Οι πολίτες θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας
Φώτης Κουβέλης, Συνέντυξη στον Πασχ. Κορωναίο, Πελοπόννησος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-03-16
- Κύριε πρόεδρε, κατεβαίνετε στις ευρωεκλογές με το σχήμα «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία». Ποια στοιχεία διαφοροποιούν την δική σας πρόταση έναντι άλλων στο χώρο της κεντροαριστεράς;
Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που έχει ανάγκη και η χώρα και η κοινωνία. Κοιτάξτε πόσο άγονη είναι η αντιπαράθεση στην οποία έχουν εμπλακεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζει να θέλουν να τιμήσουν τις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα τους ακολουθήσει. Το στοίχημα για μας είναι μια πλατιά συμπαράταξη, μια προοδευτική συνεργασία με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό ορίζοντα, που θα βρεθεί απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του ενός και στον αριστερό λαϊκισμό του άλλου.
Με ρωτάτε τι μας διαφοροποιεί από άλλες προτάσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αν εννοείτε τη συγκρότηση της «Ελιάς», θα σας απαντήσω ότι η δική μας πρόταση δεν αφορά μία άχρωμη κεντροαριστερά με συνδιαχειριστικό πνεύμα, αλλά μία προοδευτική κεντροαριστερά με σαφή μέτωπα και διεκδικητική αντίληψη. Μία παράταξη με ρεαλιστικό μυαλό και αριστερή ψυχή.
- Έχετε κατ επανάληψη εστιάσει την κριτική σας στις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Με μια άλλη ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να έχει περισσότερους συμμάχους;
Έχω τονίσει και με άλλη ευκαιρία ότι δεν προσωποποιώ ποτέ ούτε την πολιτική μου δράση ούτε την πολιτική μου άποψη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, επέλεξε… θερμές διατυπώσεις. Σας παραπέμπω στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για να απευθυνθεί προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον πρόεδρό της. Και όλα αυτά, την ώρα που κατά τα άλλα – υποτίθεται - απηύθυνε προσκλήσεις διαλόγου και κατέθετε προτάσεις συνεργασίας.
Αλλά ας επανέλθω. Η κριτική μας στο ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζεται με πρόσωπα, αλλά με πολιτικές. Η όποια συμπαράταξη δεν θα είχε κανένα νόημα να συγκροτηθεί, εάν δεν διατηρούσε πολιτική αυτοτέλεια και δεν αποκτούσε διακριτό πολιτικό στίγμα. Πώς, όμως, θα πείσεις τους πολίτες ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τις συντηρητικές πολιτικές, όταν είσαι συμμέτοχος σε μία κυβέρνηση, όπως είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που τις σχεδιάζει, τις προωθεί και τις υλοποιεί; Μπορείτε να φανταστείτε κοινή εκλογικό κάθοδο δύο κομμάτων, εκ των οποίων το ένα επιδοκιμάζει και το άλλο αποδοκιμάζει την κυβέρνηση;
- Τις προηγούμενες ημέρες το νεοσύστατο κόμμα «το Ποτάμι», στο οποίο ήδη έχετε ασκήσει κριτική, παρουσίασε τις θέσεις του. Πώς τις σχολιάζετε;
Τι θέσεις τις είδα, αλλά η αρχική μου εκτίμηση δεν άλλαξε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το «Ποτάμι» κινείται στη σκιά και στη σύγχυση, καθώς οι θέσεις του είναι ένα μείγμα «δημοφιλών» ίσως απόψεων, χωρίς ωστόσο ιδεολογική ραχοκοκαλιά και σαφές πολιτικό στίγμα.
Υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν το αντικομφορμιστικό και ότι κομίζουν το νέο. Διαφωνώ. Το «νέο» δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Δεν διαπιστώνω στο νέο σχήμα κάτι τέτοιο. Το "νέο" δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Ποια διαφορά έχει τότε από το «παλιό» που υποτίθεται πως αντιπαλεύει;
- Κατ επανάληψη έχετε δηλώσει πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές…
Ναι, θεωρώ πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά αλλαγή πολιτικής. Με την προϋπόθεση, φυσικά, να μην υπάρξουν νέα επαχθή μέτρα. Σ’ αυτή την περίπτωση η προσφυγή στην εθνική κάλπη είναι μονόδρομος.
Και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας; Υπάρχουν περιθώρια να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων;
Επιμένω ότι και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, να αντιμετωπισθεί χωρίς αλλαγή των ακολουθούμενων πολιτικών. Σε κάθε άλλη περίπτωση – κι αυτό υπερβαίνει τα πρόσωπα – δεν εκτιμώ ότι υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης των 180 απαραίτητων ψήφων.
Έχετε διαψεύσει πολλές φορές ότι ενδιαφέρεσθε για την Προεδρία, αλλά τα σενάρια επιμένουν. Πώς το σχολιάζετε;
Ξέρετε, στην πολιτική υπάρχει και η διαδικασία του αποπροσανατολισμού. Εν πάση περιπτώσει, επαναλαμβάνω ότι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και το μόνο που έχω κατά νου είναι να συμβάλλω στη δημιουργία του προοδευτικού πόλου και να οδηγήσω το κόμμα μου στις πολλές πολιτικές και εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
- Με το ΠΑΣΟΚ, λόγω της ασκούμενης πολιτικής στην κυβέρνηση, είσαστε στα «μαχαίρια», ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδετε χαρακτηριστικά αριστερού λαϊκισμού. Την ίδια ώρα, δηλώνετε ανοιχτοί ως κόμμα σε μια κυβερνητική συνεργασία υπό την προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας. Αλλά με ποιους; Περιμένετε μετεκλογικά τα κόμματα να πουν άλλα από αυτά που υπόσχονται πριν από τις κάλπες προκειμένου να συμφωνήσετε;
Αυτό που θέλω να καταστεί σαφές είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν επενδύει στην πολιτική των αδιεξόδων. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα πλαστά διχαστικά διλήμματα και τάσσονται στη μεγάλη πλειονότητα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Επαναλαμβάνω ότι το βασικό «εργαλείο» για το κόμμα μας είναι οι προγραμματικές συμφωνίες. Χωρίς αυτές, οι συνεργασίες δεν έχουν πυλώνες και ορίζοντα, εξελίσσονται σε απλές συγκολλήσεις κορυφής για τη διαχείριση της εξουσίας.
- Πώς βλέπετε τη μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα, στηρίζοντας τον Θ.Σώκο και τον Γ.Δημαρά;
Οι υποψηφιότητες των Γιάννη Δημαρά και Θύμιου Σώκου, για τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, συμπυκνώνουν την αντίληψη της ΔΗΜΑΡ για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Γιάννης Δημαράς, μέλος της κίνησης των πέντε Δημάρχων, υπηρέτησε πιστά τη χειραφετημένη αυτοδιοίκηση μακριά από κομματικές και συντεχνιακές αντιλήψεις, την πιο δύσκολη περίοδο του θεσμού με τις δύσκολες απαιτήσεις του Καλλικράτη και κυρίως της οικονομικής κρίσης. Δήμαρχος στο τρίτο αστικό κέντρο της χώρας που επλήγη ιδιαίτερα από την κρίση, με μεγάλες ανισότητες και αυξημένα ποσοστά ανεργίας, «ψαλιδισμένους» κατά 50% τους οικονομικούς πόρους, αποψιλωμένος από προσωπικό, κατάφερε με την δημοτική του ομάδα να κρατήσουν τον Δήμο όρθιο, να τον μετατρέψουν σε υπόδειγμα χρηστής διαχείρισης, και εντέλει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο Θύμιος Σώκος είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης, άνθρωπος με πλήρη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, με ολοκληρωμένη άποψη για τη διαχείριση και προώθηση τοπικών-περιφερειακών υποθέσεων, με σαφή δείγματα γραφής της μακρόχρονης θητείας του στην αυτοδιοίκηση. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε το θεσμό ως εφαλτήριο για άλλου είδους πολιτικές επιλογές.
- Ποιος κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι ο αναπτυξιακός άξονας στην περιοχή;
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτοντας το τρίτο αστικό κέντρο της χώρας, συνδέοντας την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι η αναπτυξιακή «ατμομηχανή» ολόκληρου του Δυτικού άξονα. Αντ’ αυτού αποκομμένη εντελώς χωροταξικά, κυκλοφοριακά, ενεργειακά και αναπτυξιακά από τον Ανατολικό άξονα, αλλά και εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, προκαλεί τη σοβαρή υποβάθμιση ολόκληρου του Δυτικού άξονα της χώρας. Παγιδευμένη στον απαράδεκτο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τον Ανατολικό άξονα, χωρίς φυσικό αέριο και χωρίς κάθετη σύνδεση με την Εγνατία, αποκλίνει συνεχώς από την υπόλοιπη χώρα.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας εμφανίζεται αδύναμη να εκμεταλλευτεί στοιχειωδώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τριών νομών της: της Ηλείας με τον κορυφαίο τουριστικό-πολιτιστικό προορισμό της Ολυμπίας, της Αιτωλοακαρνανίας με το πλουσιότερο υδατικό διαμέρισμα και γη υψηλής παραγωγικότητας και της Αχαΐας με τις κορυφαίες δομές υπηρεσιών. Όχι μόνο παραμένει σε στασιμότητα αλλά συνεχώς απαξιώνεται. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η κατάταξη της Π.Δ.Ε. στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όπου από πρώτη που θα έπρεπε να είναι, κατέχει την τέταρτη θέση από το τέλος.