Πόσο φταίει ο Βαρουφάκης;

Θανάσης Χειμωνάς, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2015-07-21

Πριν είκοσι ακριβώς χρόνια ήμουν φοιτητής στο Στρασβούργο. Εκείνη την εποχή η Γαλλία συγκλονίστηκε από μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων από Ισλαμιστές ως αντίποινα για την ανάμιξη του γαλλικού κράτους στην ανατροπή του σκληρού ισλαμικού καθεστώτος στην Αλγερία. Βασικός ύποπτος ήταν ένας νεαρός Αλγερινός που άκουγε στο όνομα Χαλέντ Κελκάλ.

Οι αρχές εξαπέλυσαν ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν και όταν τελικά το κατάφεραν, τον Σεπτέμβριο του 1995, τον σκότωσαν κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες. Βασικά, οι αστυνομικοί - διώκτες του, τον εκτέλεσαν με χαριστική βολή ενώ ο ίδιος βρισκόταν τραυματισμένος στο έδαφος… Τις μέρες που ακολούθησαν τον χαμό του Κελκάλ το γαλλικό κράτος του φόρτωσε (αποκλειστικά σε αυτόν) όχι μόνο όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στο γαλλικό έδαφος αλλά και κάμποσες ποινικές υποθέσεις. Με άλλα λόγια η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε πως ο, μακαρίτης πια, Χαλέντ έδρασε σε όλες τις περιπτώσεις μόνος του, κάτι που την διευκόλυνε να κλείσει πολλούς «ενοχλητικούς» φακέλους.

Για κάποιο λόγο ο, πάλαι ποτέ, τσάρος της Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης μου έφερε στο μυαλό εκείνη την υπόθεση. Όπως ο Κελκάλ έτσι και εκείνος έσπειρε τον τρόμο σε έναν ολόκληρο λαό. Όχι φυσικά με σφαίρες και μπόμπες αλλά με το φάσμα της χρεοκοπίας το οποίο προέκυψε από μια άσκοπη και άστοχη διαπραγμάτευση, τον συνεχή εμπαιγμό των εταίρων και την θρυλική πλέον «δημιουργική ασάφεια». Η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα από την δραχμή μέχρι που η κυβέρνηση, όπως η γαλλική αστυνομία τότε, αρχικά εκτέλεσε εν ψυχρώ (πολιτικά φυσικά) τον Βαρουφάκη και εν συνεχεία του φόρτωσε όλα τα λάθη του τελευταίου εξαμήνου. Σύμφωνα με το σενάριο που προωθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα σε αυτή τη χώρα λειτούργησαν τέλεια από τις 25 Ιανουαρίου και μετά με μοναδική εξαίρεση τον ποταπό Βαρούφα ο οποίος, δρώντας τελείως μόνος του, παραλίγο να ρίξει την χώρα στα βράχια.

Μήπως να σοβαρευτούμε λίγο; Όλα όσα υποστήριζε και έκανε αυτό τον καιρό ο Βαρουφάκης ήταν η σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια ακριβώς έλεγε ο Τσίπρας , τα ίδια ο Παππάς, τα ίδια όλα τα άλλα στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου που σήμερα έχουν πλέον την στροφή στην πχιότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Η λογική του να έρθει η Ελλάδα σε σφοδρή συνεχή σύγκρουση με την Ε.Ε. επειδή η τελευταία δεν θα τολμούσε να την πετάξει εκτός Ευρωζώνης, έχοντας ωστόσο πάντα το μυαλό της και στο ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή υιοθετήθηκε με ευλάβεια από όλους τους συριζαίους. Επίσης, για λεφτά στον Πούτιν και τους Ιρανούς δεν πήγε ο Γιάνης αλλά ο Αλέξης με τον Παναγιώτη αντίστοιχα. Απλώς, έπρεπε να θυσιαστεί κάποιος για να δικαιολογηθεί η κωλοτούμπα και επελέγη ο –ούτως ή άλλως- αλλοπρόσαλλος Βαρουφάκης. Έτσι, ο μέχρι πρότινος, απόλυτος Έλληνας οικονομολόγος αποδομήθηκε μέχρις εσχάτων τόσο από τους πρώην (;) συντρόφους του όσο και από τους καλοθελητές γραμμιτζήδες που οργιάζουν στα συριζαίικα ΜΜΕ.

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά. Μαθαίνουμε για συντονισμένο σχέδιο επιστροφής στη δραχμή με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες- ενδεχομένως και με σκοτεινά συμφέροντα από πίσω. Ως εμπνευστές του αναφέρονται τόσο ο ίδιος ο Βαρουφάκης όσο και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όλες αυτές οι φήμες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι πως υπέυθυνος (συνειδητά ή ασυνείδητα) για την τραγική παρούσα κατάσταση είναι αποκλειστικά ο πρωθυπουργός -του οποίου άλλωστε προσωπική επιλογή αποτέλεσε ο Βαρουφάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μάλιστα διατηρεί κανονικότατα τον Βαρουφάκη στην κοινοβουλευτική του ομάδα παρά τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις του τελευταίου. Ο φίλος μου, ο Πέτρος Τατσόπουλος απομακρύνθηκε για πολύ λιγότερα. Μην αποκλείετε μάλιστα το ενδεχόμενο να δείτε το όνομα του Βαρουφάκη να φιγουράρει κανονικότατα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, πλάι σε εκείνα όλων των άλλων «εραστών της δραχμής» σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι διαρροές αμετανόητων αντιμνημονιακών ψηφοφόρων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι συνεχώς πιθανά.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης

Το τέλος της μαγικής σκέψης

Παύλος Τσίμας, 2015-08-14

Λύτρωση ή συμφορά, υφεσιακή ή αναπτυξιακή, η «καλύτερη δυνατή»...

Περισσότερα
Αλέξανδρος Παπουτσής

Ο σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις

Αλέξανδρος Παπουτσής, 2015-08-14

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή πλεύσης...

Περισσότερα

Θ. Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται η ψήφιση της Συμφωνίας στα κοινοβούλια χωρίς νέα προσκόμματα

2015-08-12

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε και κατατίθεται στη Βουλή είναι...

Περισσότερα

Ψηφοφόρε (ξέρεις) τι θες;

Γιώργος Καρελιάς, 2015-08-12

Είναι, φυσικά, για γέλια η προσπάθεια, που κάνουν οι σημερινοί...

Περισσότερα

Πολιτική δυσλεξία και ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Αντώνης Τριφύλλης, 2015-08-09

Η αριστερά στην Ελλάδα αποδεικνύεται έντονα δυσλεκτική....

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Το νέο οικονομικό μοντέλο παραμένει ζητούμενο

Κώστας Καλλίτσης, 2015-08-09

Το πολιτικό προσωπικό, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, σχεδόν...

Περισσότερα

Ο θηλυκός Φιντέλ

Ηλίας Κανέλλης, 2015-08-07

Φίλες μου, γεια σας. Η προχθεσινή υπερπαραγωγή του καναλιού...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Γιατί;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2015-08-07

Πολλά, πάρα πολλά έχουν ακουστεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

Γιατί η Ισπανία έχει 3% αύξηση στα καύσιμα και η Ελλάδα 17%

Ιωάννα Λιούτα, 2026-05-03

Η επίσημη αφήγηση μιλά για «διεθνείς κρίσεις», «γεωπολιτικές...

Ξενοφών Κοντιάδης

Αφωνοι μπροστά στην αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-05-03

Ίσως την πιο κρίσιμη, μέχρι στιγμής, πράξη του θεσμικού...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

×
×