Αρθογράφος: Βασίλης Τραϊφόρος - Σελίδα: 1

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, 19/11/2021

Βασίλης Τραϊφόρος
Βασίλης Τραϊφόρος
Γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο,αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Δημοκρατία και στην επαναφορά της ελευθερίας στην πατρίδα μας απο την χούντα των συνταγματαρχών.Ομως η επαναφορά αυτή πρώτιστα έγινε εξ αιτίας τη τραγωδίας της Κύπρου , μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου,την Χούντα του Σαμψών, και την επέμβαση των Τούρκων που ως κατάληξη είχε τον διαχωρισμό της μεγαλονήσου σε δύο τμήματα ,με τραγικά αποτελέσματα για τους Ελληνοκυπρίους που έχασαν τα πάντα ,ανθρώπινες ζωές και περιουσίες .

Δημοκρατική Συμπαράταξη.Την θέλουν όλοι;

Βασίλης Τραϊφόρος, 06/01/2016

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει την γέννησή της όχι μόνο στις προεκλογικές ανάγκες των πολιτικών φορέων, αλλά και στην ανάγκη για την διαμόρφωση ενός πόλου της σοσιαλδημοκρατίας με όρους και προϋποθέσεις μακρυά από την παλαιοκομματική λειτουργία,με προγραμματική σύγκλειση σε βασικά θέματα ,και με την προοπτική της περαιτέρω συνεργασίας των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ.

Η αρχή ήταν καλή ,και με ελάχιστες εξαιρέσεις,η προεκλογική περίοδος σε επίπεδο ηγεσίας ,αλλά κύρια σε επίπεδο βάσης (Νομαρχιακές Επιτροπές) ήταν ομαλή ,με μικρές παραφωνίες που άπτονται προσωπικών φιλοδοξιών.

Αυτοί δεν είναι οι δρόμοι που γνωρίσαμε.

Βασίλης Τραϊφόρος, 25/07/2014

Αυτό που συμβαίνει στη ΔΗΜΑΡ είναι πρωτόγνωρο για την αριστερά. Κάθε μεγαλόβαθμο στέλεχος νομίζει πως είναι ο στρατηγός Κουτούζωφ και δίδει την μάχη της Μόσχας. Και γι αυτό σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, έχει την προσωπική άποψη ,την προσωπική γνώμη, και όχι τις συλλογικές αποφάσεις. Μερικά ζητήματα μπαίνουν στη σφαίρα του ανεξήγητου. Πως να αιτιολογήσεις συμπεριφορές καθόλα αγαπητών συντρόφων, που ενώ επιζητούν το διάλογο με άλλα κόμματα ,οι ίδιοι επιλέγουν την αποχή από το εσωκομματικό διάλογο; Και άλλοι αμετροεπείς που το μεγάλωμα της σκιάς το πέρασαν για μπόι;

Και αν ήταν μαύρο και άσχημο;

Βασίλης Τραϊφόρος, 29/10/2013

Η ανεύρεση του 4χρονου κοριτσιού στον καταυλισμό των τσιγγάνων ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην ειδησεογραφία του τελευταίου δεκαημέρου. Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώρες ατέλειωτες μιλούσαν για το γεγονός αυτό, προσπαθούσαν να το αναλύσουν επικαλούμενοι ειδικούς κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, παιδικές οργανώσεις, πολιτικούς και ό,τι άλλο μπορεί να φαντασθεί ο ανθρώπινος νους. Μεγάλη συγκίνηση και τεράστιο το ενδιαφέρον για την μικρή Μαρία τον "ξανθό άγγελο".

Η εικονολατρεία της κυβέρνησης

Βασίλης Τραϊφόρος, Η Πρωινή - Καβάλα, 29/08/2013

Κατά τον όγδοο αιώνα μ.Χ. η τιμή προς τις εικόνες ξέφυγε και έγινε λατρεία. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε κάποιου είδους ειδωλολατρεία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διέλευση των υπουργών-υφυπουργών της κυβέρνησης από όλα τα κανάλια της TV είναι εντυπωσιακή. Όλοι μα όλοι, σε όλες τις πρωϊνές εκπομπές έκαναν την εμφάνισή τους. Ήταν πραγματικά μία καλά οργανωμένη διαδικασία. Ο λόγος τους σοβαροφανής, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, κοινότυπος, με επαναλήψεις, διαβεβαιώσεις, και...στοιχήματα. Τίποτε το καινούργιο, το ριζοσπαστικό, το ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό δεν ελέχθη κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων. Οι αναφορές τους ήταν διαπιστώσεις, υπολεπτομέρειες, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των ακροατών, επιδερμική παράθεση γνωστών γεγονότων, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης. Και όλα είχαν την γνωστ

ΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ALZHEIMER;

Βασίλης Τραϊφόρος, Η Εβδόμη, Καβάλας, 11/09/2012

- Όταν η ανομία, η περιφρόνηση των θεσμών θεωρείται "καταπίεση" και "αντίσταση"
- Όταν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός αγορεύονται σε πατριωτισμό
- Όταν προπηλακίζονται βουλευτές και υβρίζεται η βουλή υπό τα χειροκροτήματα "πολιτών"
- Όταν "παζαρεύουμε" την βία, την μετράμε σε καλή και κακή, και δεν την καταδικάζουμε απόλυτα
- Όταν η παρανομία και η διαφθορά είναι "εξυπνάδα" και γινόμαστε "Υδραίοι"
- Όταν δεν αντιμετωπίζουμε ριζικά με βάση το σύνταγμα και τους νόμους το μεταναστευτικό και περί άλλα τυρβάζουμε

Ποια Αριστερά θέλουμε; Τι θέλει η Αριστερά;

Βασίλης Τραϊφόρος, Εβδόμη, Καβάλας, 15/05/2012

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές η χώρα κλυδωνίζεται και βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς. Παρά τη σαφή πολιτική καταδίκη του μνημονίου και των κομμάτων που την στήριξαν της Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, δεν έδωσε σε κανένα πολιτικό κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία, προτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού χαρακτήρα, διότι η επανάληψη των εκλογών θα δυσχεράνει την ήδη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση. Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα στην Ευρώπη αλλάζουν μετά τη νίκη του Ολάντ στη Γαλλία, και τις φωνές που δηλώνουν και μέσα στη Γερμανία ότι πρέπει να αλλάξει ο κορσές της οικονομικής σταθερότητας που φόρεσαν Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ευρώπη.

Ιουλιανός ο παραβάτης

Βασίλης Τραϊφόρος, Εβδόμη, Καβάλας, 26/03/2012

Το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό. Κλούβες, αστυνομία, άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά, ελεύθεροι σκοπευτές. Και στη μέση η εξέδρα των επισήμων με ό,τι αυτοί πρεσβεύουν. Σε ακτίνα χιλιομέτρων το απόλυτο κενό. Η εικόνα θυμίζει την ταινία του Γαβρά ο ’’Αγνοούμενος’’που είχε ως θέμα το Χιλιανό πραξικόπημα. Δεν είναι εικόνα εορτάζοντος έθνους, διότι το έθνος το αποτελεί ο λαός, και απουσιάζοντος αυτού και μάλιστα με βίαιο τρόπο, ουδείς εορτάζει.

Δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μία η εξουσία κυριαρχώντας με τις δυνάμεις καταστολής,θέλει να επιβάλλει τον εορτασμό και να δείξει πως αυτή έχει ΄΄το πάνω χέρι’’.

Σουρρεαλισμός και πολιτική

Βασίλης Τραϊφόρος, 12/01/2012

Ο όρος σουρρεαλισμός στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως "πάνω και πέρα απο την πραγματικότητα"(sur-realisme)
H πολιτική ζωή στη χώρας μας προσφέρει άφθονα παραδείγματα σουρρεαλισμού.Ας σταχυολογήσουμε μερικά.Ετσι λοιπόν σουρρεαλισμός είναι:
- Μία αποτυχούσα κυβέρνηση(ΠΑΣΟΚ) να συμμετέχει σε μία άλλη κυβέρνηση(Παπαδήμου), με την ίδια αποτυχούσα πολιτική.
- Μια αντιπολίτευση (Ν.Δ) που διαφωνούσε με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης(ΠΑΣΟΚ) να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση(Παπαδήμου) μετην πολιτική με την οποία διαφωνούσε.
- Ένα κόμμα(ΛΑΟΣ)που συμφωνούσε με το μνημόνιο, αλλά διαφωνούσε με την Ν.Δ, να συμμετέχει με την τελευταία στην αποτυχούσα πολιτική του μνημονίου.

Υπάρχει διέξοδος;

Βασίλης Τραϊφόρος, Εβδόμη, Καβάλας, 11/05/2011

Ο Αριστοτέλης όριζε την πόλη-κράτος, ως πολιτεία που έχει ένα σκοπό:
την ευτυχία του συνόλου, την ευζωία, την επικράτηση της δικαιοσύνης. Η αναζήτηση του κέρδους, έλεγε, παραμορφώνει την παραγωγή και κατ’ επέκταση όλη την κοινωνία.
Στη σημερινή κοινωνία, τι απομένει απ’ όλα αυτά; Τίποτα. Όπου και να στρέψουμε το βλέμμα μας, όποιον τομέα και αν αγγίξουμε, της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, της οικονομίας, αναδύεται δυσοσμία σκανδάλων, ατομοκεντρισμού, ρουσφετιού, μαφιόζικων διασυνδέσεων.

26 Απριλίου 1986-Τσερνόμπιλ, 26 Απριλίου 2011-Φουκουσίμα

Βασίλης Τραϊφόρος, Εβδόμη, Καβάλας, 27/04/2011

Στις 26 Απριλίου του 1986 έγινε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε μέλος των Δημοκρατιών της Ε.Σ.Σ.Δ). Την περιοχή εγκατέλειψαν πάνω από 350 χιλ. άνθρωποι, αλλά παρέμειναν άλλα 5,5εκ.στις γύρω περιοχές. Μετά 25 χρόνια δεν υπάρχει κανείς στην πόλη Τσέρνομπιλ, διότι είναι σε υψηλότατο επίπεδο η στάθμη της ραδιενέργειας. Επηρεάσθηκε η υγεία χιλιάδων ανθρώπων, και οι ποσοστιαίες αυξήσεις καρκίνου ήταν πάνω από 15% με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία, με δυσπλασίες και τερατογενέσεις.

Μήπως; Λέω μήπως...

Βασίλης Τραϊφόρος, Εβδόμη, Καβάλας, 08/01/2011

Ο Μίλτος Φρίντμαν ήταν ο μεγάλος γκουρού του αχαλίνωτου καπιταλισμού, ο άνθρωπος στον οποίον χρεώνεται το κανονιστικό πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας.

Έμαθε να εκμεταλλεύεται ένα μεγάλης κλίμακας ΣΟΚ ή μία κρίση για να επιβάλλει μέσα σε 6 η 9 μήνες μείζονες αλλαγές όπως μείωση των φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο, ιδιωτικοποίηση κοινωφελών υπηρεσιών, περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

Η πρώτη ακραία καπιταλιστική μεταμόρφωση που επιχειρήθηκε ποτέ ήταν στη Χιλή του Πινοσέτ τη δεκαετία του 1970 με τους χιλιάδες νεκρούς και εξαφανισθέντες. Ακολούθησε η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη.
Σύνολο καταγραφών: 14

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι