Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να μην βρεθεί ξανά η χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Λ. Λασκαρίδη, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2016-11-26

Κύριε πρόεδρε, ο «ισχυρός τρίτος πόλος, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.» είναι εφικτός στόχος ή απλά μια τονωτική ένεση για τα στελέχη του χώρου σας;

Ο στόχος ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της σοσιαλδημοκρατίας είναι απολύτως εφικτός και θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την κοινωνία. Για τους πολίτες που αναζητούν μία εναλλακτική προοδευτική λύση. Αρκεί να πάρουμε άμεσα γενναίες αποφάσεις για την υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων με στόχο έναν ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, για το νέο που θα εμπνεύσει. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Δεν διεκδικούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος, αλλά ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στην χώρα μας.

Για το «ναυάγιο» της συνεργασίας με το Ποτάμι, ποιος ή ποιοι ευθύνονται;

Δεν είναι η ώρα νέου κύκλου αντιπαραθέσεων και άγονων συγκρούσεων. Η ηγεσία του Ποταμιού αποφάσισε την αυτόνομη δράση, είναι σεβαστή η απόφαση και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εμείς προχωρούμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Σήμερα είναι αναγκαίο να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Για αυτό τάσσομαι σταθερά υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ως πρώτο μεγάλο βήμα προτείνω την διεξαγωγή ενός ανοιχτού και ενωτικού Συνεδρίου στις αρχές της άνοιξης του 2017.

Σ’ ένα διευρυμένο σχήμα χωρούν μαζί ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Και φυσικά δεν σας ερωτώ ως πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που είναι ένα άλλο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ –από το οποίο προέρχονται κι οι δύο- αλλά ως βασικό πυλώνα και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Συμπαράταξης

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών είναι ένας συνασπισμός κομμάτων. Αυτό ευνοεί σήμερα κινήσεις ή κόμματα να συμμετέχουν στην Συμπαράταξη με την πολιτική και την οργανωτική τους αυτονομία. Στο πλαίσιο αυτό στο εγχείρημα χωρούν όλοι όσοι συμφωνούν στη αναγκαιότητα ενός αυτόνομου πόλου σαφώς οριοθετημένου τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός με ενότητα και ανανέωση. Χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια. Οι ιστορικές δεσμεύσεις και οι ιστορικές αντιπαλότητες δεν μπορούν να αφορούν το παρόν και το μέλλον του χώρου. Επιτέλους πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Και το κόμμα σας, έχει συνεργαστεί (περίοδος 2012-13) κυβερνητικά με τη Ν.Δ. Σήμερα εσείς ο ίδιος απορρίπτετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τέτοιου είδους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη Ν.Δ. θα συνεργαζόσασταν πάλι, σ’ ένα σχήμα που δεν θα είχε μέσα τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κοιτάξτε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, εμείς έχοντας υψηλό το αίσθημα της ευθύνης για την χώρα πράγματι συνεργαστήκαμε με τη ΝΔ μετά από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 όπου ο ελληνικός λαός έβγαζε πρώτο κόμμα τη ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία και με μία έκρυθμη κοινωνική κατάσταση λίγο πριν την άτακτη χρεωκοπία. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχει επιλέξει ο ίδιος τους ΑΝΕΛ, το κόμμα της εθνικολαϊκιστικής δεξιάς, ως σύμμαχο. Αυτές είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυταπάτες και λαϊκισμούς. Σταθερή μας θέση είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και τα μνημόνια με κυβερνήσεις μονοκομματικές ή με ένα κόμμα συμπλήρωμα για να βγουν οι 151 έδρες. Δεν χρειάζεται ένας νέος γύρος ψευδαισθήσεων στην χώρα. Απαιτείται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Εθνική συνεννόηση επιδιώκουμε σταθερά, χθες, σήμερα και αύριο. Σε ένα τέτοιο σχήμα θα συμμετείχαμε. Δεν θα αποτελέσουμε όμως το δεκανίκι και το συμπλήρωμα κανενός.

Πιστεύετε ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασης των τελευταίων χρόνων (και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στις κυβερνήσεις που έχουν ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί ως χώρα να βγει από την κρίση και ν’ «αναπνεύσουν» οι πολίτες;

Με τις αναποτελεσματικές πολιτικές που ασκούνται δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Μόνο αν συμφωνηθούν και υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών σε όλους τους τομείς πολιτικής θα μπορέσει να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική που επιτείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Αλλά ας μην υπάρχουν νέες αυταπάτες, ακόμη και να ρυθμιζόταν το χρέος, γρήγορα θα φτάναμε στο ίδιο σημείο εάν δεν υιοθετηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο. Αν δεν υπάρξει άμεσα στροφή και αλλαγή πολιτικών, δεν θα αργήσει η χρονική στιγμή που η χώρα μας θα βρεθεί ξανά με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και τότε οι συνέπειες θα είναι μη αντιστρεπτές. Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει ξεπεραστεί και θα έρθει ξανά στο προσκήνιο αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση με στόχο μία αποτελεσματική πολιτική εξόδου από την κρίση.

Στο θέμα των εργασιακών ποιες είναι οι θέσεις σας;

Σήμερα οι εργασιακές σχέσεις είναι σε άθλια κατάσταση. Υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολό τους. Έχουμε αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Άλλη μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η επανάκτηση του θεσμού της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων θα αθετηθεί, άλλη μια κόκκινη γραμμή θα αλλάξει χρώμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διακύβευση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων στα εργασιακά θέματα, και ο κίνδυνος η χώρα μας να αποτελεί πια μόνιμα την εξαίρεση εκτός κοινοτικού κεκτημένου. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να κλείσει και όχι να ανοίξει την πόρτα στις ομαδικές απολύσεις. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για ιδεολογική εμμονή ορισμένων εταίρων. Είναι απαράδεκτο επίσης το νεοφιλελεύθερο μέτρο της ανταπεργίας των εργοδοτών, το lock out. Ο συνδικαλιστικός νόμος όμως που αποτέλεσε μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση στην δεκαετία του ’80 μπορεί να αναδιαρθρωθεί σε συμφωνία και όχι με σύγκρουση με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς της χώρας.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Άρθρα

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Κώστας Καλλίτσης

Αν φοβάσαι τον ίσκιο σου…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Η παρακμή της κυπριακής πολιτικής

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-30

Οι έξι επιλογές των ηττημένων

Τάσος Παππάς, 2023-09-30

Απεργιακή αφύπνιση των συνδικάτων

Μπάμπης Μιχάλης, 2023-09-30

Το σταυροδρόμι: προς έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιάννης Λούλης, 2023-09-30

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-30

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

×