Μιχάλη Παπαγιαννάκη για υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Δημοσιευμένο: 2005-11-04

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Συνεδρίαση 3ης Νοεμβρίου 2005

- ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

- ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

1. Οι εκλογές στον Δήμο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2006 αποτελούν μια δύσκολη μάχη με έντονα πολιτικά στοιχεία, που καλούμαστε να την δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πρόσφατης Νομαρχιακής μας Συνδιάσκεψης.

Η πρόταση της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς για την Αθήνα, θα πρέπει να κινείται πάνω σε δύο άξονες αντιπαράθεσης:

Απέναντι στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας που είναι υπεύθυνες για την σημερινή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και στις κοινωνικές της υποδομές, που πλήττουν περισσότερο απ΄ όλους τους οικονομικά ασθενέστερους και τους κατοίκους της «πίσω αυλής» της Αθήνας. Για τις επιλογές αυτές χρεώνονται με σοβαρή ευθύνη τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Απέναντι στο συντηρητικό μοντέλο Δημαρχίας που έχει επιβληθεί στον Δήμο εδώ και αρκετές τετραετίες και το οποίο κινείται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, υποβαθμίζει τους θεσμούς αποκέντρωσης και συμμετοχής των πολιτών όπως τα δημοτικά διαμερίσματα, συναινεί στις κυβερνητικές πολιτικές και υποτάσσει τον Δήμο στις επικοινωνιακές ανάγκες του ή της εκάστοτε Δημάρχου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συναίνεσης κεντρικής εξουσίας και Δημοτικής Αρχής, υπήρξε η λεγόμενη «εθνική υπόθεση» της Ολυμπιάδας του 2004, της οποίας η Αθήνα θα βιώσει τώρα τις συνέπειες από το τεράστιο οικονομικό κόστος και τις αρνητικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η πόλη δεν κέρδισε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ελεύθερους χώρους και πράσινο.

2. Η δική μας πρόταση για την Αθήνα και τον Δήμο οφείλει επομένως να ανοίγει μέτωπα με τις δυνάμεις και τα ισχυρά συμφέροντα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές και να αντιπαραθέτει ένα τολμηρό εναλλακτικό σχέδιο με έντονη την οικολογική διάσταση , την συλλογική αντίληψη για την πόλη μας και ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο και ανοικτό στους πολίτες και τις πρωτοβουλίες τους.

Οφείλει να είναι μια πρόταση που να απαντά από αριστερή, οικολογική σκοπιά στα κρίσιμα προβλήματα της μεταολυμπιακής Αθήνας και του ρόλου που οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρούν ότι πρέπει να διαδραματίσει ο πρώτος Δήμος της χώρας. Να απευθύνεται σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις καθώς και σε έναν μεγάλο αριθμό δημοτών, πολύ πέρα από την εκλογική επιρροή του χώρου μας στην Αθήνα, που οι ευαισθησίες και οι προσδοκίες τους μπορούν να συναντηθούν με τις δικές μας σε ένα διεκδικητικό, ριζοσπαστικό σχέδιο για την πρωτεύουσα.

Διεκδικούμε έναν Δήμο με μια ριζικά διαφορετική αντίληψη από αυτήν που κυριαρχεί σήμερα, με νέες προτεραιότητες όπως η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η στήριξη της κατοικίας, η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς από την εμπορευματοποίηση, η αλληλεγγύη και η ευαισθησία για τα δικαιώματα των ποικίλων κοινωνικών ομάδων που κατοικούν και κινούνται στην πρωτεύουσα.

3. Ένα τέτοιο σχέδιο που πρέπει να επεξεργαστούν οι δυνάμεις της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, χρειάζεται και το κατάλληλο πρόσωπο που ως επικεφαλής της αυτοδιοικητικής μας κίνησης, αφ΄ ενός θα θέσει την σφραγίδα του στις αιχμές του , αφ΄ ετέρου θα το εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κοινωνία της Αθήνας.

Το οικολογικό προφίλ, η εμπειρία και οι παρεμβάσεις του στα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα και κατά την θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συνεπής στάση του στο θέμα της Ολυμπιάδας, η πολύχρονη μαχητική παρουσία του στους χώρους υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κάθε κατηγορίας μειονοτήτων και τέλος η αναγνωρισιμότητα και η διεισδυτικότητα του λόγου του σε άλλους πολιτικούς χώρους, συναινούν υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη για την Δημαρχία της Αθήνας.

Η πρόταση αυτή δεν υποβαθμίζει, ούτε αγνοεί τα θετικά στοιχεία της πρότασης για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, την παρουσία και την προσφορά του στο κόμμα και την Νεολαία του ΣΥΝ.

Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση προσώπων που και τα δύο άλλωστε αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τον Συνασπισμό. Θεωρούμε όμως ότι στην δύσκολη αναμέτρηση της Αθήνας με τα δικά της χαρακτηριστικά και το ιδιόμορφο εκλογικό της σώμα, η υποψηφιότητα του Μ. Παπαγιαννάκη συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο ανταγωνιστικά υπέρ του χώρου μας, απέναντι στις προτάσεις και τις επιλογές των άλλων κομμάτων.

Τέλος , διατυπώνοντας την πρόταση αυτή, εκφράζουμε τη αντίθεσή μας σε λογικές διαχωρισμού των στελεχών του κόμματος σε «αποδεκτούς» και «μη αποδεκτούς», σε «εντός σχεδίου» και «εκτός σχεδίου του κόμματος» που οδηγούν σε αποκλεισμούς απόψεων και πόλωση μέσα στο κόμμα.

Ο Συνασπισμός δεν έχει ούτε την κουλτούρα , ούτε την πολυτέλεια τέτοιων διαχωρισμών.

Χρειαζόμαστε τον «όλο Συνασπισμό», με αυτόν κερδίζουμε μάχες και ιδιαίτερα αυτοδιοικητικές. Με αυτόν μπορούμε να απευθυνόμαστε σε ευρύτερες αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, με αυτόν εξασφαλίζουμε δημιουργικές συνθέσεις για να κάνουμε πιο ισχυρό, πιο πλούσιο και ελκυστικό τον προγραμματικό μας λόγο.

4. Την πρότασή μας καταθέτουμε για συζήτηση στις Πολιτικές Κινήσεις στην Α΄ Αθήνας.

Η Ν.Ε. ΔΕΚΟ του ΣΥΝ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, εν όψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές:

«Στο τελευταίο οργανωτικό Συνέδριο κατατέθηκε μια πρόταση από εκπροσώπους των κλαδικών οργανώσεων η οποία προέβλεπε ότι τα μέλη των κλαδικών οργανώσεων συμμετέχουν κανονικά κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία για θέματα που αφορούν το Δήμο στον οποίο κατοικούν. Η πρόταση αυτή ήταν απ’ αυτές που δεν συζητήθηκε ούτε στην ΚΕ ούτε και στο Συνέδριο.

Η ΝΕ συνεχίζει να διεκδικεί για τα μέλη της εκείνα τα οποία κατοικούν στο Δήμο για τον οποίο γίνεται η συζήτηση το δικαίωμα λόγου και ψήφου.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται στον ΣΥΝ μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα του επικεφαλής στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Με βάση όσα εισαγωγικά αναφέραμε, οι κλαδικές οργανώσεις και τα μέλη τους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για το παραπάνω ζήτημα. Πολλά όμως μέλη τους θα κληθούν να υλοποιήσουν την απόφαση που θα ληφθεί και ενδεχομένως να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.

-Επειδή θεωρούμε ότι κακώς οι κλαδικές οργανώσεις δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης απόφασης και

-Επειδή οι εκλογές στον πρώτο δήμο της χώρας δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την Τ.Α. αλλά είναι και ευρύτερα πολιτικό , συζητήσαμε το θέμα αυτό και καταλήξαμε στα παρακάτω:

1.Η συνεχιζόμενη εσωτερική αντιπαράθεση από μερίδα στελεχών του κόμματος και μάλιστα με αυτούς τους απίστευτα υψηλούς τόνους θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο σε ότι αφορά την εκλογική μάχη για το δήμο της Αθήνας, αλλά συνολικότερα για τον ΣΥΝ

2.Εκτίμησή μας είναι ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με αυτές καθ’ αυτές τις υποψηφιότητες για τον πρώτο δήμο της χώρας, αλλά με μια συνολική αμφισβήτηση τόσο των αποφάσεων της ΚΠΕ για την αυτοδιοικητική πολιτική του ΣΥΝ, όσο και με την απόφαση του Συνεδρίου σε ότι αφορά στη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων και στο μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του δικομματισμού.

3.Με δεδομένη τη θέση του ΣΥΝ για κοινή κάθοδο και συνεργασία κατ΄ αρχήν με τις δυνάμεις που συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τις δυνάμεις αυτές και να συναποφασίσουμε τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τις υποψηφιότητες και όχι να τους ανακοινώσουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Με βάση αυτό πιστεύουμε ότι η απόφαση της ΚΠΕ θα πρέπει να συνυπολογίζει και αυτό τον παράγοντα.

4.Η θέση μας για την ΤΑ και για τα σχήματα και τις συνεργασίες που θα επιδιώξουμε δεν διαφοροποιείται από την οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

5 Από τις δύο υποψηφιότητες θεωρούμε προσφορότερη για την εκλογική αυτή αναμέτρηση αυτήν του σ. Αλ. Τσίπρα. Η υποψηφιότητα αυτή μπορεί να συσπειρώσει τις ευρύτερες αριστερές δυνάμεις , είναι αυταπόδεικτα ΄’ένα άνοιγμα και μια γέφυρα με τη νέα γενιά και παράλληλα συνδέεται με τα κοινωνικά κινήματα με τα οποία η αριστερά πρέπει να ενισχύει και να ενδυναμώνει τους δεσμούς της.

4/11/05 Η γραμματεία της ΝΕ ΔΕΚΟ

Θέματα επικαιρότητας: Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση

Αμαρτωλές εκβλαστήσεις

Γιάννης Τριάντης, 2014-02-10

Κράτος πάσχον, που αδυνατεί ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει...

Περισσότερα
Κατερίνα Κλαδούχου

Σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές στην A’ Αθήνας

Κατερίνα Κλαδούχου, 2013-09-18

Σε λίγους μήνες θα έχουμε Δημοτικές εκλογές. Η συζήτηση,...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουτάρης

Η Κεντροαριστερά στην Αυτοδιοίκηση

Γιάννης Μπουτάρης, 2013-08-24

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά είναι αναγκαία, διότι...

Περισσότερα
Γιώργος Καμίνης

Oι δήμοι κρατούν όρθια την κοινωνία

Γιώργος Καμίνης, 2013-08-18

Ποιος να θυμάται άραγε σήμερα το μήνυμα των τελευταίων...

Περισσότερα
Γιώργος Καμίνης

Η παγίδα της λευκής απεργίας

Γιώργος Καμίνης, 2013-08-01

Ηταν από την πρώτη στιγμή φανερό ότι η απόφαση της κυβέρνησης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Μας ενδιαφέρει η ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης

Πάνος Σκοτινιώτης, 2013-07-28

Ποιος από τους πέντε δημάρχους είχε την πρωτοβουλία για...

Περισσότερα

Μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση τώρα

2013-07-23

Tην ώρα που τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας των...

Περισσότερα
Αντώνης Μανιτάκης

Η κινητικότητα, ένα νεογέννητο, έκθετο πολιτικά, που στραγγαλίζεται από την τρόικα

Αντώνης Μανιτάκης, 2013-07-11

Η Κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου σχεδιάστηκε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×