Πώς θα γίνει η ανασυγκρότηση

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να αποβούν αποτελεσματικά υπέρ της ανάπτυξης

Μανώλης Σπινθουράκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-02-11

Τέσσερα χρόνια μετά το τσουνάμι των υπερατλαντικών στεγαστικών θαλασσοδανείων που κάλυψε την Ευρώπη, από την Ιρλανδία μέχρι την Ελλάδα, οι λεγόμενες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης είναι αναμφιβόλως έτοιμες να συζητήσουν «για την ταμπακέρα»: να συζητήσουν δηλαδή για το κόστος της οικονομικής τους ανασυγκρότησης.

Εχοντας λάβει, άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που τις οδήγησαν σε γενικές μειώσεις, μισθών, τιμών, κατανάλωσης και επενδύσεων, οι εν λόγω χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του μόνιμου αποπληθωρισμού και της παρατεταμένης ύφεσης. Τούτου δοθέντος, η «ταμπακέρα» δεν μπορεί να είναι άλλη από την υιοθέτηση, από εδώ και στο εξής, μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της μείωσης του άχθους που συνιστά η απόσβεση των δανείων τους.

Από τεχνικής απόψεως, οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με διάφορους τρόπους. Ενας τρόπος μπορεί να είναι η επιμήκυνση των χρόνων απόσβεσης των δανείων. Ενας άλλος, η μείωση των επιτοκίων τους. Εναν τρίτο θα μπορούσε να συνιστά η ολιγότερο «αποστειρωμένη» συμπεριφορά της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών χρεογράφων που θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή ευρωομολόγων μπορεί, επίσης, να συνιστά τρόπο επίτευξης των στόχων αυτών των χωρών. Ανάλογων κατευθύνσεων τρόποι θα μπορούσαν να είναι η αύξηση των δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, η από κοινού ανάληψη των τραπεζικών χρεών στην ευρωζώνη, ο προσανατολισμός σημαντικών κονδυλίων σε πανευρωπαϊκής κλίμακας έργα υποδομών κ.ο.κ.

Από πολιτικής απόψεως, ωστόσο, όλα αυτά είναι εκτός συζητήσεως. Και αυτό λόγω της δεσποτικής, αλλα και ταυτόχρονα μυωπικής (κατά πολλούς) συμπεριφοράς της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία κάθε άλλο παρά φαίνεται έτοιμη να θέσει εν αμφιβόλω ορισμένες από τις έμμονες ιδέες της, όπως π.χ. ότι κάθε μορφή πληθωρισμού συνιστά καταστροφικό κίνδυνο.

Το μόνο δείγμα «γενναιοδωρίας» που μπορεί να διακρίνει κάποιος στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας είναι η πρότασή της να δίδονται οικονομικά κίνητρα στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες διαθέτουν την πολιτική βούληση να επιβάλουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες τους. Μια πρόταση που συναντά πολλές αντιστάσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά και που στοιχεία της το Βερολίνο φαίνεται διατεθειμένο να εγκαινιάσει στην περίπτωση της Ελλάδας, αντί της υπαγωγής της χώρας σε τρίτο Μνημόνιο.

Πρόκειται για τη λεγόμενη εταιρική σχέση των κρατών - μελών με την ευρωζώνη, βάσει της οποίας κάθε «πάρε» συνοδεύεται υποχρεωτικά από κάποιο «δώσε».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εφαρμογή της σχέσης αυτής είναι, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη. Η κυβέρνηση επιδιώκει εμφανώς πλέον να μεταθέσει προς το καλοκαίρι την εφαρμογή των πλέον επώδυνων πολιτικώς (και εκλογικώς) διαρθρωτικών αλλαγών, προβάλλοντας τις δημοσιονομικές της επιτυχίες και γνωρίζοντας πως, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (των Γερμανών συμπεριλαμβανομένων) ουδόλως επιθυμούν τη δημιουργία εντάσεων.

Η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών του Μνημονίου σε συνδυασμό με το αβέβαιο πολιτικώς μέλλον της δεν δημιουργούν ασφαλώς εκείνες τις συνθήκες που θα επέτρεπαν στους δανειστές της χώρας να συμπεριφερθούν απλόχερα.

Ετσι, το πιθανότερο ενδεχόμενο για τους επόμενους μήνες είναι να διασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των διεθνών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και, στη συνέχεια, να δοθούν πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα προωθήσει πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες έχει συμφωνήσει θα ενισχυθεί δεόντως.

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×