Αρθογράφος: Κώστας Καλλίτσης - Σελίδα: 1

Στην ευφορία, επωάζεται η νέα παγκόσμια κρίση

Κώστας Καλλίτσης, 05/11/2017

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Οταν ο κ. Ζου Ξιαοτσουάν, ο 69χρονος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, μιλώντας στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί «Στιγμή Μίνσκι» (Minsky Moment) αν δεν συγκρατηθεί η υπερχρέωση των περιφερειών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Κίνας, κτύπησε συναγερμός σε όλη την υδρόγειο. «Στιγμή Μίνσκι» είναι το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ως πρώτη έχει καταγραφεί, το 1998, η κρίση της Ρωσίας (τότε ο Πολ ΜακΚάλεϊ καθιέρωσε τον όρο, τιμώντας τον ριζοσπάστη Αμερικανό οικονομολόγο Χίμαν Μίνσκι). Η δεύτερη, το 2007, όταν ξέσπασε η πρώτη σφοδρή κρίση του πράγματι παγκόσμιου καπιταλισμού.

Η Πορτογαλία διαψεύδει τις μοιρολογίστρες

Κώστας Καλλίτσης, 22/10/2017

Αναπτύσσεται μια ανόητη φιλολογία: Κι αν βγούμε από το μνημόνιο, αφού θα συνεχιστεί η επιτήρηση και θα έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, απλώς θα έχουμε βγει από το 3ο για να μπούμε στο 4ο μνημόνιο. Δεν θα έχουμε πετύχει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η χώρα θα παραμένει δεσμευμένη – «λέει» αυτή η φιλολογία της μοιρολογίστρας.
Τη διαψεύδει (και) η Πορτογαλία. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, ήταν η πορεία της οικονομίας της. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 6ης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής (στις 5.5.2014) αξιολόγησης – ναι, παραμένει σε επιτήρηση. Και η αποτίμηση των Ευρωπαίων υπουργών, παρά τις κατά καιρούς ανησυχίες που διατυπώνονται, ήταν θετική: Η χώρα είναι σε ανοδική τροχιά.

Διεθνής ανάκαμψη, ελληνική (καθ)υστέρηση

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 15/10/2017

Αντικείμενο έντονης διεθνούς συζήτησης είναι αν η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ή δεν είναι διατηρήσιμη, καθώς, επίσης, με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να καταστεί διατηρήσιμη. Το μέλλον της δεν είναι ασφαλές. Κεντρικός παράγοντας ανησυχίας το παγκόσμιο χρέος που, αντί να μειωθεί, είναι υψηλότερο από εκείνο προ 10 ετών – όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση. Αν αυτή η εξέλιξη δεν αναστραφεί, ίσως αποδειχθεί ότι η τρέχουσα ανάκαμψη απλώς επώαζε μια νέα, βαθύτερη, σφοδρότερη και πιο καταστροφική παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δημόσιες ευθύνες με ιδιωτικές προτεραιότητες

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 08/10/2017

Ο ΟΑΕΔ είχε στη διάθεσή του 580 εκατ. ευρώ να κατανείμει για τη μετεκπαίδευση και απασχόληση ανέργων, φέτος. Αποδείχτηκε ανίκανος να τα διαχειριστεί. Απορρόφησε μόνο 350 εκατ. (60% για θέσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο και μόνο 40% για τη διατήρηση θέσεων στον ιδιωτικό τομέα). Τα υπόλοιπα 220 εκατ. παρέμειναν αδιάθετα. Ετσι, η διοίκηση του ΟΑΕΔ υπερήφανα κατέγραψε ένα πλεόνασμα 220 εκατ. ευρώ – εις βάρος της στρατιάς των ανέργων.
Ενα άλλο, μεγαλύτερο, πλεόνασμα καταγράφουν τα συναρμόδια υπουργεία εις βάρος των συνταξιούχων. Επί έτη παρακρατούνται (εκκρεμούν να δοθούν) 114.000 κύριες,126.000 επικουρικές συντάξεις καθώς και 62.000 εφάπαξ.

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 01/10/2017

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί την καινοτομία και υμνεί τις start up επιχειρήσεις. Και την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει νομοσχέδιο για να καταστρέψει το πιο πετυχημένο ελληνικό start up, το Beat (πρώην Taxibeat), μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης, την οποία χρησιμοποιούν 1.000.000 πολίτες και 8.000 επαγγελματίες ταξί.
Προκύπτουν τρία θέματα. Ενα πολιτικό: Γίνεται ρουσφέτι στους νταβατζήδες του κλάδου, που δεν θέλουν να επιβραβεύονται οι πιο άξιοι επαγγελματίες ταξί. Ενα οικονομικό: Γίνεται επίθεση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και, τρίτο, ένα θέμα λογικής:

BIS: Πριν επενδύσεις, δες το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 06/08/2017

Δεν είναι μόνο μεταξύ των πιο σημαντικών κινδύνων. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή συγκαταλέγονται στους κινδύνους που υποτιμούν βαθιά οι επιχειρήσεις, με συνέπεια να θεωρούν, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συνιστούν μακροπρόθεσμο –δήθεν– κίνδυνο, που δεν χρειάζεται να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις τους. Πρόκειται για ένα λάθος που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό, πρέπει να πάψει να γίνεται.

Ως πού, με τα τύμπανα του πολέμου;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 01/08/2017

Η πρώτη έξοδος στις αγορές ήταν ένα θετικό βήμα. Βεβαίως, δεν προσφέρεται για πανηγύρια. Από τα 3 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα με το 5ετές ομόλογο, 1,5 δισ. πήρε από επενδυτές που είχαν ήδη αναλάβει ελληνικό ρίσκο το 2014 και μόνο 1,5 δισ. από νέους, πρόθυμους να αναλάβουν αυτό το ρίσκο. Και το ανέλαβαν έναντι υψηλής απόδοσης (4,625%), όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται για 5ετία με σχεδόν μηδενικά (Πορτογαλία) ή αρνητικά (Κύπρος) επιτόκια. Η υψηλή απόδοση ενσωματώνει ένα διπλό κόστος. Κόστος της καθυστέρησης να γίνει ό,τι πρέπει για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και κόστος βαθύτατης διάβρωσης της αξιοπιστίας της.

Η έξοδος στις αγορές και τα διδάγματα του 2014

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 16/07/2017

Ο κύβος ερρίφθη, τα επόμενα 24ωρα η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την 5ετία.

Ανεξάρτητα αν αυτή η δοκιμαστική έξοδος έπρεπε να γίνει τώρα ή λίγο αργότερα (υπάρχουν επιχειρήματα για κάθε εκδοχή…), όλοι συμφωνούν ότι η κίνηση αυτή καθαυτή είναι θετική, καθώς και ότι το πιο σημαντικό είναι να έχει θετική συνέχεια. Την επικείμενη δοκιμαστική έξοδο να ακολουθήσουν και άλλες, πριν από τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ώστε η χώρα να καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές τα κεφάλαια που θα χρειαστεί από τότε έως τα τέλη του 2019, με ανεκτά επιτόκια.

Τι θα κάνατε, αλήθεια, χωρίς «βαρβάρους»;

Μήπως όλα τα υπουργεία έχουν πλημμυρίσει από καινοτόμες ιδέες, τις οποίες, όμως, το μνημόνιο δεν τους επιτρέπει να υλοποιήσουν;..

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 09/07/2017

Αν πιστεύαμε τα πικραμένα λόγια κάποιων υπουργών, θα συμπεραίναμε ότι έχουν έτοιμα μεγάλα σχέδια και επεξεργασμένες πολιτικές που αδημονούν να τις ξεδιπλώσουν, αλλά μπροστά τους ορθώνεται ένα αξεπέραστο εμπόδιο: Η τρόικα. Αυτή υποτίθεται ότι δεν τους επιτρέπει να ασκήσουν τις φιλόδοξες πολιτικές τους (είδαμε, μάλιστα, κάποιους να ανατριχιάζουν ακούγοντας τον κ. Χουλιαράκη να λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την κυριότητα της ασκούμενης πολιτικής). Λοιπόν, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν άκρως ενδιαφέρον αν κάποιος, στα διαρκή τηλεπαράθυρα, ρωτούσε έκαστον των αντιστασιακών υπουργών: Αν είχατε τη δυνατότητα να ασκήσετε εκείνη την πολιτική που σας αρέσει, τι ακριβώς θα κάνατε; Τι, αλήθεια, θα κάνατε χωρίς «βαρβάρους»;..

Αν έσπαγε με κρότο η κακή παράδοση!..

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/07/2017

Ο εξωραϊσμός μιας αποτυχίας δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη. Τη διαβρώνει.

Προφανώς, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είχε πραγματικές και θετικές συνέπειες: Εναρξη απομείωσης των επιτοκίων των τραπεζικών χορηγήσεων, δυνατότητα εξόδου στις αγορές με μικρότερες αποδόσεις χάρη σε αυτό το πιστοποιητικό φερεγγυότητας και (το πιο επείγον) διευκόλυνση των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές άμεσα, μέσω της διάθεσης νέων προϊόντων τιτλοποίησης, ώστε να εμφανιστούν με ενισχυμένους ισολογισμούς στα stress tests στις αρχές του 2018.

Οι «κακοί ξένοι» και η ανυπαρξία δημοκρατικού σχεδίου…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 25/06/2017

Φταίνε οι ξένοι για τα δεινά της χώρας; Το 2010, όταν η διεθνής κρίση βρήκε τη χώρα με παρωχημένο παρασιτικό μοντέλο, κατερειπωμένη από μία 5ετία φαυλότητας, και οι αγορές αρνήθηκαν να μας δανείζουν, υψώθηκαν πλαστικές σημαίες αντίστασης στα μνημόνια των «ξένων» – των εταίρων μας, δηλαδή των μόνων (παγκοσμίως…) προθύμων να μας δανείσουν. Με τους κακούς ξένους και τον προδότη Παπανδρέου, τα «Ζάππεια» εξέθρεψαν τον λαϊκισμό που απλώθηκε σαν επιδημία σε μια κοινωνία παραζαλισμένη και αρκετά επιρρεπή στο παραμύθι και στο παραμύθιασμα. Μετά ήρθε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Η κυβέρνηση που έκανε ό,τι δεν έπρεπε...

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 11/06/2017

Μόλις πρόσφατα, με μεγάλη (όπως συνήθως...) καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι πρέπει για να διαμορφωθεί ένα νέο πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης και οι εταίροι μας έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι πρέπει για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Αν αυτό (που ήταν ολοφάνερο σε όποιον δεν είχε παρωπίδες...) είχε κατανοηθεί έγκαιρα, πολλά δεινά θα είχαν αποφευχθεί και αρκετά θετικά θα είχαν ήδη επιτευχθεί. Η κατάσταση, σήμερα, θα ήταν διαφορετική.

Αλλά κυριάρχησε η γοητεία των τακτικισμών της πλάκας και των επικοινωνιακών τρικ – που εξέθεσαν τη χώρα και απομείωναν (όχι το χρέος, αλλά) την ήδη περιορισμένη αξιοπιστία της.

Σύνολο καταγραφών: 156

Αρθογράφος

Κώστας Καλλίτσης

Σύνολο καταγραφών: 156

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι