Δημ. Χατζησωκράτης: Η Κεντροαριστερά έκανε ένα μεγάλο βήμα και προγραμματικά

Παρέμβαση εκ μέρους της Ομάδας Συντονισμού για το Πρόγραμμα

Δημοσιευμένο: 2016-05-14

Σήμερα, καθώς κλείνουμε τις εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, έχοντας πραγματοποιήσει ουσιαστικά το δεύτερο μεγάλο βήμα στη πορεία συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, οφείλουμε να δούμε τι ακριβώς κάναμε το διήμερο αυτό.

9 μήνες έχουν περάσει και η υπόσχεση που έδωσαν η Φώφη Γεννηματά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράφοντας το σύμφωνο συγκρότησης της ΔΗΜ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, τις 10+1 προγραμματικές θέσεις, ότι δηλαδή σύντομα αυτός ο χώρος οφείλει να παρουσιάσει Πρόγραμμα Προοδευτικής Αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό έχει λάβει σάρκα και οστά. Και με τη συμβολή πλέον και των κινήσεων πολιτών και μεγάλου αριθμού ανέντακτων πολιτών, που έχουν πυκνώσει τις γραμμές μας.

Και το εγχείρημα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης δεν ήταν κάτι το απλό.

Μέσα στο διάστημα το τόσο γεμάτο από πρωτόγνωρες και δραματικές εξελίξεις για τον τόπο, το ότι καταγράφτηκαν επεξεργάστηκαν και υπήρξε κατ΄αρχήν συμφωνία και σύγκλιση για όλο τα μεγάλα ζητήματα που συγκροτούν το αναγκαίο θεματικά εύρος του Προγράμματος ενός πολιτικού σχηματισμού είναι, όπως και να το πει κανείς μια σημαντική κατάκτηση.

Δεν θα ήθελα, σε καμία περίπτωση, να συμφωνήσω με καταλυτικές αποφάνσεις ότι δηλαδή όλα αυτά, όσα κατέγραψαν 300 συντροφοι/ισσες, φίλοι/ες και παρουσιάστηκαν στη Συνδιάσκεψή μας , είναι αυτονόητα και περίπου κοινοτυπίες. Είναι εντελώς άδικη μια τέτοια κρίση!

Μη ξεχνούμε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ανανεωτικός χώρος της αριστεράς, όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης,

πέρα από τις μεγάλες συμπτώσεις και κοινές θέσεις και πρακτικές στον χώρο της αυτοδιοίκησης καθώς και σε στιγμές συνδικαλιστικών αγώνων και διεκδικήσεων, ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει ως ανάγκη που θα αναβλύζει από τις σκληρές επιταγές της πολιτικής πραγματικότητας, τη συμφωνία σε ευρύτερες πολιτικές θέσεις.

Το γεγονός ότι μέσα στο εύρος των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν και κατοχυρώθηκαν ως κοινές προγραμματικές θέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ δεν έγινε κατορθωτό σε τρία θέματα να υπάρξει σύγκλιση και να έχει διατηρηθεί και καταγραφεί η διαφορά προσέγγισης είναι μια εξόχως ελπιδοφόρα εξέλιξη. .

Αυτά μάλιστα έλκουν την καταγωγή τους από παλαιούς αγώνες και διαφορές καθ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης όπου οι χώροι αντιπαρατέθηκαν. Μιλώ συγκεκριμένα, γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να το αποκρύβουμε

-Για το ζήτημα της λειτουργίας στην Ελλάδα των μη κρατικών πανεπιστημίων όπου καταγράφεται η άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν πρέπει να αποτελεί, στις σημερινές συνθήκες, αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία

-Για τη γενναία μετάβαση σε ένα νέο εκλογικό πλαίσιο με πρόταγμα την απλή αναλογική, όπου καταγράφεται η Πρόταση για την απλή και ανόθευτη αναλογική.

-Για την ουσιαστική και ειλικρινή επαναπλαισίωση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, έτσι ώστε να προσδιορίζεται και να αποσαφηνίζεται ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας, όπου καταγράφεται η πρόταση για τον πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και ότι αυτό συνεπάγεται.

Το εξόχως σημαντικό, αυτό που θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονιστεί και να κρατήσουμε είναι ότι , η Ομάδα συντονισμού για τις προγραμματικές θέσεις , μεταφέροντας την ομόφωνη επιθυμία και επιδίωξη του ΚΣΣ, επέμενε ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των επιτροπών για την αναγκαιότητα διατύπωσης των πιο ρηξικέλευθων και αιχμηρών προτάσεων για τα παλιά αλλά και κυρίως για τα νέα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ή έρχονται μπροστά μας. Και, όπου διατυπώθηκαν οι προτάσεις αυτές, υπήρξε μεγάλη σύγκλιση και συμφωνία.

Βεβαίως, πρέπει να το αναφέρουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ομάδας Συντονισμού, για το ευρύτατο δυνατό άνοιγμα στη κοινωνία μες τις θέσεις που οι Θεματικές Ομάδες επεξεργάζονταν, μέσα από συζητήσεις ημερίδες στο κέντρο και στην περιφέρεια δεν προχώρησαν. Οργανωτικές ήσαν οι αδυναμίες μας. Ακόμη και η καλά δουλεμένη και προετοιμασμένη συζήτηση για το πολιτικό σύστημα ματαιώθηκε .

Παραμένει, ως ζητούμενο και ως πραγματική αναγκαιότητα, ό, τι δεν κάναμε πριν να το πραγματώσουμε στο διάστημα που έρχεται . Με στοχευμένες επιλογές, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια.

Από τη συζήτηση στα workshops αναδείχθηκαν και τα ζητήματα της πλημμελούς ενημέρωσης και συμμετοχής στελεχών ή και φίλων, που θα είχαν να προσφέρουν ουσιαστικά στην όλη επεξεργασία των θέσεων. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι και προτάσεις για άκρως ενδιαφέροντα πεδία άσκησης πολιτικής και τγια τομείς , όπως αυτός του Αποδήμου Ελληνισμού, δεν έγινε κατορθωτό να αναρτηθούν εγκαίρως στον ιστότοπο και να αποτελέσουν μέρος της προσυνδιασκεψιακής συζήτησης

Υπογραμμίστηκε η απόλυτη αναγκαιότητα, ιδιαιτέρως στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και όχι μόνο, να πάμε σε βάθος, σε εξειδίκευση και σε διερεύνηση και ανάδειξη πεδίων και κυρίως καινοτόμων και έξυπνων παρεμβάσεων . πχ Η πιστοποίηση της ελληνικής κουζίνας και της ελληνικής γαστρονομίας ως ανάγκη πρωτοβουλίας των ελληνικών αρχών που θα μπορεί να δώσει την τεράστια ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές ελληνικών προϊόντων για προμήθειες των χιλιάδων ευρωπαϊκών εστιατορίων, πρόταση του συντρόφου μας από το Λουξεμβούργο, είναι μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που ακουστήκαν.

Επισημάνθηκε ότι ο ιστότοπος της συμπαράταξης, που πρέπει να τονίσουμε πως αποτελεί πλέον μια κατάκτηση και ένα σημαντικό εργαλείο στη προώθηση των θέσεών μας, θα πρέπει να βελτιωθεί ώστε να περιέχει μεγαλύτερη πληροφορία, να γίνει πολύ πιο έντονα διαδραστικός να γίνει πολύ πιο προσιτός και φιλικός στους χρήστες.

Τελειώνοντας, θεωρώ ότι πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, την καθολική διαπίστωση που εκφράστηκε στα workshops χθές. Τη σημαντική ώσμωση και συναντίληψη. Με αυτές θα προχωρήσουμε από αύριο, με τις ομάδες δουλειάς και με την αναγκαία διεύρυνσή τους.

Η Κεντροαριστερά έκανε ένα μεγάλο βήμα και προγραμματικά.

Θα πάμε καλά!

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×