Όχι εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ν. Τσίτσα, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-10-15

• Ποιά είναι τα πολιτικά αίτια που έχουν οδηγήσει στην πολυδιάσπαση αλλά και στην μείωση της εκλογικής δύναμης του χώρου της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Ο όρος κεντροαριστερά κατανοείται περισσότερο ως τοποθέτηση στην πολιτική γεωγραφία Για αυτό και άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντροαριστεροί ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα. Με αυτή την έννοια δεν υπήρχε ποτέ ενιαίος πολιτικός φορέας κεντροαριστεράς. Θα υποστήριζα μάλιστα ότι η ύπαρξη κομμάτων, με τα ειδικά πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει το καθένα, είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας.Η μείωση της εκλογικής επιρροής δεν αφορά γενικώς την κεντροαριστερά αλλά ειδικώς το ΠΑΣΟΚ.Και αυτό θεωρώ ότι σχετίζεται με το ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την εγκαθίδρυση ενός μοντέλου ανάπτυξης και όπως ήταν φυσικό υπέστη πρώτο τις συνέπειες της κατάρρευσης αυτού του μοντέλου. Πολύ περισσότερο που δεν μπόρεσε να συγκροτήσει και να εφαρμόσει μια πολιτική διεξόδου από την κρίση που να χαρακτηρίζεται από δίκαιο επιμερισμό των βαρών και οικονομική αποτελεσματικότητα.

• Η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, όπως τον έχετε προσδιορίσει στις αποφάσεις του κόμματος, ποια στρατηγική καλείται να υπηρετήσει για την χώρα; Δίνεται η εντύπωση στην κοινωνία ότι οι προσεγγίσεις μεταξύ κομμάτων και κινήσεων στοχεύουν κυρίως στην άθροιση και αύξηση των εκλογικών ποσοστών.

Η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού αφορά δυνάμεις που βρίσκονται πλησίον των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών της Δημοκρατικής Αριστεράς και με τις οποίες μπορούμε να συμπορευτούμε και σε στρατηγικά ζητήματα. Η πρότασή μας όμως που αφορά άμεσα την πολιτική εξόδου από την κρίση είναι η συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν δυνάμεις ενός ευρύτατου πεδίου. Δυνάμεις που υποστηρίζουν μια πολιτική εξόδου διαφορετική από την πολιτική της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου και της μονομερούς «κατάργησης» του. Μια πολιτική που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση για αλλαγή πολιτικών και ταυτόχρονα την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης.Η πρόταση μας αυτή δεν στοχεύει στην κομματική αναπαραγωγή, αλλά στη συγκρότηση ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Μιας πρότασης προοδευτικής στις σύγχρονες συνθήκες που βεβαίως θα υπερβαίνει όλες τις παθογένειες του προηγούμενου μοντέλου πολιτικής διαχείρισης.

• Γιατί τώρα κύριε Πρόεδρε προτάσσεται την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και όχι την περίοδο που συμμετείχατε στον κυβερνητικό συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ;

Πάντοτε προβάλλαμε το στόχο της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μετά την αποχώρηση μας από την κυβέρνηση – η οποία ουδόλως αντιστοιχεί σε αποχώρηση από την εθνική προσπάθεια - προβάλλουμε την ανάγκη της συγκρότησης του προοδευτικού τρίτου πόλου. Εξειδικεύουμε την πολιτική μας στο έδαφος των νέων δεδομένων που προέκυψαν για τη χώρα και καταθέτουμε , ως οφείλουμε, τη δική μας πρόταση εξόδου από την κρίση και την αντίστοιχη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

• Η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει την βάση συζήτησης και προσέγγισης των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστρεράς; Μέχρι στιγμής δεν έχει διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη πρόταση που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά πρόταση εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να τελεσφορήσει χωρίς να έχει στον κεντρικό πυρήνα της μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Υπάρχει ένας πυρήνας αναγκαίων αλλαγών που μπορούν και πρέπει να υποστηριχθούν από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων. Όμως στο σύνολο του το θέμα των μεταρρυθμίσεων είναι βαθειά πολιτικό. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αυτός προσδιορίζεται από το προς ποια κατεύθυνση μεταβάλλει τα πράγματα, ποιος ωφελείται, τι διαμορφώνει και ποια η σχέση τους με το γενικό συμφέρον.Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα συχνά έχουν περιεχόμενο με το οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Όπως οι μεταρρυθμίσεις που εξαλείφουν ή υποβαθμίζουν πλήρως παλιές δομές στην οικονομία και το κράτος χωρίς να δημιουργούν νέες. Όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που αποσαρθρώνουν τα ήδη υποβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα.Με τέτοιες πολιτικές αναπαράγεται η κρίση, φορτώνονται τα βάρη στα γνωστά "υποζύγια" , ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται αρνητικά οι συσχετισμοί και οι σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.Για αυτό εμείς παρεμβαίνουμε σήμερα για να καθορίσουμε το αύριο με ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησηςΤο δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης έχει προοδευτικό χαρακτήρα και είναι διακριτό από αυτό των άλλων δύο πόλων. Περιλαμβάνει ως βασικούς άξονες την ουσιαστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας, την εσωτερική ανακατανομή των βαρών ώστε να γίνει δικαιότερη η επιβάρυνση και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους. Την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους. Την προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης που δεν θα αφορά τους λίγους και τους ισχυρούς και θα είναι συμβατό με το περιβάλλον . Την ανατροπή του αποκλεισμού της νέας γενιάς από την εργασία, τις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες.

• Είναι επίπονη η διαδικασία σύγκλισης πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ή μήπως η οικονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει την επιτάχυνση των διαδικασιών; Κατατέθηκε και η άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει η προσέγγιση σε επίπεδο κορυφής και κατόπιν να ακολουθήσουν και οι πολίτες.

Το ζήτημα πρωτίστως είναι το περιεχόμενο της πολιτικής που επαγγέλλεται και προωθεί ένα εγχείρημα ευρύτερης συμπαράταξης. Το δικό μας σχέδιο για την «κεντροαριστερά» είναι το σχέδιο του προοδευτικού τρίτου πόλου. Το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να αφορά βέβαια ό-σους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές. Καμιά έννοια δεν έχει για εμάς η συμμετοχή σε εγχειρήματα που προσκολλώνται σε συντηρητικές πολιτικές.Μια τέτοια συσπείρωση θα προωθείται ταυτόχρονα σε επίπεδο κορυφής και βάσης. Επιδίωξή μας είναι ο πόλος αυτός να συνδεθεί με τους ενεργούς προοδευτικούς πολίτες και να εκ-φράσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Να ανανεώσει την πολιτική και τη σχέση της με την κοινωνία. Να δώσει πολιτικό χώρο στους νέους ανθρώπους.

• Σε ποιες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις ή προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς απευθύνεται η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για συστράτευση με στόχο την ανασύσταση του χώρου;

Η πρόταση μας απευθύνεται σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και όλων των δυνάμεων που θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Όσους υποστηρίζουν την ανάγκη να αντικατασταθούν καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και να γίνει μια νέα εκκίνηση με αναγεννητικό χαρακτήρα.

• Οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και οι συζητήσεις που έχετε ξεκινήσει με τον Πρόεδρο της Συμφωνίας για την νέα Ελλάδα Α. Λοβέρδο και τον πρώην υπουργό X. Καστανίδη, αλλά και άλλες προσωπικότητες και κινήσεις, αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ανασύσταση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού;

Θα επιμείνουμε στη προβολή της εναλλακτικής λύσης σε προγραμματικό επίπεδο. Θα οικοδομήσουμε τη συμμαχία του προοδευτικού τρίτου πόλου και θα δημιουργήσουμε μια νέα ελπίδα.Στόχος είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο αλλά και από την κοινωνία. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται στα σχέδια σας για την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού;

Ο προοδευτικός τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της συντηρητικής πολιτικής, ούτε βέβαια μιας Αριστεράς που ρέπει στο λαϊκισμό και επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας του ελληνικού λαού.Όσο ισχυρότερος είναι αυτός ο πόλος τόσο θα επηρεάζει τον χαρακτήρα των κυβερνητικών λύσεων και την των πολιτικών που θα εφαρμόζονται. Η χώρα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε έναν διπολισμό, καρικατούρα του παλαιού δικομματισμού.

• Τελευταία παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα για την Κεντροαριστερά: το συνέδριο που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ στις 3 Σεπτέμβρη, το κείμενο των 50 προσωπικοτήτων, η εκδήλωση που προετοιμάζει η ΔΗΜΑΡ για την οικονομία. Υπάρχει πιθανότητα να συγκλίνουν όλες αυτές οι κινήσεις; Σε παλαιότερες δηλώσεις σας έχετε εξαιρέσει το ΠΑΣΟΚ από το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς σε αυτή τη φάση, ένα κόμμα που επί δεκαετίες αποτελούσε την πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική έκφραση του χώρου. Επιμένετε σε αυτήν την απόφαση και με ποιους όρους θα βλέπατε πιθανή μία εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Αναφέρεστε σε κινήσεις διαφορετικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την αναζήτηση πολιτικών διεξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη. Και βεβαίως σε όσα θέματα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συγκλίσεις αυτό είναι ευκταίο.Όταν όμως αναφερόμαστε στη δυνατότητα διαμόρφωσης ενιαίου πολιτικού χώρου με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ τότε είναι άλλης τάξης θέμα.Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες της κεντροαριστεράς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως είναι να κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια αν μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ , και όπως πολιτικά εκφράζεται , έχει κάνει βασικές επιλογές , που μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία.

• Εάν το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να ενταχθείτε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα τότε θα κατέλθετε στις ευρωεκλογές κάτω από την ίδια “ομπρέλα” με το ΠΑΣΟΚ που θα είναι πλέον “αδελφό” κόμμα.

Η ένταξη μας σε ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα αποφασιστεί στο συνέδριο μας.Η ενδεχόμενη ένταξη μας στην ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» ορίζει ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Θέλουμε ευρωπαϊκές συσπειρώσεις και ευρύτερες συνεργασίες για την αλλαγή πολιτικών στην Ε.Ε.Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014 δεν θα διεξαχθούν όμως με ψηφοδέλτια ευρωπαϊκών κομμάτων. Πιστεύω μάλιστα ότι το πολιτικό πλαίσιο που θα κρίνει και την τοποθέτηση των εκλογέων δεν θα είναι μόνο τα γενικά θέματα της Ε.Ε αλλά και το με ποιες πολιτικές εντάσσεται η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Άρθρα

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H δημοκρατία έχει κανόνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά μπροστά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-11

Πριν από περίπου έναν χρόνο εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Θόδωρος Τσίκας

Τί σημαίνει η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-08

Η Θουριγγία και η Σαξονία, στις οποίες έγιναν εκλογές, είναι...

Γιώργος Σιακαντάρης

Αντιγράφοντας την 3η Σεπτέμβρη

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-09-02

...Η 3η Σεπτέμβρη ακούμπησε στις «ελπίδες» που φούντωναν...

Στέργιος Καλπάκης

Καθαρή λύση τώρα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-02

...Ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο καιρό συνηθίζει να...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο Κασσελάκης μικραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-01

Την τελευταία εβδομάδα μείωσε και άλλο την κοινοβουλευτική...

Θόδωρος Τσίκας

Τι μας διδάσκει η ”Κάσος”;

Θόδωρος Τσίκας, 2024-08-01

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ορθώς...

Το Zeigeitst της τελετής

Πάσχος Μανδραβέλης, 2024-08-01

Εμείς οι παλιότεροι, ως εραστές της γραμμικής αφήγησης...

Γιάννης Δρόσος

Υποκλοπές: Τίποτε δεν τελείωσε

Γιάννης Δρόσος, 2024-08-01

Όσον αφορά τη χώρα μας, το κύριο πρόβλημα δεν θα είναι του...

Γράμμα ενός παλιού φοιτητή για τις υποκλοπές: “Ευφάνταστα κατασκευάσματα” για το σεβασμό των θεσμών

Δημήτρης Χριστόπουλος, 2024-07-31

Έλαβα το ακόλουθο γράμμα σε mail από έναν παλιό αγαπημένο...

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Η αποθέωση της υποκρισίας

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, 2024-07-31

Ηανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το πόρισμα...

Στέργιος Καλπάκης

Καλοκαιρινός οδηγός επιβίωσης σε συζητήσεις για την κεντροαριστερά

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-28

-Γιατί άνοιξε τώρα η συζήτηση; Λόγω του περαιτέρω κατακερματισμού...

×
×