Πόσο χρήσιμη είναι η προσφορά της Εκκλησίας;
Θωμάς Τσάτσης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2015-04-16
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν στο ησυχαστήριό του στη Βοιωτία, εκεί που ηρεμεί μετά από τις ημέρες του Πάσχα ή άλλων γιορτών, όταν πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον ίδιο, με αφορμή μια ατάκα που εκστόμισε ο Μακαριότατος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, το περασμένο Σάββατο, για την εκκλησιαστική περιουσία. Επίσημα ο Ιερώνυμος δεν είχε λάβει την επιστολή μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. «Την πληροφορήθηκε μέσω συνεργατών του από ιστότοπο της Αριστεράς», έλεγαν κληρικοί που βρίσκονται κοντά του.
Καταπληκτικό. Εντάσσεται και αυτό στο κλίμα των ημερών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών να ενημερώνεται για το περιεχόμενο μιας επιστολής, της οποίας είναι αποδέκτης και έχει συντάξει ο πρωθυπουργός, μέσω συνεργατών του που τη διάβασαν κάποια στιγμή στο Διαδίκτυο.
Και τι γράφει σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός; Στην αρχή δείχνει πόσο πιστός είναι:
«Μακαριότατε,
Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας».
Την ίδια γλυκύτητα χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια, όταν αναλύει το θέμα για το οποίο του γράφει βάζοντας τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων:
«Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξή Σας σε τηλεοπτικό σταθμό το Μεγάλο Σάββατο και θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως Εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τους ανθρώπους της τα τελευταία χρόνια».
Και αφού συνεχίζει με τα δέοντα κλείνει η επιστολή: «Με την ευκαιρία που μου δίνεται από την παραπάνω αναφορά Σας θα ήθελα να Σας προτείνω την άμεση ενεργοποίηση της “Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος” προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασής Σας.
Με Σεβασμό και Τιμή
Ο Πρωθυπουργός»
Για όσα πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος και επιδιώκει εδώ και δεκαετίες η πλευρά της διοικούσας Εκκλησίας τα είπαμε προχθές. Εκείνο που είναι να αναρωτιέται κανείς είναι τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Θα δεχόταν να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις π.χ. στην περιοχή του Λαιμού της Βουλιαγμένης, για να γίνει μια επένδυση που υποθετικά θα βοηθούσε στην αποπληρωμή του χρέους; Θα δεχόταν να μην εφαρμοστεί ένας νόμος (1811/88), γνωστός ως «νόμος Τρίτση», που δεν υλοποίησαν για δεκαετίες ούτε εκείνοι που έδωσαν μάχη για να ψηφιστεί; Να έρθει η σημερινή κυβέρνηση σε συμφωνία με τη διοικούσα Εκκλησία, επιστρέφοντας όσα συμφώνησαν 149 Μοναστήρια, όπως προβλέπει η σύμβαση του νόμου 1811/88 να παραχωρήσουν;
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα παραδώσει στη διοικούσα Εκκλησία ό,τι δεν της προσέφεραν οι πιο φιλικά διακείμενες ιδεολογικά και όχι μόνο κυβερνήσεις. Και θα αφήσει τους ενδιαφερόμενους να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Από το νυχτερινό κέντρο «Ακρωτήρι», που ανήκει στην Εκκλησία, έως το Καβούρι και τη Βουλιαγμένη που μεσολαβούν οικόπεδα φιλέτα. Και τότε τα χρήματα δεν θα πάνε ούτε στην αποπληρωμή του χρέους, ούτε σε φιλανθρωπικές δράσεις. Θα πάνε απλά στις τσέπες των «επενδυτών».
Υπάρχει βέβαια πάντα η ελπίδα… Και ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο να αναλάβει τη μισθοδοσία των περίπου 10.000 κληρικών που μισθοδοτούνται από το δημόσιο. Και ίσως τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πετύχει την πρώτη νίκη μετά από διαπραγμάτευση. Και τότε όλοι θα αναφωνήσουν: «Η ελπίδα ήρθε».