Πατέρα, να γίνω δικηγόρος; Όχι για το Θεό, με Κατρούγκαλο υπουργό!

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, Δημοσιευμένο: 2016-05-06

– Μα δεν μου έλεγες ότι η Δικηγορία ήταν από τα κατ΄ εξοχήν επίζηλα επαγγέλματα, πως συχνά παραμένει ακόμη λειτούργημα, ότι μπορεί να αποφέρει αξιοπρεπές εισόδημα, να προσδώσει επαγγελματική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση;

– Ναι πράγματι, έναν καιρό πολλοί θέλανε τα παιδιά τους να γίνουν Δικηγόροι. Υπήρχαν μια σειρά προϋποθέσεις (δυσλειτουργία διοίκησης, δαιδαλώδες νομικό σύστημα, δικομανία) που οδηγούσαν τους πολίτες στα δικηγορικά γραφεία και εξασφάλιζαν στη συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων ευπρεπή βιοπορισμό, ανέλιξη και καταξίωση. Υπήρχαν οι διανεμητικοί λογαριασμοί (ταμεία αλληλοβοήθειας), που βοηθούσαν τους νέους και όσους δεν είχαν ακόμη πελατεία. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι πλέον τραγική και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.

– Γιατί έχει απαξιωθεί η Δικηγορία;

– Η κρίση έχει πλήξει βαρύτατα και τη Δικηγορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων δεν έχει πλέον δουλειά. Ακόμη και πολλοί από εκείνους που έχουν πελατεία και υποθέσεις αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθώς οι πελάτες τους βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια. Πολλοί δικηγόροι μεταφέρουν την επαγγελματική τους έδρα στην κατοικία τους, ορισμένοι προβαίνουν ακόμη και σε διακοπή της δραστηριότητάς τους. Περισσότεροι από τους μισούς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σκέψου τι θα γίνει με το νέο ασφαλιστικό, οπότε πολλαπλασιάζονται οι εισφορές τους. Ο άεργος Δικηγόρος δεν έχει απολύτως κανένα εισόδημα πλέον. Δεν δικαιούται καν «ταμείο ανεργίας». Η πλειοψηφία των Δικηγόρων σήμερα θα προτιμούσαν να είναι υπάλληλοι των Δικηγορικών τους Συλλόγων.

– Γιατί οι Δικηγόροι απέχουν επί 5 μήνες τώρα από τα καθήκοντά τους;

– Γιατί αντιλαμβάνονται ότι όχι απλά δεν έχουν μέλλον (π.χ. να πάρουν κάποτε αξιοπρεπή σύνταξη), αλλά ούτε καν παρόν. Αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου τους και εν γένει να βιοποριστούν. Δεν έχουν πλέον κυρίως οι νέοι όνειρα, ελπίδα, αισιοδοξία, προσδοκίες. Το ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακα. Έρχεται να προστεθεί σε μία σωρεία φορολογικών μέτρων που έχουν απομυζήσει κυριολεκτικά και τους Δικηγόρους. Δεν νοείται οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις σήμερα και μετά από 6 χρόνια κρίσης να διπλασιάζονται και να τριπλασιάζονται, να σου αφαιρείται – δημεύεται το μεγαλύτερο μέρος του ούτως ή άλλως μειωμένου κατά πολύ εισοδήματός σου.

– Γιατί δεν αναζητάτε άλλες λύσεις;

– Μοναδική διέξοδος – και χιλιάδες Δικηγόροι το επιδιώκουν – είναι το δικαστικό σώμα και το Δημόσιο γενικά, όπου όμως γίνονται πλέον ελάχιστες προσλήψεις. Ως Δικηγόροι δεν έχουμε καν τη «διέξοδο» άλλων επιστημονικών κλάδων, όπως των Γιατρών ή των Μηχανικών, που υποχρεώθηκαν μετά από χρόνια αεργίας να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Εμείς απλά δεν μπορούμε να δικηγορήσουμε σε άλλες χώρες, γιατί είναι άλλο το νομικό τους σύστημα. Είμαστε εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

– Πως επιβιώνετε;


– Ευτυχώς για πολλούς υπάρχει ακόμη έστω η μικρή σύνταξη ή εισόδημα του συζύγου, η βοήθεια των γονιών και των παππούδων. Πως να επιβιώσουμε από τη δουλειά μας, όταν οι καλύτεροι πλέον πελάτες μας, οι καλοπληρωτές δηλαδή, είναι οι συνταξιούχοι, ενώ κακοπληρωτές είναι οι μηχανικοί, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες, που συνήθως έχουν υποθέσεις, δεν έχουν όμως χρήματα ούτε για τα διπλότυπα του Δικηγορικού Συλλόγου.

– Γιατί ένας νέος να μη γίνει Δικηγόρος, να μην ακολουθήσει το επάγγελμα του γονιού του;

– Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον ενός νέου και δίχως δουλειά και εισόδημα δικηγόρου, όταν με το νέο ασφαλιστικό γνωρίζει ότι μόλις αρχίσει να έχει κάποιο εισόδημα, οι ασφαλιστικές του εισφορές και οι φορολογικές του επιβαρύνσεις θα τον επαναφέρουν στο ξεκίνημά του. Το μαρτύριο του Σίσυφου είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Κατρούγκαλος, που το εμπνεύστηκε αυτό. Δεν αντιλαμβάνεται ότι απλά το νέο σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσδοκία σύνταξης και από την άλλη πως θα εκτιναχθούν στα ύψη η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

– Και με την πολύμηνη αποχή τι προσδοκάτε να κερδίσετε;

– Οι Δικηγόροι γνωρίζουν πως πρόκειται για «χαμένη μάχη», καθώς ήδη Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στα νέα μέτρα και πως αυτά θα ψηφιστούν. Γνωρίζουν πως χρειάζονταν «σκληρά» μέτρα για να διασωθεί το ασφαλιστικό. Πως οι εισφορές θα πρέπει να είναι ανάλογες του εισοδήματος και πως κάθε ένας θα πρέπει να εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική και ασφαλιστική του ικανότητα. Αλλά γνωρίζουν επίσης πως το νέο ασφαλιστικό, που έρχεται να προστεθεί στην υπερφορολόγησή τους δεν είναι δίκαιο και βιώσιμο και τους οδηγεί στην εξαθλίωση

. – Πατέρα δεν είναι παράλογο, να απέχετε ενώ γνωρίζετε πως το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί;

– Δεν είναι τρελοί οι Δικηγόροι, όπως δεν ήταν τρελοί και οι Γαλάτες του Αστερίξ που αντιστέκονταν στους Ρωμαίους και το μόνο που φοβούνταν ήταν «να μη τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι». Το μόνο που φοβούνται οι Δικηγόροι είναι «να μη τους πέσει στο κεφάλι» ο κυνικός, υβριστής και λαϊκιστής συνάδελφός τους Υπουργός Κατρούγκαλος. Που πιστεύει ότι όλοι οι γραβατωμένοι έχουν χοντρό κομπόδεμα. Και αποκρύπτει πως το κοστούμι και η γραβάτα είναι για τους Δικηγόρους η στολή εργασίας τους και δεν αντανακλά τη φοροδοτική και ασφαλιστική τους ικανότητα.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×