Αρθογράφος: Ελένη Τσερεζόλε - Σελίδα: 1

Η εντυπωσιακή κινητοποίηση που τρόμαξε τον Μακρόν

Ελένη Τσερεζόλε, Η Αυγή, 09/12/2019

Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ ήταν η μεγάλη κινητοποίηση πάρα πολλών κατηγοριών εργαζομένων στη Γαλλία την Πέμπτη. Φυσικά, η γαλλική κυβέρνηση περίμενε την ημέρα της απεργίας. Εκείνο που διόλου δεν ανέμενε ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή αλλά και ακόμη ένα γεγονός. Το ότι επεκτάθηκε σε όλη τη Γαλλία και δεν περιορίστηκε στην πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις. Σε πολλές μικρές και μεσαίες πόλεις, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι απεργοί ήταν πάρα πολλοί, ενώ νέκρωσαν ο σιδηρόδρομος και το μετρό στο Παρίσι. Για παράδειγμα, στον τομέα της δημόσιας Παιδείας, στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απέργησε το 50% (ποσοστό πολύ υψηλό), ενώ στη Δευτεροβάθμια το 42% και μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου!

Ο 21ος αιώνας ανατέλλει, οι ΗΠΑ δύουν

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 14/08/2011

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα την τελική αξιολόγηση των ημερών που βιώνουμε που θα κάνουν οι ιστορικοί. Το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει ο προσεκτικός παρατηρητής των διεθνών πραγμάτων είναι ότι τούτες οι μέρες είναι εξαιρετικά φορτισμένες από γεγονότα συμβολικής σημασίας που πριν από λίγο καιρό φάνταζαν σχεδόν αδιανόητα.
Όπως αυτό της περασμένης Παρασκευής, 5 Αυγούστου, που έκανε αστραπιαία τον γύρο του κόσμου: για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχαναν το τριπλό τους Α, την ανώτερη αξιολόγηση δανειοληπτικής ικανότητας, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poorʼs, που συμπεριφέρθηκε στην Ουάσιγκτον σα να ήταν η… Αθήνα.

Μέση Ανατολή: Ο φόβος φυλάει τα έρημα...

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 13/03/2011

Το δημοκρατικό ντόμινο που ξεκίνησε από την Τυνησία, σαρώνοντας τον πρόεδρο Μπέν Αλί και στη συνέχεια τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, πολιορκεί στενά τον Μουαμάρ Καντάφι, αλλά παράλληλα φαίνεται ότι έχει μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής (Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής). Εκεί μονάρχες και πρόεδροι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενες εξελίξεις όπως αυτές της Τυνησίας, της Αιγύπτου ή ακόμη και της Λιβύης.

Η Λιβύη στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της...

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 27/02/2011

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τελευταία 24ωρα βιώνουμε τις ύστατες ώρες ενός καθεστώτος που κράτησε 42 χρόνια και που έχει αποφασίσει ότι οι τελευταίοι του σπασμοί πρέπει να συνοδευθούν από λουτρό αίματος - σαν το καθεστώς Καντάφι, που ξεκίνησε με την αναίμακτη ανατροπή του βασιλιά Ίντρις τον Σεπτέμβριο του 1969, να θέλει να σβήσει κάθε καλή ανάμνηση που θα μπορούσε να έχουν οι Λίβυοι από αυτό.

Τυνησία: Αυτοί οι νέοι που προκαλούν το καθεστώς του ισόβιου προέδρου...

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 16/01/2011

Η αντίδραση των Τυνήσιων στο τρίτο κατά σειρά τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Μπεν Αλί μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας - όταν πλέον η εξουσία αντιλήφθηκε ότι η εξέγερση των νέων έχει λάβει πλέον πολιτικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά - ήταν χαρακτηριστική: παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του... 2014, παρά την υπόσχεση για μείωση των τιμών βασικών ειδών διατροφής, παρά τη διαταγή προς την αστυνομία να μην πυροβολεί τους διαδηλωτές, οι νέοι ήσαν πάλι στους δρόμους, στο κέντρο της Τύνιδας, το πρωί της Παρασκευής, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου...

Η χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 09/01/2011

Ο αριθμός των χριστιανών που ζουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής βαίνει συστηματικά μειούμενος τις τελευταίες δεκαετίες και οι πρόσφατες επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Αίγυπτο δεν συνιστούν παρά τις τελευταίες σελίδες ενός κεφαλαίου που έχει ανοίξει χρόνια πριν. Βέβαια σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει άκρως επικίνδυνα για τις χριστιανικές μειονότητες, καθώς η Αλ Κάιντα στα τέλη Νοεμβρίου ανακήρυξε "νόμιμους στόχους" τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ταυτίζοντας τους με τους "σταυροφόρους" των περασμένων αιώνων... Μικρό πανόραμα των χριστιανικών μειονοτήτων στις χώρες της περιοχής.

Οι νέοι ενισχύουν την κινητοποίηση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 17/10/2010

Στις 8 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκεπτόταν τον πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό. Πήρε την ευχή του και επέστρεψε στο Παρίσι. Οι σχέσεις του Σαρκοζί με την Καθολική Εκκλησία χαρακτηρίζονται ούτως ή άλλως, από πλευράς Γάλλου προέδρου, από ωφελιμιστική τάση, ωστόσο αυτή τη φορά είναι μάλλον σίγουρο ότι οι όποιες προσευχές του δεν εισακούστηκαν. Και τούτο δεν άργησε να φανεί: την Τρίτη η χώρα γνώριζε μια από τις μαζικότερες ημέρες πανεθνικής κινητοποίησεις με απεργίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλες διαδηλώσεις στις σημαντικότερες πόλεις.

Λαβωμένος Σαρκοζί, συγκρατημένη αριστερά

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, 28/03/2010

Παρά το καταλυτικό αποτέλεσμα και του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής ο Νικολά Σαρκοζί δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα. Το γεγονός ότι τοποθέτησε τον Ερίκ Βερτ στη θέση του υπουργού Εργασίας και Δημόσιου Τομέα με στόχο την προώθηση της αλλαγής του συνταξιοδοτικού συστήματος εντός του έτους, φανερώνει την πρόθεση του Γάλλου προέδρου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Γαλλία: Αριστερές ελπίδες και ακροδεξιά στροφή

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, 21/03/2010

Σίγουρα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η κυβερνητική δεξιά ανέμενε την ήττα - γι’ αυτό άλλωστε και ο Σαρκοζί απέφευγε στο τέλος να επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει στην αρχή της εκστρατείας, απευθυνόμενος στους υποψηφίους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι δηλαδή «θα κάνετε την προεκλογική εκστρατεία με κέντρο το έργο μου». Εκείνο όμως που σχεδόν κανείς δεν ανέμενε ήταν η επιστροφή της ακροδεξιάς στο προσκήνιο. Το

Γαλλία: Σήμερα ο 1ος γύρος των περιφερειακών εκλογών

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 14/03/2010

Tα μάτια όλων, στη Γαλλία, στις 8 οκτώ το βράδυ σήμερα θα είναι στραμμένα στο ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές. Και τούτο γιατί σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό αποχής αναμένεται να ξεπεράσει το συμβολικό όριο του 50%, κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών. Το 2004 το 39.2% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών, είχε "σνομπάρει" τις κάλπες. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι όλοι οι εκλογικοί χώροι έκαναν "πρέσινγκ" την τελευταία στιγμή προκειμένου να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις κάλπες.

Αφγανιστάν: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, 10/01/2010

Τη στιγμή που ο Χουμάμ Χαλίλ Αμπού Μουλάλ αλ Μπαλάουι, ο 32χρονος Ιορδανός γιατρός, πυροδοτούσε τα εκρηκτικά που είχε πάνω του, αφού είχε εισέλθει στην «καρδιά» της βάσης Τσάπμαν της CIA στη νοτιοανατολική επαρχία Κοστ του Αφγανιστάν, τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει: επτά πράκτορες της CIA έχαναν τη ζωή τους, καθώς κι ο Ιορδανός σύνδεσμός του (μακρινός ξάδελφος του βασιλιά Αμπντάλα), φέρνοντας στην επιφάνεια, με τον τραγικότερο τρόπο, τα κενά της αμερικανικής παρουσίας στη δύσβατη χώρα

΄Ναρκοπέδιο΄ εντός κι εκτός το Ιράν...

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, 25/12/2009

Οι εικόνες από το Ιράν προκάλεσαν δέος: χιλιάδες κόσμος συνόδεψε τη Δευτέρα στην τελευταία του κατοικία τον ανώτατο κληρικό (μεγάλο αγιατολάχ) Χουσεΐν Αλί Μονταζερί, στην ιερή πόλη των σιιτών, Κομ. Η κηδεία του ανθρώπου ο οποίος αρχικά είχε θεωρητικοποιήσει το σημερινό θεοκρατικό καθεστώς, για να αναγνωρίσει το λάθος του αργότερα και να το καταδικάσει, μετατράπηκε γρήγορα σε μαχητική αντικυβερνητική διαδήλωση με σκληρά συνθήματα ("κάτω οι δικτάτορες") κατά του κατεστημένου.
Σύνολο καταγραφών: 39

Αρθογράφος

Ελένη Τσερεζόλε

Σύνολο καταγραφών: 39

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι