Για μια μεγάλη Κεντροαριστερή Συμμαχία

Θάνος Μαντίκος, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2016-03-17

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και την διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γίνετε ξεκάθαρο πλέον σε όσους κινούνται στις παρυφές του μεσαίου χώρου, η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ευρύτερου συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων, κινήσεων πολιτών και προσωπικοτήτων από τον χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του μεταρρυθμιστικού κέντρου με στόχο την ενιαία έκφραση και παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και να αφουγκραστούμε την κοινωνία που ασφυκτιά και περιμένει πρωτοβουλίες από τα κόμματα του μεσαίου χώρου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και να βγούμε από το πολίτικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.

Η προσπάθεια που έγινε τον Σεπτέμβριο με την συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ οφείλει να είναι η απαρχή για έναν ευρύτερο συνασπισμό, που θα περιλαμβάνει και άλλους χώρους όπως το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΔΗΣΟ και άλλες μεγαλύτερες και μικρότερες πρωτοβουλίες πολιτών, έτσι ώστε να δοθεί το έναυσμα και να ξεκινήσει ένας διάλογος με την κοινωνία και τους πολίτες. Θα αποδειχθεί έτσι ότι δεν ήταν μια ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη για την επιβίωση των κομμάτων που την απαρτίζουν, αλλά μια προσπάθεια μακράς πνοής.

Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ενός κόμματος, σε επίπεδο ηγεσίας, που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και ανάλογα με την περίπτωση και την συγκυρία, θα έχει συμπληρωματικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής συμπαράταξης που θα έρχεται από την κοινωνία, μέσα από διάλογο και κοινές πρωτοβουλίες και έχει σαν στόχο να εμπνεύσει και να ενώσει όσους πίστεψαν στις ιδέες της σοσιαλδημοκρατία και της κεντροαριστεράς, συνεχίζουν να τις ασπάζονται και είναι απογοητευμένοι από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει καθώς και από την έλλειψη θέσεων και προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μιας δημοκρατικής συμπαράταξης πρωταγωνιστής των εξελίξεων τόσο στη χώρα για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία, όσο και στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, συνεργασία στα ζητήματα της ασφάλειας και προστασίας της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Η προγραμματική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης(ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ) στα τέλη Μαΐου, εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέψουν, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος και να μπούνε τα θεμέλια για την δημιουργία αυτού του χώρου. Μεγάλο στοίχημα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση και συμμετοχή πολιτικών κινήσεων και προσωπικοτήτων του χώρου, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην συζήτηση για την φυσιογνωμία, την ιδεολογία και την οργανωτική δομή του νέου αυτού χώρου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου ήταν ενθαρρυντικό για την Δημοκρατική Συμπαράταξη και έδωσε το μήνυμα για να συνεχιστούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Ήταν όμως και μια προειδοποίηση από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, που δεν παρασύρθηκαν από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι διατεθειμένοι επί μακρόν να ρίχνουν νερό στο μύλο των προσωπικών φιλοδοξιών των εκάστοτε ηγεσιών του χώρου.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ που έχει προγραμματιστεί για τις 19-20 Μαρτίου, καλείται να πάρει γενναίες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση . Μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση να τονιστεί η ανάγκη διεύρυνσης της προσπάθειας και από άλλες δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που διέψευσε τις ελπίδες του και από τις πολιτικές που ασκούνται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν οδηγούν πουθενά. Η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βαθιές τομές και αλλαγές. Είναι ώρα να αφήσουμε όλοι τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Κινήσεις και κόμματα του ευρύτερου χώρου, μεταξύ αυτών το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΔΗΣΟ, θα πρέπει να το πάρουνε απόφαση και να κάνουν υπερβάσεις έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η μεγάλη Συμπαράταξη, η οποία θα οδηγήσει στην εναλλακτική προοδευτική λύση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που ζητούν οι πολίτες. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών, που συγκροτήσαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα χρειάζονται βήματα. Ας κάνουμε εμείς το επόμενο με την βαθιά πίστη ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Άλλωστε ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς ήταν πάντα ένας χώρος πουέπαιρνε γενναίες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×