Αρθογράφος: Νίκος Τσούκαλης - Σελίδα: 1

Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για έναν Πολιτισμό κατά της Διαφθοράς

Νίκος Τσούκαλης, www.pronews.gr, 19/10/2016

Σχέδιο για τη προώθησης πολιτισμού απόρριψης της διαφθοράς, προτρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας και έχει καταστεί μέρος του δικαίου μας με το Ν. 3666/2008. Ένας νόμος και ένα πλαίσιο, που θα έπρεπε να συνιστά το «εγκόλπιο» και τον «τυφλοσούρτη» συγχρόνως στη πορεία για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Αντιθέτως το πλαίσιο αυτό μάζί με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έχουν υποπέσει στη «θεσμική λήθη» του πολιτικού μας συστήματος.

Προσφυγικό: Συμφωνία των αντιφάσεων

Νίκος Τσούκαλης, 21/03/2016

Μετά την αρχική αμφίπλευρη ευφορία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ακολουθεί ο αναπόφευκτος σκεπτικισμός για το περιεχόμενο και τη βιωσιμότητά της
Τα συμβαλλόμενα μέρη κινήθηκαν από την ανάγκη του «κράτα με να σε κρατώ..» και με διαφορετική αφετηριακή βάση το καθένα.
Η μεν Τουρκία από την άφευκτη ανάγκη να προσεγγίσει – έστω προσχηματικά – το μοναδικό πλέον διεθνές έρεισμά της, την Ευρώπη.
Η δε Ευρώπη από την ασφυκτική ανάγκη να κατευνάσει προσωρινά και όπως – όπως το διογκούμενο κύμα του εθνικισμού και ευρωσκεπτικισμού που κλονίζει, πλέον, ορατά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στρατηγικός στόχος η δημιουργία ενιαίου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας

Debate για την Κεντροαριστεράς

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στον Δ. Παπαγεωργίου, www.thecaller.gr, 13/02/2016

Στη συνέντευξή του, ο κ. Τσούκαλης τονίζει οτι προτιμά τη χρήση «του πολιτικού όρου Σοσιαλδημοκρατία και Δημοκρατικός Σοσιαλισμός από τον χωροταξικό και πολιτικά ουδέτερο Κεντροαριστερά». Υποστηρίζει ότι χρειάζονται σταθερά και αποφασιστικά άλματα, τα οποία όμως θα διέπονται από ειλικρίνεια εκ μέρους όλων των συμμετέχοντων. Ωστόσο, επισημαίνει και την ανάγκη η διαβούλευση να διέπεται από ψυχραιμία και νηφαλιότητα ώστε να αποτραπούν παρορμητικές κινήσεις ενώ κάνει λόγο για «σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων και ευαισθησιών συλλογικοτήτων και προσώπων».

Για ένα πουκάμισο αδειανό

Νίκος Τσούκαλης, 04/07/2015

Αμέσως και με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επί του δημοψηφίσματος, οι ψυχραιμότεροι και οι πλέον νηφάλιοι από τους πολίτες και των δύο πλευρών θα κατανοήσουν τη ματαιότητα του εγχειρήματος. Και από τη Δευτέρα θα γίνουν πιο αντιληπτές οι σοβαρές έως ολέθριες συνέπειές του.
Και αυτό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ…
Πριν τη ψηφοφορία και ανεξαρτήτως της επιλογής σας ας αναρωτηθείτε:
1) Πως θα κατανεμηθεί η «Αξιοπρέπεια» των Ελλήνων σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής; 51% «αξιοπρέπεια» και 49% «Εθελοδουλία» και τούμπαλιν;!

Στο θέμα της ηγεσίας θέλω να είμαι μέρος της λύσης

Η ομιλία του στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Νίκος Τσούκαλης, 05/10/2014

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Παρατηρούμε τη σταδιακή εξασθένιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς και το σταδιακό αδιέξοδο της διακυβέρνησης Παράλληλα, όλες οι νέες οικονομικές εκθέσεις δεν αφήνουν αμφιβολίες : το «πρόγραμμα δεν βγαίνει». Ήταν και λάθος η συνταγή και λάθος το φάρμακο. Δεν χρειάζεται ωστόσο να το μάθουμε από τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Το βλέπουμε καθημερινά στην κοινωνία που βουλιάζει στην απελπισία, στην οικονομία που βουλιάζει στην ύφεση, στις συμπεριφορές που ενισχύουν την απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Νέος πόλος εξουσίας με στρατηγική στόχευση το ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 03/06/2014

Θεωρώ ότι η βασική προϋπόθεση για να μετατοπιστεί προς προοδευτική-αριστερή κατεύθυνση η σημερινή συντηρητική πολιτική πρέπει να κατατεθεί προς την ελληνική κοινωνία η πολιτική πρόταση της Κεντροαριστεράς – του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Πάνω σε αυτή την πολιτική πρόταση θα συγκροτηθεί το νέο μπλοκ εξουσίας, και όχι το αντίθετο. Και το νέο αυτό μπλοκ εξουσίας δεν μπορεί να έχει στρατηγική στόχευση τον εκφραστή, στην Ελλάδα, των συντηρητικών πολιτικών της Ευρώπης, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά έχουμε να καταλογίσουμε για ανακολουθίες, ταλαντεύσεις, πισωγυρίσματα ακόμα και «κωλοτούμπες» στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο συστηματικά καταθέταμε κατά το προηγούμενο διάστημα. Άλλο όμως αυτό και εντελώς διαφορετική η απαίτηση και ανάγκη να προσαρμοστεί η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ρεαλιστικές, βιώσιμες κυβερνητικές αντιλήψεις.

Διάλογος χωρίς εμμονές, εμπάθειες και ιδεοληψίες

Νίκος Τσούκαλης, Ημερησία, 07/12/2013

Στο συνέδριό μας, αυτό που πρωτεύει είναι καθορίσουμε τη φυσιογνωμία της ΔΗΜΑΡ, διατυπώνοντας ξεκάθαρα τη δική μας πρόταση για μια άλλη πολιτική, μ’ ένα πρόγραμμα που να δίνει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία Η προγραμματική αυτή οροθέτηση θα αποτελέσει τη βάση για την οποιαδήποτε συμμαχία. Και θα είναι η ασφαλιστική δικλίδα για μια βιώσιμη συμμαχία. Είναι φανερό ότι οι εποχές των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχουν περάσει.

Προγραμματική οριοθέτηση

Νίκος Τσούκαλης, Έθνος, 25/10/2013

Σε μια περίοδο που επανακαθορίζονται τα πάντα, σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης οι εκλογικές βάσεις των κομμάτων, τα ιδεολογικοπολιτικά στερεότυπα, οι ιεραρχήσεις για προτεραιότητες, πρέπει να ξεκινήσουμε από την πολιτική - προγραμματική οριοθέτηση. Τη θεωρώ πιο ασφαλή και αποτελεσματική από την κομματική - κοινωνική. Πρέπει λοιπόν να προταχθεί το πολιτικό - προγραμματικό πλαίσιο του νέου πυλώνα. Με αυτό τον τρόπο θα διατυπωθεί σαφέστερα το στίγμα των πολιτικών δυνάμεων και συγχρόνως θα λειτουργήσει -σχεδόν αυτόματα-, τόσο η προσχώρηση όσο και ο αυτο-αποκλεισμός από τις νέες συλλογικότητες.

Λεφτά στην αγορά τώρα, χωρίς τις τράπεζες

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη, TVXS.gr, 02/12/2011

Την παράκαμψη των τραπεζών με τη βοήθεια μιας ειδικής τράπεζας του Δημοσίου η οποία θα διοχετεύει τα διαθέσιμα κονδύλια απευθείας στην αγορά προτείνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος περιγράφει το αδιέξοδο που επικρατεί από την άρνηση ή την αδυναμία των τραπεζών να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Περί τα 106 δις ευρώ έχουν διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο και τα ευρωπαϊκά ταμεία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο ωστόσο διατηρεί κλειστές τις «στρόφιγγες». «Ωρολογιακή βόμβα» αποτελεί η συνεχιζόμενη απόσυρση καταθέσεων, εν μέσω του κλίματος ρευστότητας και ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία.

"Νεοκομμουνιστικό, αντισυστημικό" κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, κόσμος του Επενδυτή, 12/06/2010

"Φύγαμε γιατί δεν συμφωνούσαμε με τον νεοκομμουνιστικό, αντισυστημικό χαρακτήρα του", δηλώνει σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης, εξηγώντας το λόγω αποχώρησής του και των συναδέλφων του από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ Τσούκαλης αποκαλεί όσους ισχυρίζονται ότι οι 4 βουλευτές θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ "αφελής ή προβοκάτορες". Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει θετικός προς τη δημιουργία νέου κόμματος ενώ εκφράζει και τη δυσαρέσκεια του για τη δημόσια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Το διαζύγιο ήταν βελούδινο

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 08/06/2010

«Η αποχώρησή μας από το συνέδριο προδιαγράφει και τις μελλοντικές εξελίξεις», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το συνέδριο του κόμματος, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι σήμερα) Νίκος Τσούκαλης, ένας εκ των τεσσάρων Ανανεωτών βουλευτών που προτίθενται τις επόμενες ώρες να δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους. Ο κ. Τσούκαλης επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και την προοπτική συγκρότησης κόμματος, τονίζοντας όμως ότι θα προηγηθούν επίπονες διαδικασίες...

Η εκτόξευση και η πτώση

Νίκος Τσούκαλης, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 12/04/2009

Η δημοσκοπική «έκρηξη» του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε, αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Οχι τόσο λόγω της ξαφνικής εκτόξευσης των ποσοστών ενός κόμματος που μέχρι πρότινος αγκομαχούσε για την κοινοβουλευτική του επιβίωση όσο για την πολιτικά ανεξήγητη (;) κατασπατάληση του αποθέματός τους. Οσο οι δημοσκοπήσεις δεν υπαγορεύουν διαχρονικά την πολιτική της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, άλλο τόσο είναι πολιτικά επικίνδυνο να απαξιώνονται έως και αποκηρύσσονται ανάλογα με τα ευρήματά τους.
Σύνολο καταγραφών: 21

Αρθογράφος

Νίκος Τσούκαλης

Σύνολο καταγραφών: 21

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι