Μάθημα ζωντανής Ιστορίας

Μανώλης Σπινθουράκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-02-05

Οι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να είναι παιδιά του ή και εγγόνια του. Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο τέλος της ομιλίας του χθες στο Στρασβούργο δεν ήταν τόσο ο σεβασμός προς ένα ζωντανό μνημείο του 20ού αιώνα, όσο επειδή ένιωσαν ότι άκουσαν ένα μάθημα της μεταπολεμικής Ιστορίας της Ευρώπης, στη συγγραφή της οποίας ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει βάλει και αυτός το λιθαράκι του.

Το πρωτοέβαλε το 1944 όταν πρωτοετής φοιτητής οργάνωσε την άφιξη του ώς τότε παράνομου προέδρου του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι στη Νάπολι. Με τον θάνατο του Στάλιν και με τη βοήθεια του Τολιάτι, άνοιξε στη συνέχεια τον δρόμο για τις ιδέες του ευρωκομμουνισμού που στα δικά του μάτια σήμαινε τον «εξανθρωπισμό» του καπιταλισμού εκ των έσω, την άρση του σχίσματος ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, τον ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά και σε τελευταία ανάλυση την αμφισβήτηση των επιπτώσεων του Ψυχρού Πολέμου στη Γηραιά Ηπειρο. Στα μέσα του 1970 κατήγγειλε την κυβέρνηση των ΗΠΑ διότι δεν του επέτρεψε να δώσει σειρά διαλέξεων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Το 1978 ωστόσο του δόθηκε άδεια και έτσι έγινε το πρώτο στέλεχος Κομμουνιστικού Κόμματος που έλαβε βίζα από τις ΗΠΑ. Το 1990 πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την αποκαθήλωση του σφυροδρέπανου και την αυτοδιάλυση του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1996 έγινε ο πρώτος μη Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της μεταπολεμικής Ιταλίας και το 2006 ο πρώτος πρώην Κομμουνιστής πρόεδρός της.

Χθες, ενώπιον της Ολομέλειας των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο ογδονταεννιάχρονος πλέον Ναπολιτάνο φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να είναι δημοσιονομικώς υγιής, πλην όμως δεν θα επιβιώσει αν πάψει να είναι όραμα. Ενα όραμα επιβίωσης του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ενα όραμα που, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί, δεν δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.

Άρθρα

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

2025-01-26

 Το μεσημέρι άφησα αυτή την τεράστια συγκέντρωση κόσμου...

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Κώστας Καλλίτσης

Το τραμπικό ρεύμα

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-26

Η ανάδειξη του Ντ. Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις...

Γιάννης Βούλγαρης

Ένας Κόσμος Ολιγαρχών;

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-01-26

De te fabula narratur. Για σένα μιλάει ο μύθος. Με αυτή τη ρήση ο Καρλ...

Κώστας Καλλίτσης

Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-19

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υποτίθεται...

Κώστας Καλλίτσης

Η Ευρώπη μας στην αναταραχή

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-12

Ανήμερα τα Χριστούγεννα έγινε δολιοφθορά σε ένα υποβρύχιο...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

Η βουβή οργή που δεν έπιασαν

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-05

«Μα τι έγινε ξαφνικά με το θέμα των Τεμπών και ξαναβγήκε...

Όταν η μετακίνηση πληθυσμών και η εθνοκάθαρση προβάλλονται ως ”λύση”

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2025-02-05

Τα πιο ζωηρά και σκοτεινά όνειρα των υπερ-συντηρητικών...

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

×
×