Ο καφές και τα τσιγάρα μου

Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, Δημοσιευμένο: 2016-05-23

Ακούσαμε πολλά ενόψει του πολυνομοσχεδίου, το οποίο μετά τη χτεσινή υπερψήφισή του από την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία εγκαινιάζει το Μνημόνιο 3 plus (ή, αλλιώς, το «Μνημόνιο για πάντα»). Αναμφισβήτητα, η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση ανήκει στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοπεφτάτου: «Προσπαθήσαμε το ποσό του ΦΠΑ να μοιραστεί σε διάφορα είδη. Επειδή δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, δηλαδή πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό, και γι’ αυτό μοιράστηκε». Τυχαίνει να ανήκω και στις τρεις κατηγορίες, και ομολογώ πως ποτέ δεν είχα φανταστεί πως ο κ. Τόμσεν και η παρέα του ασχολείται ειδικά με τα ανθρώπινα πάθη των καθημερινών βλαπτικών εξαρτήσεων για να «μοιράσουν» το βάρος των Μνημονίων. Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν ένας/μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει να ψηφίζει μέτρα για μια «αιωνιότητα και μια μέρα», σίγουρα θα πρέπει να έχει ήδη κατασκευάσει ένα βολικό άλλοθι για να πείσει πρώτα από όλους τον εαυτό του ότι η έδρα του αξίζει περισσότερο από τη συνείδησή του.

Εξαιρώ τους υπουργούς. Τα χαμόγελα και τα γέλια που είδαμε στα υπουργικά έδρανα στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης ανήκουν δυστυχώς σε μια άλλη κατηγορία, στην οποία η αμηχανία, ο αμοραλισμός και ο κυνισμός εναλλάσσονται, με βάση το χαμηλό, πλέον, βαρομετρικό της εξουσίας. Τα χειροκροτήματα των όρθιων βουλευτών της συμπολίτευσης, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν η πιο σαφής ένδειξη της νέας κυβερνητικής «αυταπάτης». Χωρίς καν να έχει βρει τα ισοδύναμα, ο πρωθυπουργός μπέρδεψε τα «ειδικά μισθολόγια» με τους ένστολους πελάτες του φτηνού κυβερνητικού του εταίρου (ΑΝΕΛ), ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα μελλοντικό «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», στο οποίο τα λιγοστά χρήματα (700 εκατομμύρια) θα βρεθούν κάποτε από τη φαντασιακή ανταποδοτικότητα της τρέχουσας δανειακής σύμβασης. Φαντάζομαι πως, όταν ο πρωθυπουργός ενημερωθεί καλύτερα από τον κ. Νίκο Παππά για το πώς πήγε το ταξίδι του στην Αμερική, θα καταλάβει ότι η επαχθής φορολόγηση μιας πιθανής νέας επένδυσης δεν καταργεί μόνο την έννοια της «εκτόξευσης της οικονομίας» αλλά ακυρώνει ταυτόχρονα οποιαδήποτε προοπτική για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Ο συνδυασμός αισιοδοξίας και θρήνου είναι μάλλον το πιο σίγουρο σύμπτωμα για τη «διπολική διαταραχή» της εξουσίας. Χτες ψηφίστηκε από την «πρώτη φορά αριστερά» το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη νεότερη ιστορία της χώρας, μαζί με ένα δυσβάσταχτο πακέτο φορολογικών μέτρων και έναν προληπτικό «κόφτη», που θα αποτελεί στο εξής το μόνιμο τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Η παράπλευρη απώλεια για την εθνική κυριαρχία είναι προφανής. Καμία άλλη «μνημονιακή» κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν τόλμησε να εκχωρήσει, σε τέτοιο βαθμό, τον οικονομικό- δημοσιονομικό έλεγχο του μέλλοντος μιας χώρας, με ταυτόχρονη απομείωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Στην παλιά διάλεκτο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα ονομαζόταν «ξεπούλημα», «εθνική ταπείνωση» ή ακόμη και «δωσιλογισμός». Ευτυχώς η αντιπολίτευση δεν ακολούθησε το ρητορικό εξτρεμισμό της προηγούμενης αντιμνημονιακής συμμαχίας. Η «συνθηκολόγηση των ηττημένων» αρκεί για να περιγράψει με ακριβείς όρους τη νέα κατάσταση, που προέκυψε μετά τη «σκληρή και υπερήφανη διαπραγμάτευση»: τη διαρκή εποπτεία, τη μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας στα χέρια των δανειστών, τη συνολική φοροεπιδρομή, τη μαζική φτωχοποίηση.

Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο είναι η αναζήτηση του αριστερού άλλοθι, στο επίπεδο των νέων ιδεολογικών ψευδαισθήσεων. Όταν ο επιθετικός λαϊκισμός της «ρήξης» εξελίσσεται σε «αμυντικό λαϊκισμό» της «συνθηκολόγησης», [1] τότε δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για ευκαιριακούς ηθικούς τακτικισμούς («μάχη με τη διαπλοκή») αλλά και χρησιμοθηρικές παλαιοκομματικές παλινδρομήσεις («αλλαγή εκλογικού νόμου») που προετοιμάζουν το έδαφος για την οριακή, έστω, εγκαθίδρυση ενός παρακμιακού καθεστωτισμού. Συνήθως βέβαια, τα σημάδια αυτά επιταχύνουν την πολιτική απαξίωση της κυβέρνησης και αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, ακριβώς επειδή έχει προηγηθεί η περίοδος των μεγάλων προσδοκιών. Όλα αυτά μένει να τα δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Για την ώρα, αυτό που καταλάβαμε είναι πως, σύμφωνα με την κ. Θεοπεφτάτου, το νέο αριστερό Μνημόνιο θα εφαρμοστεί μόνο στον καφέ και στα τσιγάρα μας!

[1] Βλ. Αντρέας Πανταζόπουλος, «Αμυντικός λαϊκισμός», Το Βήμα, 22/05/2016.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 3ο Μνημόνιο

Γιώργος Σιακαντάρης

Ποπεριανοί στους δρόμους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-06-19

Πριν τη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» έβλεπα...

Περισσότερα

«Απομονωμένοι στο μίσος…»

Μαρία Χούκλη, 2016-06-16

Ημέρα λογαριασμών για τους «Παραιτηθείτε» και τους «Είστε...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Εθνικό σχέδιο για την ανεργία

Κώστας Καλλίτσης, 2016-06-12

Είναι μάλλον απίθανο να υποστηρίξει κανείς κάτι διαφορετικό...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Ωραίο μου πλυντήριο

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2016-06-07

Αν υπάρχει ορισμός της πολιτικής γκάφας, σίγουρα θα πρέπει...

Περισσότερα

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «πυροτέχνημα», για αντιπερισπασμό, και εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων

2016-06-07

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός Νόμος...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Κώστας Καλλίτσης, 2016-06-05

...Η αξιολόγηση έκλεισε – ευτυχώς. Η αβεβαιότητα του χρέους,...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί «μενουμευρωπαίων»

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2016-06-04

Ας αρχίσουμε με κοινοτοπίες: μια κυβέρνηση της Αριστεράς...

Περισσότερα
Τάσος Γιαννίτσης

Ξέρουμε; Σκεφτόμαστε; Θέλουμε;

Τάσος Γιαννίτσης, 2016-06-03

«Το θέμα μου, στην ουσία, είναι ένα: Πού βρισκόμαστε σήμερα...

Περισσότερα

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Πού και Πώς θα ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ τους μετανάστες κ. Υπουργέ;

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-07-19

Μιά και «μιζάρετε» στις επιστροφές από πού προκύπτει ότι...

Θόδωρος Τσίκας

Ζητείται ωριμότητα στις σχέσεις με Λιβύη

Θόδωρος Τσίκας, 2025-07-31

Για να υπάρξει ΑΟΖ και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, απαιτείται...

Κώστας Καλλίτσης

Μια μεγάλη πολιτική

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-27

Πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί δεν πέφτει τις νύχτες,...

Θάνος Πλεύρης: Ξουτ

Μιχάλης Τσιντσίνης, 2025-07-23

...Οι βάρκες από το Τομπρούκ δεν άρχισαν να παίρνουν ρότα...

Μια ενδεκάδα «προσωπικά στοιχήματα»

Παντελής Μπουκάλας, 2025-07-22

Μετά τον ιερομόναχο Διονύσιο τον εκ Φουρνά, αγιογράφο και...

Κώστας Καλλίτσης

Μακριά από την πολιτική;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-20

Τί γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα όταν υπάρχουν ενδείξεις...

Οι προτάσεις των άλλων

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-07-19

Το αποστομωτικό επικοινωνιακό τέχνασμα κάθε κυβέρνησης...

Κώστας Καλλίτσης

Η κούρσα των εξοπλισμών

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-13

Διακηρυγμένος στόχος ήταν, αρχικά, η Ευρώπη να ανταποκριθεί...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-07-12

Για το στοίχημα της στενότερης διασύνδεσης των νέων με...

Ποταμοί αίματος και συσσίτια

Παύλος Τσίμας, 2025-07-12

«Καθώς σκέφτομαι το μέλλον, με κυριεύει ένα κακό προαίσθημα....

Κώστας Καλλίτσης

Τα γεγονότα εκδικούνται

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-06

Ηκοινή εμπειρία δείχνει ότι όταν χρειάζεται φως και καθαρές...

Κώστας Καλλίτσης

Η χειραγώγηση των αγορών και ο Ζ. Μαμντάνι

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-29

Μέσα στον πόλεμο με το Ιράν, ενώ το Τελ Αβίβ και η Χάιφα βομβαρδίζονταν,...

×
×