Ο ίδιος ο Τσίπρας πέταξε τη συναίνεση στα σκυλιά

Φώφη Γεννηματά, Συνέντευξη στην Β. Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2015-12-05

genimata

Οχι στα δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ αλλά και στα δήθεν προοδευτικά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλευρωπαϊκών κομμάτων.

Μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο του διαλόγου στο Προεδρικό, η Φώφη Γεννηματά κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για κουτοπονηριές και φθηνά επικοινωνιακά κόλπα που αποσκοπούν στη δημιουργία συνενόχων, ενώ προκαλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πως εάν επιθυμεί εξεταστική επιτροπή για το PSI θα ήταν καλύτερο να διερευνηθεί η κατάσταση για την οικονομία από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ έως και σήμερα.


Κυρία πρόεδρε, η συναίνεση των κομμάτων για μείζονα ζητήματα όπως φάνηκε στο Προεδρικό είναι προς το παρόν τουλάχιστον ένας άπιαστος στόχος. Και οι πολίτες διερωτώνται: Γιατί τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;

Πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης. Πρέπει να είναι πάγια επιδίωξη των κομμάτων να συζητούν, να συνεννοούνται και στο μέτρο του δυνατού κάθε φορά να χαράσσουν κοινή γραμμή πλεύσης για τα μείζονα θέματα. Προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας έναντι των στενών κομματικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έτσι πολιτευτήκαμε όλα τα χρόνια της κρίσης. Αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν διστάσαμε ούτε στιγμή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, πληρώνοντας μεγάλο πολιτικό κόστος. Υπερβαίνοντας πολιτικές διαφορές και απαράδεκτες πολιτικές συμπεριφορές δημαγωγίας και επιθέσεων εναντίον μας, που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή της χώρας. Ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας τη μια μέρα δήθεν επιζητά συνεννόηση και την επομένη την πετάει στα σκυλιά!

Δεν σταθήκαμε και δεν στεκόμαστε όμως σε αυτά. Ο διάλογος βέβαια και η συνεννόηση έχουν νόημα όταν παράγουν αποτέλεσμα για τη χώρα και τους πολίτες. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται πρώτα από όλα ειλικρίνεια, συγκεκριμένο πλαίσιο και πραγματική διάθεση αναζήτησης λύσεων από κοινού και όχι κουτοπονηριές για τη δημιουργία εκ των υστέρων συνενόχων σε προειλημμένες αποφάσεις.

Ξεκαθαρίζω ακόμα μία φορά. Εγώ δεν είμαι Τσίπρας που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τα ψέματα και τη δημαγωγία. Λέμε σταθερά όχι στα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα άρσης των πολιτικών αδιεξόδων του Πρωθυπουργού, που με τις επιλογές του δημιούργησε. Λέμε σταθερά ναι στην πολιτική συνεννόηση που δίνει διέξοδο και λύσεις για τη χώρα και τους πολίτες.

Δεν είναι λίγο οξύμωρο όταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι ψήφισε το νέο Μνημόνιο να αντιδρά τώρα για την ψήφιση των εφαρμοστικών του νόμων;

Το καλοκαίρι ο κ. Τσίπρας με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του είχε φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η πατρίδα μας, έπειτα από τέσσερα πολύ σκληρά χρόνια, ενώ ήταν ένα βήμα από το να βγει από τα Μνημόνια βρέθηκε μισό βήμα από το να βγει από το ευρώ και την ΕΕ. Το αποφύγαμε χάριν της υπεύθυνης στάσης της φιλευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, με πολύ μεγάλη συμβολή του ΠΑΣΟΚ.

Ας μην ξεχνάμε ότι, την ίδια ώρα που ψηφίζαμε αυτή τη συμφωνία παραμονής της χώρας στο ευρώ, ξεκαθαρίσαμε έγκαιρα και απόλυτα τη στάση μας. Προτείναμε ταυτόχρονα έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη βημάτων και ενεργειών. Την αποφυγή πάση θυσία των εκλογών μέχρι η χώρα να πατήσει σε ασφαλές έδαφος, τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, την αξιοποίηση του μεγάλου κεκτημένου της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί. Ωστε με τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης να συζητήσουμε με τους εταίρους τη βελτίωση των εξαιρετικά άδικων, σκληρών και αντιπαραγωγικών όρων του Μνημονίου που πανικόβλητος συμφώνησε και υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Προειδοποιήσαμε επίσης ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι για να έχουν τη στήριξή μας πρέπει να τύχουν σοβαρής επεξεργασίας και συζήτησης, και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και με τους εταίρους. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Και το πραγματικά οξύμωρο και εξωφρενικό είναι να εγκαλεί εμάς ο κ. Τσίπρας για ασυνέπεια όταν ο ίδιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις προτάσεις μας, προκήρυξε εκλογές και έσπευσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες παθογένειες και με τη στήριξη της ίδιας ετερόκλητης και εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από τις κατά καιρούς δηλώσεις σας γίνεται σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορούσε να συμμετάσχει σ’ ένα ευρύτερο σχήμα, π.χ. μία οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μήπως τελικώς εκεί αποσκοπούν οι πιέσεις που ασκείτε στο Μαξίμου;

Η μόνη πίεση που ασκούμε είναι να κυβερνήσουν επιτέλους. Εχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές και λόγω της κυβερνητικής αφασίας και ανικανότητας επανερχόμαστε στην προ του καλοκαιριού δραματική κατάσταση. Εμείς ασκούμε υπεύθυνα τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση, με προτάσεις. Πιέζουμε την κυβέρνηση για δίκαιες κοινωνικές πολιτικές, για να σταματήσει η φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και για την υλοποίηση μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη η οικονομία, το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

Να το θέσουμε αλλιώς. Η Νέα Δημοκρατία ακόμη και τώρα που διανύει μια παρατεταμένη περίοδο μεταβατικής ηγεσίας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας σας προτείνει κυβερνητική συνεργασία με όλες τις άλλες δυνάμεις (Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) αλλά χωρίς τη ΝΔ θα μπαίνατε;

Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Απόλυτη θα έλεγα στο θέμα αυτό. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλευρωπαϊκών κομμάτων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της σημερινής δύσκολης κατάστασης και σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση.

Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα συνεννόησης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθούν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα στην υποχρέωση εθνικής συμπόρευσης και στην αναγκαιότητα της συγκυρίας για τη χώρα και την οικονομία. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να βγούμε από αυτό το τέλμα. Μόνο αυτό ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας.

Η ΝΔ αρχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ επί πέντε ολόκληρα χρόνια επέλεξαν να μείνουν μακριά από τα κάρβουνα που έκαιγαν τη χώρα, για να μην τσουρουφλιστούν. Εγιναν διαδοχικά κυβέρνηση και ελπίζω να κατάλαβαν ότι είναι επικίνδυνο για την πατρίδα το παιχνίδι με τη φωτιά.

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επί της ουσίας απείλησε με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το PSI. Τι απαντάτε; Σκοπεύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το τρίτο Μνημόνιο και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;


Ο ακροδεξιός λαϊκιστής κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος και προνομιακός συνομιλητής του Πρωθυπουργού απειλεί και συκοφαντεί κατά συρροή, και αρκετές φορές κατά παραγγελία. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν μας αγγίζουν όμως αυτά, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Ολα στο φως! Ο,τι πρέπει να διερευνηθεί, για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν η οικονομία, η χώρα, οι πολίτες. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ιδού η Ρόδος!

Πάντως κάποιοι, ακόμη και εντός του κόμματός σας, υποστηρίζουν ότι η αρνητική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην κυβέρνηση σχετίζεται με τη διάθεσή σας να αποφύγετε αντιπαραθέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει τέτοιες γελοιότητες. Αυτά είναι υποπροϊόντα της προπαγανδιστικής μονταζιέρας του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια φαίνεται. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αποφύγει επί έξι μήνες την αντιπαράθεση με τον Γιάνη και τα άλλα παιδιά, έβαλε φωτιά στη χώρα και τρέχαμε με τις μάνικες καλοκαιριάτικα!

Στο Συμβούλιο των Αρχηγών αποφασίστηκε πως η παρούσα Βουλή θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί ένα στοιχείο καλής θέλησης από το Μαξίμου όταν κι εσείς η ίδια προεκλογικώς το θέτατε ως προαπαιτούμενο για μια κυβερνητική συνεργασία;


Στην πράξη κρίνονται όλα. Εκεί θα φανεί αν και πώς θα υπηρετήσει τη δέσμευση που ανέλαβε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο Πρωθυπουργός. Γιατί μέχρι τώρα δεν χαρακτηρίζεται από συνέπεια στις δεσμεύσεις του. Ο ελληνικός λαός το ξέρει πια καλά αυτό.

Το αίτημα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου το επαναφέραμε και το καλοκαίρι πριν από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Αν είχαν γίνει εκλογές με αναλογικότερο εκλογικό νόμο τώρα θα είχαμε, εκ των πραγμάτων, ήδη κυβέρνηση ευρύτερης κυβερνητικής στήριξης όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και δεν θα βρισκόμασταν προ νέων αδιεξόδων για τη χώρα.

Ξέρετε, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι είναι καλύτερα το κόμμα σας να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία. Θα αποκλείατε μία νέα συμπόρευση με τη γαλάζια παράταξη στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού με δύο εταίρους;

Δεν υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τέτοια διλήμματα. Ο κύκλος κυβερνητικών συνεργασιών με τη Δεξιά έκλεισε. Η θέση μας είναι σαφής, ενιαία και χωρίς ναι μεν, αλλά. Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε δήθεν «ευρωπαϊκά» μέτωπα με τη ΝΔ ούτε δήθεν «προοδευτικά» μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης όλων των δυνάμεων που πιστεύουν και στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας. Χρειάζεται συνεκτικό, βιώσιμο, οραματικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικούμε τον δικό μας αυτόνομο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και με τις πρωτοβουλίες μας και τη στήριξη της κοινωνίας το κατακτούμε.

Χρωστάμε οι πολιτικοί στους Ελληνες μια καλύτερη ζωή. Αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη και τις πρωτοβουλίες γι’ αυτό!

Ο γραμματέας του κόμματός σας ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της συνεργασίας ή μη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέτε;

Η πρότασή μας για το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας είναι καθαρή, την καταθέσαμε προεκλογικά και μετεκλογικά, και ήδη σας την ανέφερα. Σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σας κατηγόρησε προ ημερών ότι ως παράταξη δεν υπηρετείτε τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι απλώς μια κριτική στο συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί ή πιστεύετε ότι επιθυμεί να γίνει εκείνος προνομιακός συνομιλητής με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες;

Η κυβερνητική πολιτική Τσίπρα - Καμμένου έχει τόση σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Η πολιτική που ακολουθούν είναι συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερης επιδρομής στην κοινωνία, διάλυσης της οικονομίας με στερεότυπες ιδεοληψίες, κατάληψης του κράτους με ημετέρους, ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με καθεστωτική νοοτροπία. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά του σχήματα έχουν ενσωματώσει σε πολιτική πρακτική τις χειρότερες εκδοχές της Αριστεράς και της Δεξιάς στον τόπο μας.

Το σοσιαλιστικό - σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα στην Ελλάδα εκφράζει από τη Μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Εκφραση που αναπτύσσει μια νέα δυναμική με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δυνάμεων του ευρύτερου χώρου. Ολα τα άλλα είναι για παρηγοριά στον άρρωστο.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Πέτρος Ιωαννίδης

Το Κέντρο είναι αυτό που ορίζει τις πλειοψηφίες

Πέτρος Ιωαννίδης, Ηλίας Τσαουσάκης, 2024-01-15

Δύο πολιτικοί επιστήμονες που επιμελήθηκαν τον συλλογικό...

Περισσότερα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Όταν το 2007 ιδρύθηκε στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα (το...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι παγίδες της διαζευκτικής λογικής

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-11-12

Στις λεγόμενες «ανοιχτές κοινωνίες» οι άνθρωποι δικαιούνται...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-05-28

Κατά καιρούς έχει τύχει να διαβάσω επικριτικά σχόλια για...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Αστυνόμευση των Α.Ε.Ι. ερήμην του Συντάγματος;

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-03-18

Α. Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (6.3), στην εφημερίδα Καθημερινή,...

Περισσότερα

Το δίλημμα των εκλογών και η επόμενη μέρα

Παύλος Τσίμας, 2019-03-13

Στα τέλη της εβδομάδας, όταν η Βουλή ολοκληρώσει και την...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ: επιδιώκει την αλλαγή για να μην αλλάξει;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-03-09

Οι επικείμενες εκλογές και η πρεμιέρα της «Γέφυρας» έχουν...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Γιατί η αυτοκριτική είναι είδος που σπανίζει;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-02-23

Οι πολιτικοί δεν συνηθίζουν να ομολογούν δημόσια ότι έκαναν...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×