Καθοριστικός ο ρόλος του Μπαλτάκου...και με στήριξη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Φ. Πεταλίδη, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-04-06

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

-κ. Χατζησωκράτη, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύετε πως θα σας ψηφίσουν οι πολίτες

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χώρα μας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καθορίσουν τους νέους συσχετισμούς δύναμης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ως προς την συνολικότερη ευρωπαϊκή οπτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι προφανές ότι η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμενων και η αντίστοιχη υποχώρηση των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων δημιουργεί ένα πιο φιλικό διεθνές περιβάλλον αναφορικά με την αναγκαία εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας.

Αντιστοίχως, σε εθνικό επίπεδο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τις δυνάμεις που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο. Δηλαδή τους πολιτικούς συνομιλητές της νέας ευρωπαϊκής πλειοψηφίας.

Βάσει των παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία τόσο η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και η ανάδειξη εκείνων των δυνάμενων στο εθνικό που μπορούν με συνέπεια να προωθήσουν μια ατζέντα για τα ελληνικά ζητήματα που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη και ταυτόχρονη πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Αυτές οι αρχές αποτελούν καταστατικό γνώρισμα της ΔΗΜΑΡ. Είμαστε το κόμμα της Αριστεράς που τίθεται, χωρίς δεύτερες σκέψεις, υπέρ της ιδέας μιας αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησής της. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα το εκτιμήσουν και θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ στη νέα Ευρωβουλή είναι αναγκαία τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον τόπο μας.

-Οι Ευρωεκλογές κατά τη γνώμη σας θα είναι ορόσημο για την πορεία της ΔΗΜΑΡ. Εάν δεν εκλέξει ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι θα τεθεί ζήτημα επαναπροσδιορισμού της πολιτικής στάσης ή και ηγεσίας;

Θα εκλέξουμε ευρωβουλευτή, καταγράφοντας μάλιστα υψηλό ποσοστό. Επ’ αυτού δεν έχω καμία αμφιβολία. Υπ’ αυτή την έννοια δεν μπορώ να απαντήσω παραπέρα στο ερώτημά σας.

-Δεν συμπορευτήκατε με το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ, αν και στελέχη της μειοψηφίας ήταν ένθερμοι υποστηρικτές. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία που διαφοροποιούν το δικό σας εγχείρημα;

Η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρής κεντροαριστεράς. Ωστόσο, αυτός ο χώρος για να μπορέσει να υπάρξει, πρέπει να είναι κοινωνικά και πολιτικά προοδευτικός, όχι μόνο στα συνθήματα αλλά στην πράξη. Δεν μπορείς να υλοποιείς μια πολιτική λιτότητας που αυξάνει τη φτώχεια και την ανεργία και την ίδια στιγμή να θέλεις να λέγεσαι προοδευτικός. Αυτή είναι η διαφωνία μας με το ΠΑΣΟΚ, που πλασάρεται για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας με τον μανδύα της ΕΛΙΑΣ. Το γεγονός δηλαδή, ότι υλοποιεί μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερης κοπής πολιτική. Η θεμελιώδης ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν είμαστε όμως όλοι το ίδιο! Κάποιοι σε αυτό τον τόπο εννοούν αυτό που λένε και αποδέχονται και το κόστος του να το κάνουν πράξη. Αυτό είναι και το εγχείρημα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ανασύσταση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στη βάση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της απόρριψης του λαϊκισμού. Αυτή την πολιτική υπερασπιστήκαμε και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε.

-Ποια είναι η δική σας εναλλακτική πολιτική και οικονομική πρόταση για να βγει η Ελλάδα από τον κρίση;

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι διατηρήσιμα και δεν θα προκαλούν ύφεση. Με άλλα λόγια, υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή ότι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι η προϋπόθεσή της.

Σήμερα όμως λέμε κάτι ακόμα. Πέρα από τα success stories είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο η οποία να θεωρείται σταθεροποιημένη με ποσοστό ανεργίας 30%. Στην ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή περίοδο η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας πρέπει να αναδειχτεί στον πρώτιστο στόχο της οικονομικής πολιτικής. Καμία άλλη πολιτική δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Εμείς λέμε ότι είναι εφικτή η μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες εντός των επόμενων τριών ετών. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός. Αυτό είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σχεδόν μονοθεματικά το επόμενο διάστημα. Αυτή η πρόταση βρίσκεται και σε αντιστοίχιση με την πρόταση των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για επενδύσεις 250 δις ευρώ ετησίως τα πέντε επόμενα έτη προκειμένου να δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο 11εκατομμύρια ποιοτικές θέσεις εργασίας.

-Μετά την αποχώρησή σας από την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας η ΔΗΜΑΡ καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Σας ανησυχεί αυτή η προοπτική και τι κάνετε για να ανατρέψετε αυτό το κλίμα;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο. Πρόσφατες, εξάλλου, ποιοτικές μετρήσεις αναδεικνύουν τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα που έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς και ως το δεύτερο αξιόπιστο κόμμα της αντιπολίτευσης. Βεβαίως σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών υπάρχει μια κάμψη. Αυτή όμως δεν οφείλεται στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση, μια και εμφανίζονταν και τους τελευταίους μήνες πριν την αποχώρησή μας.

Ο σχεδιασμός και οι πολιτικές μας επιλογές της τελευταίας περιόδου, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, στοχεύουν στην επανασυσπείρωση υπέρ του πολιτικού σχεδίου μας.

-Πως κρίνετε τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μπαλτάκου - Κασιδιάρη και ποια είναι η θέση σας για την δραστηριότητά του όσο συμμετείχατε στην κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι λειτουργούσε αυτοβούλως ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ή είχε την κάλυψη του πρωθυπουργού;


Ο συγχρωτισμός του με την ηγεσία μιας εγκληματικής οργάνωσης αναπόφευκτα υπόκειντο σε όλους τους κινδύνους της έκθεσής του στους σχεδιασμούς της Χρυσής Αυγής!

Τον ιδιαιτέρως παρεμβατικό ρόλο του στην κυβερνητική ατζέντα, πλην των οικονομικών, τον είχαμε διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή. Από τον Φεβρουάριο του 2013, όμως, όταν πλέον είχε δρομολογηθεί μια πορεία, όπου η χώρα μέσα από τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού διασφαλίζονταν από την αποφυγή της πτώχευσης και χρεοκοπίας, είχε αρχίσει να βάζει την ακροδεξιά σφραγίδα του στα άλλα μείζονα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η τρικομματική κυβέρνηση. Αναφέρομαι, κυρίως, στον αντιρατσιστικό νόμο, την ιθαγένεια, το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι παρεμβάσεις του ήταν καθοριστικές, ως μη όφειλε εκ των καθηκόντων του. Προφανώς δεν θα μπορούσε χωρίς τη γενική συγκατάθεση του πρωθυπουργού.

Δεν είχαμε άλλωστε καμία αμφιβολία πλέον και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του για τις επαφές και τη διαμόρφωση συνεργατικού κλίματος με τη Χρυσή Αυγή όταν μάλιστα μας είχε πληροφορήσει, εντελώς κυνικά, ότι εναλλακτική λύση για τη ΝΔ θα ήταν η συγκυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2014

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ εν όψει του Εκτάκτου Συνεδρίου (12-14/6/14)

2014-06-22

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής(21/06/2014)

2014-06-21

Μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανοίξει...

Περισσότερα

Η σταυρoδοσία των ευρωεκλογών

2014-06-18

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών, η κατάταξη των υποψηφίων...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής

Φώτης Κουβέλης, 2014-06-15

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Χρειαζόμαστε νέο μπλοκ εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2014-06-15

Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι, με βάση και τα αποτελέσματα...

Περισσότερα
Jean Pisani-Ferry

Ενίσχυση του οράματος μιας Ευρώπης περιορισμένων εξουσιών.

Jean Pisani-Ferry, 2014-06-14

Τα αποτελέσματα των εκλογών που προέκυψαν για το Ευρωπαϊκό...

Περισσότερα
Παναγιώτης Παναγιώτου

Κριτική αποτίμηση

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2014-06-12

Το κακό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα , να δικαιολογούνται...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα

Θανάσης Μαχιάς, 2014-06-12

Έχω παιδεία θετικών επιστημών και μου είναι αδύνατον να...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×