Η ΠΡΟΤΑΣΗ διεξόδου των 7 της ΔΗΜΑΡ

Για να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ, είναι αναγκαίο κάθε «συμβαλλόμενος» να αναγνωρίζει σε αυτή μια σημαντική πλευρά, που καλύπτει επιδιώξεις του.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2014-12-06

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με Εκλογή Προέδρου, Εκλογές τον Μάη και Αναθεώρηση του Συντάγματος, που καταθέσαμε δημόσια οι 7 της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, πρέπει να θεωρείται ως μια ενιαία πρόταση –πακέτο, που απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ξεκινήσαμε από την διάχυτη διαπίστωση ότι η οι πολίτες της χώρας αναζητούν την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, την ομαλή μετάβαση, την αλλαγή με σταθερότητα, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ, είναι αναγκαίο κάθε «συμβαλλόμενος» να αναγνωρίζει σε αυτή μια σημαντική πλευρά, που καλύπτει επιδιώξεις του. Προφανώς, όχι το σύνολο! Αλλά στην επιδίωξη της επιτυχίας κατάκτησης του όλου ελλοχεύει πάντα και ο κίνδυνος της αποτυχίας, με την απώλεια του όλου!

Εξηγούμαι!

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, πάσει θυσία, ΤΩΡΑ εκλογές. Δηλαδή τον Μάρτιο 2015, αφού η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει τους 180! Και αν - με όποιο τρόπο - τους διασφαλίσει; Υπάρχει σήμερα κανείς που θα μπορούσε να το αποκλείσει; Έτσι για μια αναγκαία παράταση δύο μηνών-αντί για Μάρτιο τον Μάιο- θα υπάρξει η διακινδύνευση για 15 μήνες επιπλέον διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ! Ναι αλλά αυτοί οι δυο μήνες θα είναι καταστροφικοί για τη χώρα! Σύμφωνοι. Οι δεκαπέντε τι θα είναι; Μη ξεχνάμε ότι η συζήτηση για την συνολική αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους δεν προβλέπεται να γίνει στο διάστημα αυτό. Τα δε πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση ενδέχεται να τα ψηφίσει και ..αύριο.

Από την άλλη, η ΝΔ επιδιώκει τους 180. Και αν δεν το καταφέρει; Θα πάει, υποχρεωτικά, για εκλογές τον Μάρτιο και με τους χειρότερους όρους γι αυτήν. Δηλαδή είναι τόσο μεγάλο το κέρδος της παραμονής δυο ακόμη μήνες στην εξουσία; Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η συμβολή της στη επίτευξη μιας συμφωνίας θα της δώσει τη δυνατότητα να εμφανίζεται –κυβέρνηση ούσα- ως αυτή που συμβάλει ουσιαστικά και στην πραγμάτωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη συναινετική εκλογή Προέδρου και πάνω απ΄όλα, απερίσπαστη από τις πραγματικές δυσκολίες επίτευξης του μαγικού 180, να εκδιπλώσει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες για επιδίωξη καλύτερου αποτελέσματος στις εκλογές του Μαΐου.

Υπογραμμίζω για να γίνει κατανοητό. Μέχρι τον Μάιο μπορεί να περατωθεί η πρώτη φάση της Αναθεώρησης και να υπάρξει και η προβλεπόμενη προεκλογική περίοδος.

Είναι προφανές ότι η ΠΡΟΤΑΣΗ για ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει νόημα εφ όσον γίνονταν αποδεκτή στο σύνολο και από τα δύο μέρη. Διαφορετικά…

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Άρθρα

×