Φλωράκηδες ή Παπαγιαννάκηδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, The Books’ Journal, Δημοσιευμένο: 2015-05-25

papagianakis01

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δέκα και έξι χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη αντιστοίχως. Δύο μεγάλοι αριστεροί, όπως γράφουν κάποιοι. Σημασία, όμως, δεν έχει η γενίκευση αλλά η εξειδίκευση. Έτσι επιλέγει κανείς με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει.

Πίσω από τον όρο Αριστερά, σε γενικό επίπεδο, μπορούν να στοιχηθούν όλοι όσοι προτάσσουν την πολιτική έναντι της οικονομίας. Σ’ αυτό συμφωνούσαν και ο λαϊκός σοφός Χαρίλαος και ο επιστήμονας Μιχάλης. Για να είμαι όμως ακριβοδίκαιος, ούτε εδώ συμφωνούσαν απόλυτα. Γιατί το πρωτείο της πολιτικής για τον Φλωράκη στηριζόταν στους λενινιστικούς κανόνες του επαγγελματία επαναστάτη, ενώ το πρωτείο της πολιτικής του Παπαγιαννάκη συναρθρωνόταν με σεβασμό στην οικονομική επιστήμη και στα στοιχεία της.

Η Αριστερά του Φλωράκη ήταν αυτός ο πολιτικός σχηματισμός στον οποίο τα πρωτεία ανήκαν στην μονοκομματική εξουσία, στην ιδεολογική και πολιτική ενότητα, στον αντιδυτικισμό, στον σταλινικό ολιγαρχισμό, στη θυσία της φύσης στο όνομα της εκβιομηχάνισης. Για τον Μιχάλη, αντίστοιχα, σε καθένα από τα πρωτεία του Φλωράκη αντιστοιχούσε το πρωτείο της κοινωνίας των πολιτών, του ιδεολογικού και πολιτικού πλουραλισμού, του Διαφωτισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του παθιασμένου αντισταλινισμού και της πολιτικής οικολογίας. Επομένως, δυο αριστεροί μεν, αλλά καθόλου δύο ίδιοι αριστεροί.

Ακούμε για τον Χαρίλαο ότι ήταν άνθρωπος προσηνής, τίμιος, ντόμπρος, καθαρός, λαϊκός. Τα ίδια ακούμε, π.χ., και για μερικούς από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Λαφαζάνης, γνήσιο τέκνο του Χαρίλαου. Μένουμε στην τιμιότητα και την ειλικρίνεια, αλλά ξεχνούμε τον λαϊκιστικό παραλογισμό που κρύβεται πίσω από τις απόψεις τους. Η πολιτική είναι μεν ήθος, είναι όμως και λογική και δημοκρατία. Το πρώτο χωρίς τα δεύτερα οδηγεί στην καταστροφή και στον ολοκληρωτισμό. Γι’ αυτό και απορώ όταν σήμερα διαβάζω πως η χώρα χρειάζεται νέους Φλωράκηδες, αλλά δεν διαβάζω πως η χώρα χωρίς νέους Παπαγιαννάκηδες οδηγείται στον ανατολίτικο δεσποτισμό των διαφόρων Πούτιν, που είτε ως Σοβιετικοί είτε ως Ρώσοι ονειρεύονται τον αντιευρωπαϊσμό και τον ολοκληρωτισμό.

Σήμερα πολλοί αναρωτιούνται πού θα στεγαζόταν κομματικά ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αν ζούσε. Αν θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ, ή αν ήδη θα ήταν επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Είμαι σίγουρος πως, αν ζούσε, και ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήταν ο Παπαγιαννάκης. Γιατί δεν γνωρίζω αν ήταν αριστερός χωρίς Αριστερά, είμαι όμως βέβαιος πως ήταν αριστερός χωρίς σοσιαλδημοκρατία. Σήμερα δεν θα επέτρεπε να συνεχίζεται κάτι τέτοιο.

Γιώργος Σιακαντάρης

Άρθρα

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Γιατί κίνημα ειρήνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-29

Τα αεροπλάνα θα πρέπει να είναι πάντα φορείς ειρήνης, ποτέ...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Υποκλοπές

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-03-29

Διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν πλήθος υπουργών, ο αρχηγός...

Θορυβώδης χυδαιότητα

Τάσος Παππάς, 2026-03-29

Σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, το αδίκημα ορατό διά γυμνού...

Γ. Μοσχονάς

Η ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Γ. Μοσχονάς, 2026-03-29

«Αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου,...

Ελένη Τσερεζόλε

Μαλλιά-κουβάρια στην Αριστερά ενόψει προεδρικών εκλογών

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-03-29

Κράτησαν» τελικά οι τρεις μεγάλες γαλλικές πόλεις -το Παρίσι,...

Κώστας Καλλίτσης

Τα μαγικά του πληθωρισμού

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-29

Τι αποφεύγει να κάνει η κυβέρνηση; Με πρόσχημα ότι τα μέτρα...

Η Ευρώπη δεν περιμένει να αυτορρυθμιστεί η αγορά

Ιωάννα Λιούτα, 2026-03-22

Η τιμή της βενζίνης έχει μετατραπεί στο πιο σκληρό καθημερινό...

Γιάννης Βούλγαρης

Δεν υπάρχει τίποτα «πίσω από τις κουρτίνες»

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-03-21

Τελικά κάθε εμβριθής γεωπολιτική ανάλυση περί τα παγκόσμια...

Ποιος βάζει όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Θόδωρος Καρούνος, 2026-03-21

Η σύγκρουση στις ΗΠΑ ανάμεσα στο Πεντάγωνο και την Anthropic...

Μαύρη βροχή, λευκός φώσφορος

Μιχάλης Τρίκκας, 2026-03-15

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Ιράν η διεθνής συζήτηση...

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Επικίνδυνη διολίσθηση

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2026-03-15

Oι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

×
×