Η χώρα χρειάζεται αλλάγή πολιτικής και όχι εκλογές

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στην Αγγ.Σπανού, Τύπος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-03-01

Κύριε Πρόεδρε, τα γεγονότα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι εξαιρετικά πυκνά. Ποια είναι η γνώμη σας για όσα συνέβησαν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κίνησης των 58;

Έχω εκφράσει στο παρελθόν τη θέση μου γι αυτή την απόπειρα εκλογικής σύμπραξης, καθώς και τους λόγους για τους οποίους διαφώνησα εξ αρχής. Επιμένω ότι η κοινωνία και η χώρα χρειάζονται έναν τρίτο, προοδευτικό πόλο, με σαφή μέτωπα τόσο προς τις συντηρητικές πολιτικές όσο και προς τον αριστερό λαϊκισμό. Η κεντροαριστερά των καιρών μας δεν μπορεί παρά να έχει προοδευτικό πρόσημο και ρητό πολιτικό στίγμα.

Ας πάμε στην ευρύτερη εικόνα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις;

Η χώρα εξακολουθεί να ζει στη βαριά σκιά της κρίσης, που αφυδατώνει την κοινωνία και την οικονομία. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλει τη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος ως τέλος των δεινών του τόπου, η περιθωριοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, η ουσιαστική καταστροφή της μεσαίας τάξης και η έκρηξη της ανεργίας συνθέτουν ένα σκηνικό που σφραγίζει, ασχέτως των επικοινωνιακών επιλογών και των όποιων πολιτικών προτεραιοτήτων, τις στιγμές που διανύουμε.

Η πολιτική δεν ασκείται ποτέ ερήμην της πραγματικότητας. Συνεπώς, και οι πολιτικές εξελίξεις που με ρωτάτε, δεν μπορεί παρά να δρομολογούνται παράλληλα με αυτήν. Οι πολίτες γνωρίζουν, καλύτερα παντός άλλου, ότι η αφόρητη καθημερινότητα που βιώνουν δεν καλυτερεύει με ρητορικές που επαγγέλλονται, απλώς, ένα νεφελώδες καλύτερο αύριο.

Ζητάτε, συνεπώς, προσφυγή στις κάλπες;

Ζητώ αλλαγή πολιτικής. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται πολιτικές με τόλμη και υπευθυνότητα που θα δώσουν ανάσες στην κοινωνία και θα ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της οικονομίας. Eάν ωστόσο επιβληθούν νέα επαχθή μέτρα, οι κάλπες είναι μονόδρομος.

Να υποθέσω ότι οι κάλπες είναι μονόδρομος και προ της διαφαινόμενης αδυναμίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος Δημοκρατίας. Εκτός, εάν εσείς…

Και αυτό το – κορυφαίο προφανώς – ζήτημα συναρτάται με τις ασκούμενες πολιτικές. Το έχω ξαναπεί, αλλά θα το επαναλάβω: η εκλογή Προέδρου στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς. Συνδυάζεται – και πρέπει να συνδυαστεί – με την αλλαγή πολιτικής. Διαφορετικά, εκτιμώ, δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος για την εκλογή αριθμός των 180 ψήφων.

Κύριε Κουβέλη, δεν σας ενδιαφέρει προσωπικά η Προεδρία. Θα αποκρούατε μία τέτοια πρόταση;

Είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δίνω τη μάχη από τις γραμμές του κόμματός μου και διεκδικώ την εφαρμογή πολιτικών που πιστεύω. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σχετική με την Προεδρία μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αποπροσανατολιστικά.

Δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι προτίθεστε να καταψηφίσετε τη μετάβαση από τη λίστα στη σταυροδοσία. Γιατί; Δεν ευνοεί ο σταυρός τις δημοκρατικές διαδικασίες;

Υπό προϋποθέσεις, όντως, η σταυροδοσία ενθαρρύνει τη συμμετοχή και συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των κομμάτων. Δεν είναι αυτός, ωστόσο, ο κυβερνητικός στόχος. Η βεβιασμένη αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας που επιχειρείται, συνδέεται με την εξυπηρέτηση προφανών πολιτικών σκοπιμοτήτων και τη διευθέτηση εσωκομματικών εκκρεμοτήτων. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν στα σοβαρά να απαλλάξουμε το πολιτικό σύστημα από τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που το χαρακτηρίζουν, θα συζητούσε τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον εκλογικό νόμο και το «πολιτικό χρήμα». Δεν το έκανε, γιατί επιλέγει τη διαιώνιση ακριβώς αυτού του συστήματος.

Δηλώνετε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε κυβερνητικές συνεργασίες υπό την προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας. Περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή με ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν επιθυμώ να μελλοντολογήσω. Αυτό που θέλω να καταστεί σαφές είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν επενδύει στην πολιτική των αδιεξόδων. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα πλαστά διχαστικά διλήμματα και τάσσονται στη μεγάλη πλειονότητα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Εάν το απαιτήσουν τα συμφέροντα της χώρας, η λύση είναι μία κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης,

Ναι, αλλά με ποιους;

Με τις δυνάμεις που μπορούμε να συμπέσουμε προγραμματικά. Οτιδήποτε άλλο, αποτελεί πολιτικό γάμο για τη νομή της εξουσίας.

Κι εσείς, πάντως, αυτές τις μέρες, επιχειρείτε «πολιτικό γάμο με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολιτικά πρόσωπα…

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που έχει ανάγκη και η χώρα και η κοινωνία. Κοιτάξτε πόσο άγονη είναι η αντιπαράθεση στην οποία έχουν εμπλακεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζει να θέλουν να τιμήσουν τις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα τους ακολουθήσει. Το στοίχημα για μας είναι μια πλατιά συμπαράταξη, μια προοδευτική συνεργασία με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό ορίζοντα, που θα βρεθεί απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του ενός και στον αριστερό λαϊκισμό του άλλου.

Και γιατί σ’ αυτή τη συμπαράταξη χωρούν ο κ. Μπεγλίτης και ο κ. Καστανίδης και όχι ο κ. Βενιζέλος;

Μα, σας απάντησα. Η συμπαράταξη αυτή δεν έχει νόημα να συγκροτηθεί εάν δεν έχει πολιτική αυτοτέλεια και διακριτό στίγμα. Πώς θα πείσεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τις συντηρητικές πολιτικές, όταν είσαι συμμέτοχος σε μία κυβέρνηση που τις σχεδιάζει, τις προωθεί και τις υλοποιεί;

Πολλοί θεωρούν, πάντως, ότι μετά τη διάλυση της τρικομματικής υπήρξε ρήγμα και στην προσωπική σχέση με τον κ. Βενιζέλο;

Δεν προσωποποιώ ποτέ ούτε την πολιτική μου δράση ούτε την πολιτική μου άποψη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, επέλεξε… θερμές διατυπώσεις. Σας παραπέμπω στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για να απευθυνθεί προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον πρόεδρό της. Και όλα αυτά, την ώρα που κατά τα άλλα – υποτίθεται - απηύθυνε προσκλήσεις διαλόγου και κατέθετε προτάσεις συνεργασίας.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πάντως, προτίθεσθε να συνεργαστείτε…

Σας διορθώνω. Η απόφαση του συνεδρίου μας είναι η Δημοκρατική Αριστερά να ενταχθεί στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία μετέχουν και πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι μέλη της σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο πλαίσιο αυτό, μεταβαίνω την επόμενη εβδομάδα με αντιπροσωπεία του κόμματος στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχω σε φόρουμ της συγκεκριμένης ευρωομάδας για την κοινωνική οικονομία.

Και η Ρώμη;

Στη Ρώμη συνέρχεται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και όχι της ευρωομάδας. Η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να συμμετάσχει στο φόρουμ της ευρωομάδας.

Ποιος είναι, τελικά, κύριε Κουβέλη, ο πήχης για τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές; Με ποιο ποσοστό θα πείτε ότι πήγατε καλά;

Ο πήχης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, που αναζητούν νέα έκφραση και νέους δρόμους. Σ’ αυτή την προσπάθεια το κόμμα μας θα δώσει όλες τις δυνάμεις του, ώστε το εκλογικό ποσοστό να είναι το καλύτερο δυνατόν. Είμαστε βέβαιοι ότι την επομένη των εκλογών θα μιλάμε από νέες θέσεις.

Και στις περιφερειακές εκλογές; Με ποιους συμμάχους θα πορευθείτε; Να περιμένουμε συνεργασίες και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πρόκειται να στηρίξουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές. Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει πρόσωπα που υποδεικνύουν οι οργανώσεις της με κριτήρια αυτοδιοικητικά και πολιτικά.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2014

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ εν όψει του Εκτάκτου Συνεδρίου (12-14/6/14)

2014-06-22

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής(21/06/2014)

2014-06-21

Μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανοίξει...

Περισσότερα

Η σταυρoδοσία των ευρωεκλογών

2014-06-18

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών, η κατάταξη των υποψηφίων...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής

Φώτης Κουβέλης, 2014-06-15

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Χρειαζόμαστε νέο μπλοκ εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2014-06-15

Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι, με βάση και τα αποτελέσματα...

Περισσότερα
Jean Pisani-Ferry

Ενίσχυση του οράματος μιας Ευρώπης περιορισμένων εξουσιών.

Jean Pisani-Ferry, 2014-06-14

Τα αποτελέσματα των εκλογών που προέκυψαν για το Ευρωπαϊκό...

Περισσότερα
Παναγιώτης Παναγιώτου

Κριτική αποτίμηση

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2014-06-12

Το κακό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα , να δικαιολογούνται...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα

Θανάσης Μαχιάς, 2014-06-12

Έχω παιδεία θετικών επιστημών και μου είναι αδύνατον να...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

×
×