Aς ψάξει αλλού ο Τσίπρας για συνενόχους
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Λαζ. Λασκαρίδη, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2016-02-13
-Κύριε πρόεδρε είσαστε αρχηγός κόμματος και βασικός παράγων στις διεργασίες του τέταρτου πολιτικού φορέα του τόπου. Πως αισθάνεστε, προσωπικά, με αυτή την «έφοδό» σας στην ενεργό πολιτική; Και σας το ερωτώ αυτό, χωρίς να παραμερίζω την κομματική σας θητεία στη ΔΗΜΑΡ.
Αισθάνομαι την ευθύνη να συνεχίσουμε να δρούμε με μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Δεν προέρχομαι από τον κομματικό σωλήνα, εργαζόμουν στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.. Ασχολούμαι με την ενεργό πολιτική στα πέντε τελευταία χρόνια της κρίσης, όταν το να ασχολείσαι με την πολιτική δεν είναι το πλέον ελκυστικό ιδιαίτερα στην γενιά μου. Είμαι όμως βαθιά πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται όλοι να προσφέρουμε. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισα ότι η ανάγκη εθνικής συνεννόησης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και ότι μία μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ελάχιστους μήνες το κάναμε πράξη και συγκροτήσαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας που θα παλέψω να έχει θετική κατάληξη προς όφελος της χώρας.
-Η υπόθεση της διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μπορεί να προχωρήσει ή πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχτεί σε «μία από τα ίδια» κι απλά θα συνοδευτεί με την εκλογή επικεφαλής από τη βάση;
Τον Σεπτέμβριο συμφωνήσαμε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Τώρα έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει και θα κινδυνεύσει να εξελιχθεί σε «μία από τα ίδια». Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Καλούμε σε μια ευρεία συμπαράταξη. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.
-Γι’ αυτό που εκφράζει σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει χώρος για το Ποτάμι;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλοντας να ενισχύσει την κατεύθυνση για μια ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου κάλεσε όλες τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις, φοβίες και προσωπικούς εγωισμούς. Προχωράμε σταθερά στα επόμενα βήματα για ένα ισχυρό πόλο της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου που θα αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη για τη αλλαγή των συσχετισμών, για τη διέξοδο από την κρίση. Σε αυτό θεωρώ ότι χωράει το Ποτάμι, αλλά και όσοι νιώθουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στο μεγάλο εγχείρημα. Προσωπικά, θα ήθελα να κλειστούμε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου σε ένα δωμάτιο και να βγούμε από εκεί μόνο όταν θα συμφωνήσουμε σε μία μεγάλη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ.
-Εσείς που, απ’ ότι φαίνεται, έχετε συνεργαστεί μάλλον αρμονικά με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, πώς βλέπετε τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην όλη προσπάθεια;
Κοιτάξτε, όταν κοιτάμε την μεγάλη εικόνα δεν έχει νόημα να λειτουργούμε με εξαιρέσεις. Η δική μας συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να υπερβαίνουμε το παρελθόν αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι για το παρόν και το μέλλον.
-O άλλοτε κραταιός επικοινωνιακά, χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς, μπορεί να επανασυσπειρωθεί στο πλαίσιο της ΔΗΜΑΡ και της Συμπαράταξης;
Με δεδομένα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν εκφράζει στην πράξη σήμερα τις αρχές και τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η ανάγκη ισχυροποίησης ενός χώρου που συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση του χώρου, με όλη την παράδοση των αξιών και των αγώνων της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η νηφαλιότητα του ηγέτη της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού, ο μαχητικός λόγος του ΚΚΕ εσωτερικού με τον Λεωνίδα Κύρκο, οι φρέσκιες ιδέες, οι σύγχρονες αντιλήψεις του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Γρηγόρη Γιάνναρου αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για μια μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ στην Αθήνα στις 27-28 Φεβρουαρίου. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες. Θέλουμε να συμμετέχει η κοινωνία από τα κάτω, με γόνιμους προβληματισμούς και άμεσες προτάσεις.
-Σενάρια επί σεναρίων αναπτύσσονται και πάλι τις τελευταίες ημέρες για το πολιτικό σκηνικό. Στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, τι απαντάτε στο δίλημμα «συμμετοχή της Συμπαράταξης σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή νέες εκλογές, τις τρίτες μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός χρόνου»;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να βάλει πλάτη σε αδιέξοδες πολιτικές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ας μην υπολογίζει σε εμάς. Αν ψάχνει συνενόχους, ας ψάξει αλλού. Οι εκλογές δεν είναι λύση. Η χώρα οδηγήθηκε τρεις φορές σε κάλπες το 2015 και είναι σήμερα πάλι μπροστά στα ίδια αδιέξοδα. Η δική μας θέση είναι σταθερή, από την προεκλογική περίοδο, απαιτείται νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με προοδευτική προγραμματική συμφωνία.