Αρθογράφος: Αλέξης Ηρακλείδης - Σελίδα: 1

Τα τουρκικά εθνικά θέματα

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 02/11/2019

Στον απόηχο της καταδικαστέας τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία και των τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο στο πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (που είναι κατάφωρα παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο, που απαγορεύει τέτοιες ενέργειες όταν δεν έχει προηγουμένως λάβει χώρα οριοθέτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων χωρών) που έχουν προκαλέσει σάλο στην ελληνική κοινή γνώμη, ας προσπαθήσουμε να δούμε μια άλλη βασική πτυχή της τουρκικής στάσης, στη λογική ότι πρέπει να γνωρίζεις τον αντίπαλο και τι τον «πονάει» για να μπορείς να ασκήσεις νηφάλια εξωτερική πολιτική. Θα εστιάσω την προσοχή μου στα τουρκικά «εθνικά θέματα», βασικό κίνητρο και πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της εκάστοτε τουρκικής ηγεσίας.

Κραν Μοντανά: Το Κυπριακό αδιέξοδο

Αλέξης Ηρακλείδης, Τεύχος 52, Χρόνος, 20/07/2017

Με τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία, την αποτυχημένη ύστατη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανοίγει πλέον για τα καλά η αυλαία για το Plan B, το «βελούδινο διαζύγιο», αλλά έρχεται στο προσκήνιο, όσο ποτέ άλλοτε, και το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Λευκωσία και την Αθήνα, το ανταγωνιστικό διαζύγιο, δηλαδή η οριστική διχοτόμηση, χωρίς καν επιστροφή εδαφών, με τη «Βόρεια Κύπρο» στην ουσία ή στην πράξη τουρκική επαρχία και τα τουρκικά στρατεύματα εσαεί στην άτυχη μεγαλόνησο.

Ο µπαµπούλας του νεο-Οθωµανισµού

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 17/06/2010

Από τότε που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία ο Αχµέτ Νταβούτογλου (τον Μάιο του 2009), η Τουρκία έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή κινητικότητα στην εξωτερική της πολιτική, κατ’ αρχάς σε σχέση µε τους γείτονές της προς τον Νότο και προς Ανατολάς αλλά και ακόµη και στην υποΣαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αµερική.

Απολογισμός για το Κόσοβο

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 14/04/2010

Πριν από 11 χρόνια, την 24η Μαρτίου 1999, άρχισε η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση στη Σερβία που διήρκεσε 78 ημέρες, μέχρι την 9η Ιουνίου. Εγιναν 38.004 πτήσεις εκ των οποίων οι 10.484 ήταν επιθέσεις από αέρος που έριξαν 23.614 βλήματα.

Η επέμβαση αυτή είχε χαρακτηριστεί από τους υποστηρικτές της ως «ανθρωπιστική επέμβαση», ως επέμβαση με στόχο να σωθούν αθώοι αλβανοί Κοσοβάροι που υφίσταντο δολοφονίες και εθνοκάθαρση από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Πώς μας βλέπουν οι Τούρκοι

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 21/01/2010

Με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την ακρίβεια ύφεσης στη συνεχιζόμενη μεταξύ τους αντιπαλότητα. Παρά την ύφεση δεν έχει επιλυθεί καμία ελληνοτουρκική διαφορά και οι δύο λαοί εξακολουθούν να θεωρούν ακόμη και σήμερα, με βάση τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, την άλλη πλευρά ως την κυριότερη απειλή και τον βασικό εχθρό που θέλει το κακό τους.

Κλειδί η εξωτερική πολιτική

Η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει το διεθνές κύρος που είχε το 1999-2003

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 15/10/2009

Τα οικονομικά, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι, δικαιολογημένα, κύριες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως κλειδί αποτελεί και η εξωτερική πολιτική. Αν η Ελλάδα επανακτήσει το διεθνές κύρος που είχε το 1999-2003 επί κυβέρνησης Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, οι διεθνείς παράγοντες θα έδιναν περισσότερη πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση για να βάλει σε τάξη τα άθλια οικονομικά της χώρας που κληρονόμησε.

Ελληνοτουρκική διένεξη: από το Ελσίνκι στις ελληνικές καλένδες

Είναι ανεδαφικό να περιμένουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για τη λύση του θέματος του Αιγαίου

Αλέξης Ηρακλείδης, Το Βήμα Ιδεών - Το Βήμα, 01/01/2009

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν κλασική περίπτωση «αντίπαλης δυάδας», όπως οι περιπτώσεις Γάλλων- Γερμανών (1800-1945), ΣέρβωνΑλβανών ή Ισραηλινών- Αράβων. Ωστόσο οι ελληνοτουρκικές δεν ήταν συνεχώς τρικυμιώδεις. Τις συγκρούσεις διαδέχονταν προσπάθειες ομαλοποίησης, ενίοτε και επιτυχείς (1930-1940, 1945-1953, 1959-1963 και 1999-σήμερα).

Εχουμε κάνει μέγα φάουλ με τις περιουσίες των Σλαβομακεδόνων

Αλέξης Ηρακλείδης, Συνέντευξη στoν Τάσο Τσακίρογλου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 20/07/2008

Ο Αλ. Ηρακλείδης είναι εξοικειωμένος με τον χώρο της ΠΓΔΜ: Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος μεταπολεμικός πρόξενος της Ελλάδας στα Σκόπια (το 1958) και πρεσβευτής τα τελευταία χρόνια προεδρίας του Τίτο, ενώ ο ίδιος έχει διατελέσει κι εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών για τις μειονότητες. Οι απόψεις του, λοιπόν, για τις διαφορές των δυο πλευρών και για την τελευταία επιστολή Γκρούεφσκι προς Καραμανλή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το κόστος του βέτο

Αλέξης Ηρακλείδης, Το Βήμα της Κυριακής, 06/04/2008

Το ελληνικό βέτο είχε μεγάλο κόστος διεθνώς (α) γιατί παραβήκαμε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Νέας Υόρκης που σαφώς επιτρέπει την ένταξη της γείτονος με το όνομα πΓΔΜ και (β) γιατί φάνηκε να βάζουμε το ελληνικό συμφέρον - για την ακρίβεια τους υπερβολικούς ελληνικούς φόβους σε σχέση με το όνομα της γείτονος - πάνω από την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Μakedonija

Γεωγραφικός ή εθνοτικός προσδιορισμός;

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 27/03/2008

Μένει μία βδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (3 Απριλίου). Οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων συνεχίζονται, τώρα και με αμερικανική μεσολάβηση. Υπάρχει εδώ και δύο-τρεις βδομάδες και ένα νέο δεδομένο: η κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα.

Ύστερα από μισόν αιώνα

Να πάει ο Καραμανλής στην Τουρκία ή να μην πάει;

Αλέξης Ηρακλείδης, Τα Νέα, 17/01/2008

Με φόντο την πολυδαίδαλη υπόθεση Ζαχόπουλου και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον πάγο επί μία τετραετία, τίθεται για πολλοστή φορά το ερώτημα του εάν ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί (επιτέλους) την Τουρκία στο τέλος αυτού του μήνα.

Γιατί έχασαν την αίγλη τους

Πολλές φορές οι διπλωμάτες ενισχύουν τις υπάρχουσες αντιπαλότητες και τη διατήρηση ή ακόμη και την κατασκευή αντιπάλων

Αλέξης Ηρακλείδης, Το Βήμα, Νέες Εποχές, 25/11/2007

Ενα πρόσφατο βιβλίο από έναν πρώην βρετανό διπλωμάτη (βλ. Carne Ross, Independent Diplomat: Dispatches from an Unaccountable Elite, 2007) αμφισβητεί τη χρησιμότητα των διπλωματών και της παραδοσιακής διπλωματίας.
Σύνολο καταγραφών: 38

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι