Ολοι στη λάσπη

Ηλίας Κανέλλης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-12-30

Μια γιγαντιαία ρόδα σαν αυτές των λούνα παρκ στήθηκε, πριν από μερικές ημέρες στο Σύνταγμα, ως χριστουγεννιάτικη ατραξιόν. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), συμβλήθηκε με ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανέλαβε να στήσει και να λειτουργήσει τη ρόδα, προφανώς έναντι τιμήματος. Τελικά, όμως, η εγκατάσταση δεν λειτούργησε επειδή εγέρθηκαν αντιρρήσεις για την ασφάλειά της. Ακριβώς επειδή οι λόγοι ασφαλείας ήταν σοβαροί, η δημοτική Αρχή αποφάσισε την αποσυναρμολόγησή της. Η ρόδα έγινε αντικείμενο καζούρας, ενώ ο υπεύθυνος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστος Τεντόμας, υπέβαλε την παραίτησή του. Εγινε ένα πολύ σοβαρό λάθος, ο τυπικά υπεύθυνος πλήρωσε το τίμημα της ευθύνης, ενώ πολιτικό κόστος, ασφαλώς, είχε και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ως γενικώς υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στον δήμο. Τελεία;

Κόμμα. Επειδή ο Δήμος Αθηναίων τυγχάνει να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ, ίσως και επειδή προσφάτως ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασφάλεια στην πόλη, ιδίως στα γκέτο των Εξαρχείων και των πέριξ και, εξαιτίας της πυρπόλησης τριών τρόλεϊ από «φρικιά» έξω από το Πολυτεχνείο απαίτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε μια ρεβάνς. Τη βρήκε στη ρόδα. Μια κατά κύριο λόγο επικοινωνιακή γκάφα μεγεθύνεται, λαμβάνει διάσταση σκανδάλου, ενώ η κομματική εφημερίδα «Αυγή» έκανε λόγο χθες για «απευθείας αναθέσεις Καμίνη» και άφηνε υπαινιγμούς για οικονομική ζημιά του δήμου, άρα των δημοτών.

Πρόκειται, όντως, για απευθείας ανάθεση; Οπως μου εξηγούν μηχανικοί, επ’ ουδενί. Απευθείας ανάθεση προϋποθέτει την κατασκευή κάποιου δημόσιου έργου. Η ατυχής ρόδα δεν είναι δημόσιο έργο, είναι ιδιωτική επιχείρηση σε δημόσιο χώρο. Αν υπάρχει θέμα, είναι η ατυχής επιλογή του χώρου. Ηταν κακή εκτίμηση και προχειρότητα.

Αλλά η κυβέρνηση, που συντονίζει την επίθεση, πιάνεται από την επικοινωνιακή διάσταση την οποία μπορεί να έχει η ρόδα που δεν γυρίζει, και επιτίθεται μετωπικά επί ηθικής βάσεως. Είναι κάτι που ξέρει καλά, από την εποχή που επικαλούνταν το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Εξαιτίας της πολιτικής ηθικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα υπέστη το τραύμα του καλοκαιριού του 2015, επιδεινώθηκε το χρέος της, επιβλήθηκαν capital controls, πορεύεται με ένα τρίτο, σκληρό Μνημόνιο, έχει υποθηκευτεί η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, διαλύθηκαν η Υγεία και η Παιδεία, ανανεώθηκαν οι μέθοδοι συντήρησης πελατειακού δικτύου ψηφοφόρων. Οι υποσχέσεις του αντιμνημονιακού παραδείσου μπορεί να αποδείχθηκαν εσκεμμένο ψέμα, ωστόσο αυτό που σήμερα προέχει για τον, στα δημοσκοπικά Τάρταρα ευρισκόμενο, ΣΥΡΙΖΑ είναι η αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος και των άλλων. Κι εκείνοι κάνουν απευθείας αναθέσεις. Κι εκείνοι είναι διεφθαρμένοι, Κι εκείνοι είναι σαν κι εμάς. Κι αφού όλοι ίδιοι είμαστε, ελάτε να κυλιστούμε στον βούρκο.

Κάπως έτσι, ο Καμίνης, ο Θεοδωράκης, ο Βενιζέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ο «Κούλης», κατά το προσωνύμιο που πρώτη του χάρισε η Χρυσή Αυγή) θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντούν στις συστηματικές συκοφαντικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αντιπαλότητα θα μετατραπεί, ακόμα μία φορά, σε λασπομαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη περιμένει πάνω από το λασπωμένο τερέν τους πολιτικούς αντιπάλους του, για να τους βάλει τρικλοποδιά. Αυτό έκανε πάντα.

Θέματα επικαιρότητας: Λαϊκισμός

Ο λαϊκισμός ως ιδεολογία

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-10-03

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Δυο λόγια για τον λαϊκισμό

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2018-07-14

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Λαϊκιστικό μίσος και αντιδραστική ρητορική

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-06-14

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κοπέλες από το Δίστομο

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2017-06-13

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Η ελληνική μάχη κατά των ιστορικών

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-05-10

Περισσότερα

Το χρώμα του καπνού

Δημήτρης Κ. Ψυχογιός, 2017-05-04

Περισσότερα

Ολοι στη λάσπη

Ηλίας Κανέλλης, 2016-12-30

Περισσότερα

ΠΟΡΤΑΡΙΑΛΑ

Χρήστος Α. Χωμενίδης, 2016-12-23

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×