Ήλθε η ώρα για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γ. Χρηστάκο, Το Καρφί, Δημοσιευμένο: 2016-03-11
Οι εξελίξεις για το προσφυγικό δεν είναι καλές. Φοβάστε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα; Ποιος έχει την ευθύνη;
Εδώ που φθάσαμε δεν βοηθάει ο επιμερισμός ευθυνών. Εμείς δεν διστάσαμε να συμβάλλουμε δύο φορές σε μία κοινή εθνική γραμμή στο προσφυγικό και καλέσαμε τον κ. Τσίπρα να την υπηρετήσει. Του δώσαμε την μέγιστη δύναμη της εθνικής συνεννόησης. Όμως πρέπει επιτέλους να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά. Να κάνει συμμαχίες όχι τώρα, αλλά χθες. Δεν θα επιτρέψουμε, λόγω των υπαρκτών προβλημάτων της Ε.Ε. να καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση κλίμα αντιευρωπαϊσμού. Το προσφυγικό είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτό πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι το κατανοεί η Ε.Ε.. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί από την Ε.Ε. να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γιατί αλλιώς οι συνέπειες μίας ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι επώδυνες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.
Η χώρα μαστίζεται από την ανεργία. Ποια είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς;
Η μείωση της ανεργίας είναι προτεραιότητά μας, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Η μείωσή της δεν μπορεί να έρθει με εντολές και εγκυκλίους, αλλά με μία πολιτική που θα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επενδύσεις. Χρειάζεται αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδιώκουν από διαφορετική πλευρά ο καθένας. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το μικρό ή μεγάλο κράτος αλλά το ότι δεν έχουμε αποτελεσματικό κράτος. Για να μειωθεί η ανεργία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, βαθιές τομές σε κάθε τομέα πολιτικής. Πρότεινα στον κ. Κατρούγκαλο στην συνάντηση μας για το ασφαλιστικό να ορισθεί ένας συντονιστής Υπουργός ο οποίος θα συντονίζει όλα τα αρμόδια παραγωγικά Υπουργεία, θα καθορίζει μετρήσιμους στόχους και θα ελέγχει τα αποτελέσματα σε εβδομαδιαία βάση. Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται τα λέμε εις ώτα μη ακουόντων.
Μπορεί η χώρα να βγει όπως η Κύπρος από την κρίση με συνεχή πακέτα φόρων και πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση;
Η χώρα μας μπορεί να βγει από την κρίση μόνο αν ακολουθηθεί μία αποτελεσματική πολιτική χωρίς αυταπάτες και ιδεολογικές εμμονές. Χωρίς λαϊκισμό. Μία πολιτική αξιόπιστη προς τους εταίρους μας που θα σέβεται τις συμφωνίες. Με συνεχείς διαπραγματεύσεις και αφού επανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας θα επιτευχθεί η αντικατάσταση των κοινωνικά άδικων και οικονομικά αναποτελεσματικών μέτρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, έχει αποδειχθεί ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με προοδευτική προγραμματική συμφωνία που θα τα υλοποιήσει και θα βγάλει την χώρα από την κρίση εντός τριετίας.
Σας έχω ακούσει να ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ποια είναι η δική σας αντιπρόταση;
Η δική μας πρόταση είναι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα δίνει προτεραιότητα σε τομείς και κλάδους όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο τουρισμός, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που θα μειώσουν το ελλειμματικό ισοζύγιο, υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και τομείς και κλάδοι που θα εμπεριέχονται στο νέο εθνικό σχέδιο. Με βάση το οποίο δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, αλλά διαφοροποιημένη πολιτική όπως για παράδειγμα στο φορολογικό. Η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αποβάλει παθογένειες. Κι αυτό υποδεικνύει ατολμία, έλλειψη οράματος, αποδεικνύει αδυναμία να συγκρουστεί με συμφέροντα, με πελατειακές λογικές.
Όλα δείχνουν πως η απάντηση του Ποταμιού και του ΚιΔηΣό θα είναι αρνητική. Πως θα προχωρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Νομίζω ότι προτρέχετε και οι εξελίξεις είναι πιθανόν να διαψεύσουν την διαπίστωσή σας. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να μπει το συλλογικό πάνω από το στενά κομματικό συμφέρον. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Για μία μεγάλη προοδευτική ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της.
Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τι θα αποφασίσετε;
Σήμερα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η ανάγκη ισχυροποίησης ενός χώρου που συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Αρχές που από κοινού συνθέτουν την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα αριστερή πρόταση διακυβέρνησης. Στη Συνδιάσκεψη μας θα υπάρξουν προτάσεις για όλα τα θέματα, από το εκλογικό σύστημα έως το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Θα υπάρξουν αποφάσεις για το χώρο της κεντροαριστεράς. Θέσεις που θα βοηθούν στην άρση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η χώρα. Θέσεις που θα δίνουν το στίγμα του προοδευτικού χώρου και του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις μέρες μας. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ στην Αθήνα στις 19-20 Μαρτίου είναι αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης, ενότητας και ανανέωσης. Στόχος μας να συμμετέχει η κοινωνία με γόνιμους προβληματισμούς και άμεσες προτάσεις.