Αρθογράφος: Κώστας Καλλίτσης - Σελίδα: 1

Υπέρ των κερδών, κατά της μισθωτής εργασίας

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 26/06/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Ακούω τις παροτρύνσεις πολλών πολιτικών προς επιχειρηματίες να δίνουν υψηλότερους μισθούς. Καλώς. Αλλά, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αν εννοεί αυτά που λέει, όφειλε να δίνει το παράδειγμα (αν όχι προνομιακής, όπως πολλοί πιστεύουμε ότι θα ήταν το σωστό) της ισότιμης μεταχείρισης της μισθωτής εργασίας.

Αχτίδες αισιοδοξίας

Κώστας Καλλίτσης, KReport, 18/06/2022

Κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας φαίνονται τα τελευταία 24ωρα σε δύο μέτωπα: Πρώτο, η ρητορική της Άγκυρας αλλάζει, από ρητορική των προκλήσεων γίνεται ρητορική της συνδιαλλαγής, φαίνεται ότι οι πιέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ την έπεισαν ότι δεν θα βγει κερδισμένη στο μεγάλο παζάρι με τη Δύση αν δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Δεύτερο, στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες φαίνεται πιθανή η ανακωχή και η έναρξη διαπραγματεύσεων, με ορίζοντα ίσως τη σύνοδο κορυφής των G7 στις 26 Ιουνίου.

Διλήμματα πολιτικής

Αντί η επικοινωνία να υπηρετεί τη δημοσιονομική πολιτική, έγινε το αντίστροφο.

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 05/06/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Επίκειται η ανακοίνωση του τρόπου ελάφρυνσης της δαπάνης των νοικοκυριών για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιούλιο και μετά. Υπάρχουν δύο σχέδια στο τραπέζι. Το ένα είναι ριζοσπαστικό και δεν αφαιμάζει τον κρατικό προϋπολογισμό: προβλέπει ότι ουσιαστικά αναστέλλεται το χρηματιστήριο ενέργειας με την οριακή τιμή (που είχε αρχίσει για να τονώσει τις ΑΠΕ κι έχει εξελιχθεί σε όπλο μαζικής καταστροφής νοικοκυριών και επιχειρήσεων) και η τιμή θα προκύπτει ανάλογα με το κόστος παραγωγής από κάθε πηγή (φυσικό αέριο, ανανεώσιμες, λιγνίτη), συν ένα εύλογο ποσοστό κέρδους

Εκλογές φόβου ή ευθύνης;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 29/05/2022

Επειτα από ένα (αναγεννητικό) ελληνικό καλοκαίρι με καλή τουριστική κίνηση, θα μπούμε σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Στην καθημερινότητά μας, ένας κίνδυνος θα είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας – όσο θα ψυχραίνει ο καιρός και θα μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, κάτι που σήμερα παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο.

Παραπαίοντας προς την ύφεση

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 01/05/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Η διεθνής οικονομία βαίνει προς επιβράδυνση της μεγέθυνσής της ή και σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής. Μια αιτία είναι η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία: όλες οι μετριοπαθείς προβλέψεις στηρίζονται στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα λήξει σε λίγες εβδομάδες, ενώ φαίνεται ότι ίσως διαρκέσει μήνες ή χρόνια – ο «περίπατος» εξελίσσεται σε τακτικό πόλεμο δύο κρατών, με άγνωστη διάρκεια, αβέβαιο αποτέλεσμα, απροσδιόριστη κλιμάκωση.

Ενα σχέδιο κι ένα νέο συμβόλαιο

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 17/04/2022

Οι δυσκολίες δεν φαίνονται παροδικές και επισωρεύονται – οι ιδεοληπτικοί των αυτορρυθμιζόμενων αγορών οδήγησαν την κυβέρνησή τους σε καθυστερημένες και ατελέσφορες αντιδράσεις. Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση: ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί στα ύψη τους επόμενους μήνες και η οικονομική μεγέθυνση θα είναι αδύναμη –προεξόφλησε η Κρ. Λαγκάρντ προχθές, στη Φρανκφούρτη.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 20/03/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Στα περίπου 2,6 δισ. ευρώ των τελευταίων μηνών, προστέθηκε 1,1 δισ. για να στηριχθεί η οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τρίμηνο έως τον Ιούνιο. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά έγινε απόπειρα τα μέτρα να είναι στοχευμένα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και σε επιχειρηματικούς κλάδους που πλήττονται περισσότερο και «αναμεταδίδουν» τις ανατιμήσεις στο γενικό επίπεδο τιμών, και, τέλος, στη μεταποίηση -

Οταν ο κίνδυνος γίνεται αντιληπτός

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 13/03/2022

Ο συνδυασμός οικονομικής στασιμότητας και υψηλού πληθωρισμού, ο στασιμοπληθωρισμός, ίσως αποδειχτεί κάτι περισσότερο από ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω απ’ τον κόσμο και, ειδικά, την Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, ο Τζ. Πάουελ υποχρεώνεται σε ασκήσεις ευαίσθητης ισορροπίας, να τιθασεύσει έναν πληθωρισμό 7,9%, τον υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια, χωρίς να ρίξει σε ύφεση μια οικονομία της τάξης των 23 τρισ. δολ.

Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 06/03/2022

Παρότι οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ληφθούν τον Μάιο, είναι βέβαιο ότι η χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα συνεχιστεί και το 2023, δεν θα ισχύσει ο κανόνας για τη μείωση του χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ ούτε ο άλλος για το έλλειμμα.

Προεκλογικό άγχος

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 20/02/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Τη μια µέρα η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι μπαίνει τέλος στις οριζόντιες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις και ότι θα ασκηθεί αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση, την επομένη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας υποσχέσεις με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μαζί και νέες οριζόντιες παροχές. Τη μια μέρα διοχετεύει ότι αποφασίστηκε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, την επομένη το μετανιώνει.

Η ενισχυμένη εποπτεία και τα «σκουπίδια»

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 06/02/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Μετά από 11 χρόνια, τρία μνημόνια, ανείπωτη ταλαιπωρία και βαριές θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα είναι, ακόμη, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνηθεί η περίοδος αυτής της εποπτείας να λήξει τον Αύγουστο φέτος. Έτσι, σε επτά μήνες η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη και θα μείνει σε καθεστώς απλής εποπτείας -ένα σκαλοπάτι παρακάτω.
Σύνολο καταγραφών: 310

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι