Ενδεικτικά

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-03-07

Αν για κάτι δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ότι πρόκειται για έμπειρο δημοσιογράφο. Στην ιστοσελίδα του μετράμε ότι έχει συνεργαστεί «ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης» με 19 μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό, «ενδεικτικά». Χωρίς να υπολογίζουμε το περιοδικό της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής, την εφημερίδα «Μυκονιάτικη» (την οποία διηύθυνε), την «Εποχή» και φυσικά την «Καθημερινή». Μιλάμε δηλαδή για δεκάδες έντυπα. Και πέρασε από όλα «με επιτυχία», όπως ακούστηκε να λέει στο πάνελ των Δελφών. Το αποδεικνύει άλλωστε η βράβευσή του το 2009 από το Ιδρυμα Μπότση ως πολιτικού αρθρογράφου της χρονιάς.

Οταν μιλάει ένας τέτοιος δημοσιογράφος, ρουφάς κάθε του λέξη. Γιατί κάθε λέξη είναι προσεκτικά επιλεγμένη και έχει συγκεκριμένο στόχο. Πάρτε τη δήλωσή του ότι η ΕΡΤ είναι τριτοκοσμική. Εντάξει, δεν το εννοούσε, όπως διευκρίνισε χθες στην κρατική τηλεόραση. Αυτό που ήθελε να πει είναι ότι το δελτίο ειδήσεων μπερδεύει την ψυχαγωγία με την ενημέρωση (έτσι κάνουν προφανώς στον Τρίτο Κόσμο). Το χόντρυνε όμως για να προκαλέσει συζήτηση. Και δικαιώθηκε! Μετά την τοποθέτησή του, όλοι αναγνωρίζουν ότι η ΕΡΤ χρειάζεται αναμόρφωση για να αρθούν οι ακαμψίες. Ετσι είπε (στην ΕΡΤ).

Πάρτε επίσης την ανάλυσή του για τα αίτια της κρίσης του Τύπου. Οι έλληνες δημοσιογράφοι, είπε, είναι στο σύνολό τους εξευτελισμένοι και μισογύνηδες. Αντί να αφοσιώνονται σε σοβαρή αρθρογραφία, ασκούν δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας. Και, ακόμη χειρότερα, κάνουν ρεπορτάζ μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ, κάτι που δείχνει κόμπλεξ και υποτέλεια. Στοίχημα ότι κανείς απ’ αυτούς δεν έχει διευθύνει μία, έστω μία, νησιωτική εφημερίδα. Μόνο τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» διαβάζουν, οι κομπλεξικοί.

Εκθαμβοι παρακολουθούσαν τον ομιλητή οι ξένοι σύνεδροι στους Δελφούς. Τώρα συνειδητοποιούσαν επιτέλους το βαθύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα καταλάβαιναν το βαθύτερο νόημα του συριζαϊκού όρου «τρόικα εσωτερικού» που διαπερνά τα πάντα, από την πολιτική μέχρι τη δημοσιογραφία.

Είναι πραγματικά κρίμα που ο Νίκος Ξυδάκης αδικείται στη θέση του απλού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και αναγκάζεται να χειροκροτεί όρθιος τον Πρωθυπουργό στη Βουλή για να τον πάρουν οι κάμερες. Αλλού είναι η θέση του. Υπερυπουργός Τύπου θα έπρεπε να τοποθετηθεί. Να καλεί κάθε τόσο τους δημοσιογράφους ως άλλος Ζντάνοφ και να τους λέει πώς πρέπει να δουλεύουν, τι πρέπει να διαβάζουν, με ποιους πρέπει να μιλούν. Θα μπορούσε μάλιστα να ξεκινήσει από τον ΔΟΛ, αντί να ανατεθεί αυτή η αποστολή στον όποιο κομισάριο.

Κάποιοι είπαν ότι η επίθεσή του στην ΕΡΤ έγινε για λίγα λεπτά προβολής. Αλλά ο Ξυδάκης δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Σε μια από τις 166 (!) φωτογραφίες του στην ιστοσελίδα του στέκεται πίσω από τον Πρωθυπουργό την ώρα που κάτι του λέει η Μέρκελ. Δεν ακούει την καγκελάριο. Είναι όμως εκεί, σεμνός, άγρυπνος, αφανής. Τα επίθετα είναι, βέβαια, ενδεικτικά.

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×