευρωπαϊκά και γερμανικά «σαλόνια», καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην συμμετέχει ουσιαστικά αναμένοντας την ετυμηγορία των δανειστών για το αν και με τι όρους θα δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία η εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων, βιώνοντας όλοι τις τραγικές συνέπειες των εμμονών στη λιτότητα και την ύφεση, οφείλουμε να παρέμβουμε και να καταθέσουμε στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ένα Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαπραγμάτευσης, να περιγράψουμε ένα νέο πλαίσιο Παραγωγικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης της Χώρας, χωρίς τελεσίγραφα και τετελεσμένα από την πλευρά των δανειστών. Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μια νέα ρύθμιση για το υπάρχον χρέος, ενδεχομένως και με κούρεμα και ευνοϊκότερο διακανονισμό των δόσεων και να κατευθύνουμε τη νέα χρηματοδότηση που έχουμε ανάγκη στην Παραγωγική και Κοινωνική Ανασυγκρότηση της Χώρας, μέσα από ένα «κουμπαρά» για την ανάπτυξη, με δεδομένο ότι η χώρα δείχνει να επιτυγχάνει τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι υποχρέωση λοιπόν όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να συμφωνήσουν στις μεγάλες Αναπτυξιακές και Κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να πετύχουμε το νέο συλλογικό μας όραμα, την Ανοικοδόμηση της Πατρίδας. Η Κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον σχεδιασμό, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των πλεονασμάτων που θα προκύψουν από την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Είναι απαραίτητο σε αυτή την διαπραγμάτευση να συμμετέχουμε όλοι ενωμένοι, σχηματίζοντας μια Νέα Κυβέρνηση Εθνικής Συσπείρωσης και Ενότητας, που θα μπορεί να θέσει τη Νέα Διαπραγμάτευση στους εταίρους μας, η οποία θα διαμορφώνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η Παραγωγική και Κοινωνική Ανασυγκρότηση. Η συμμετοχή της Κεντροαριστεράς σε αυτή τη Νέα Κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος κατά τη γνώμη μου, για να αποδείξουμε ότι η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενίσχυση των πιο αδύναμων και η ορθολογική παραγωγική και αναπτυξιακή προσήλωση θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×