Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Β. Σκουρή, Realnews, Δημοσιευμένο: 2014-06-15

Τη νέα κυβέρνηση πώς την κρίνετε κ. Πρόεδρε; Ποια τα χαρακτηριστικά της;

Νομίζω ότι πρόκειται – ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός - για μια κυβέρνηση εσωκομματικού και εκλογικού σκοπού. Τι εννοώ; Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καθένας για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική ένταση, αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα, που διόγκωσε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για παράδειγμα, η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων από το χώρο της αποκαλούμενης «λαϊκής δεξιάς» μοιάζει να υπακούει σ’ αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα και παρά τα περί εξαντλήσεως της τετραετίας, η υπουργοποίηση βουλευτών από τις περιφέρειες και τους νομούς όπου το κυβερνών κόμμα κατέγραψε χαμηλές εκλογικές επιδόσεις, προδίδουν κινήσεις ανασυγκρότησης και εκλογικής ετοιμότητας.

Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη σηματοδοτεί όντως στροφή στην οικονομική πολιτική;

Στην πολιτική τα πρόσωπα βάζουν αναντίρρητα τη σφραγίδα τους, αλλά το κρίσιμο παραμένει πάντοτε το περιεχόμενο των πολιτικών. Το αν η τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη συνιστά στροφή στην οικονομική πολιτική θα φανεί από την ίδια την οικονομική πολιτική. Ούτως ή άλλως, οι πολιτικές δεν πρόκειται να αλλάξουν, αν η κυβέρνηση δεν αντιταχθεί στις πιέσεις της τρόικας και δεν επιλέξει άλλη κατεύθυνση.

Μετά και την έκθεση του ΔΝΤ, θεωρείτε πιθανό ένα νέο Μνημόνιο;

Επιμέναμε και θεωρούμε πως επιβεβαιωνόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις, την εφαρμογή των οποίων μετέθεσε απλώς ο εκλογικός χρόνος. Και αναφέρομαι σε νέα μέτρα απτά και συγκεκριμένα, τα οποία, ασχέτως του αν αποτελούν τυπικά νέο μνημόνιο, κινούνται σαφέστατα σε μνημονιακή κατεύθυνση. Θέλετε παραδείγματα; Τα προαναγγέλλει η ίδια η έκθεση του Ταμείου: εισαγωγή του λοκ – άουτ, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο.

Στην τελική πορεία προς τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πού εκτιμάτε ότι οδεύει κ. Πρόεδρε;

Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βιώνει την πραγματικότητα μιας επώδυνης ισορροπίας. Ακροβατεί μεταξύ της επιλογής της ηγεσίας του να συμπράττει με τη ΝΔ στο πλαίσιο της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης και της αυτοτοποθέτησής του στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Μπορεί να είναι σύμμαχός σας στην κεντροαριστερά με τη σημερινή ηγεσία του;


Ποτέ δεν προσδιορίσαμε τις θέσεις μας – και ούτε τώρα πρόκειται να το κάνουμε – με γνώμονα τα πρόσωπα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και ουδενός άλλου. Αν διαφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ, διαφωνούμε με πολιτικές επιλογές. Αυτές ορίζουν και τα περιθώρια των όποιων συνεργασιών.

Στο Συνέδριο φοβάστε τη διάσπαση; «Εγώ δεν φεύγω από τη ΔΗΜΑΡ, φοβάμαι μήπως φύγει η ΔΗΜΑΡ από εμένα» είπε για παράδειγμα ο Σπύρος Λυκούδης…

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε ότι η πραγματοποίηση ενός ενωτικού συνεδρίου είναι ο μόνος δρόμος για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Η πρόθεσή μου είναι να αναζητήσουμε συνθέσεις και να μη διευρύνουμε τις αντιθέσεις. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος.

Αφήσατε αιχμές για τη μειοψηφία ότι δεν βοήθησε προεκλογικά και κυρίως ότι θέλει να οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ μέσω της κεντροαριστεράς στην κεντροδεξιά. Το πιστεύετε;


Δεν άφησα αιχμές. Κάλεσα καθαρά όλους τους συντρόφους μου να αναρωτηθούν αν το επίπεδο αλληλεγγύης και ενότητας που επιδείξαμε στις ευρωεκλογές, ήταν αυτό που άξιζε στο χώρο μας…

Και ποιο είναι το αύριο της ΔΗΜΑΡ κύριε Πρόεδρε;

Επιμένουμε στη Δημοκρατική Αριστερά. Στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία μας. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ως πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.

Εκτιμάτε ότι το Συνέδριο θα πρέπει να λάβει απόφαση αν η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με κορμό τη ΝΔ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντα φυσικά με δεδομένη την αυτονομία της;

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με στόχο μια παραγωγική ανάπτυξη που θα δίνει θέσεις εργασίας, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και μιας κεντροαριστεράς που θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ευθεία η ερώτηση: κατά την προσωπική σας άποψη η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην παρούσα Βουλή ή θα προτιμήσει την πρόκληση εκλογών;

Έχω τονίσει και με άλλη ευκαιρία ότι η εκλογή του Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς παρά σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Χωρίς ορατή αλλαγή αυτών των πολιτικών, πάντως, ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Με τον Σπύρο Λυκούδη ξεκινήσατε μαζί την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ. Σας πείραξε που η Μεταρρυθμιστική Τάση δεν σας κάλεσε στην εκδήλωσή της; Και τι θα σηματοδοτεί τυχόν προσχώρηση της Τάσης-χωρίς τη ΔΗΜΑΡ- σε διάλογο με Ελιά και Ποτάμι;

Θα σας έλεγα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας δεν έχουν να κάνουν με την έλλειψη ή το περίσσευμα σαβουάρ – βιβρ. ΄Αλλωστε, τόσα χρόνια στην πολιτική, έμαθα να μην εξαρτώ τη στάση μου από τα συναισθήματά μου. Όχι πως αυτά δεν υπάρχουν, αλλά στις κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή που διανύουμε, το μείζον είναι καθαρές σχέσεις και καθαρά λόγια. Αυτά έχουμε ανάγκη.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά δεν είχατε πρόθεση παραίτησης. Τι απαντάτε;

Κοιτάξτε, κύριε Σκουρή. Στην Αριστερά, τα αξιώματα δεν τα φέρνει κανείς από το σπίτι του ή από τις παρέες του. Την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς μου την εμπιστεύθηκαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες μου με συγκεκριμένες εσωκομματικές διαδικασίες. Σ’ αυτούς θεώρησα ότι είχα χρέος να προσφύγω και να υποβάλω την παραίτησή μου κι όχι στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως ορισμένοι απαιτούσαν επιτακτικά.

Και στο Συνέδριο θα είστε εκ νέου υποψήφιος;


Το έκτακτο Συνέδριο που συγκαλούμε τον Σεπτέμβρη, ως προς τις αρμοδιότητές του, εξομοιούται με τακτικό. Συνεπώς, εκλέγει νέα ηγεσία ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στην απερχόμενη, καθώς και νέα Κεντρική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι όλες οι εξουσίες είναι στα χέρια των συνέδρων.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2014

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ εν όψει του Εκτάκτου Συνεδρίου (12-14/6/14)

2014-06-22

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής(21/06/2014)

2014-06-21

Μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανοίξει...

Περισσότερα

Η σταυρoδοσία των ευρωεκλογών

2014-06-18

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών, η κατάταξη των υποψηφίων...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής

Φώτης Κουβέλης, 2014-06-15

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Χρειαζόμαστε νέο μπλοκ εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2014-06-15

Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι, με βάση και τα αποτελέσματα...

Περισσότερα
Jean Pisani-Ferry

Ενίσχυση του οράματος μιας Ευρώπης περιορισμένων εξουσιών.

Jean Pisani-Ferry, 2014-06-14

Τα αποτελέσματα των εκλογών που προέκυψαν για το Ευρωπαϊκό...

Περισσότερα
Παναγιώτης Παναγιώτου

Κριτική αποτίμηση

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2014-06-12

Το κακό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα , να δικαιολογούνται...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα

Θανάσης Μαχιάς, 2014-06-12

Έχω παιδεία θετικών επιστημών και μου είναι αδύνατον να...

Περισσότερα

Άρθρα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

×
×