Αρθογράφος: Γιώργος Καπόπουλος - Σελίδα: 1

Αμφίπλευρη ασάφεια

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 11/05/2022

Η ομιλία Πούτιν ήταν τελικά ένας πανηγυρικός ρουτίνας και όχι μια εξαγγελία κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ετσι οι στόχοι του Κρεμλίνου στην «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» στην Ουκρανία παραμένουν ασαφείς με ένα πλήθος ερμηνειών και παρερμηνειών να τις συσκοτίζει μάλλον παρά να τις ανιχνεύει.

Διαπραγματεύσεις και πόλεμος

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, 11/03/2022

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ άρχισαν την άνοιξη του 1968 και τελείωσαν τον Ιανουάριο του 1973. Έτσι, το πεδίο της μάχης και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν για πέντε χρόνια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων. Επί πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και το Βόρειο Βιετνάμ διαπραγματεύονταν, με τον πόλεμο όχι απλά να συνεχίζεται αλλά και, κατά περιόδους, να εντείνεται.

Αμφισημία ή παρερμηνεία;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 21/02/2022

Οι ασκήσεις ευρείας κλίμακας μιας μεγάλης δύναμης, για να αξιολογηθούν ως επιτυχείς, θα πρέπει σε κάθε λεπτομέρειά τους να μοιάζουν με πρόβα πολέμου.

Με άλλα λόγια, η εικόνα που καταγράφεται από την αντίπαλη πλευρά, με δορυφορικές φωτογραφίες ή με υποκλοπές των τηλεπικοινωνιών, είναι ίδια είτε πρόκειται για ασκήσεις είτε για προετοιμασία εισβολής.

Δελτίο προαναγγελίας θυέλλης

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, 06/02/2022

Την ώρα που κορυφώνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στην κρίση της Ουκρανίας, την ώρα που ο Μπάιντεν αυτοσυγχαίρεται για τον θάνατο του επικεφαλής των Τζιχαντιστών του ISIS , τα νέα από το εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Από τον διχασμό στην εμφυλιοπολεμική σύγκρουση

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, 21/01/2022

Στις εκλογές του 1960 ο Κένεντι είχε προβάδισμα μερικών δεκάδων χιλιάδων ψήφων έναντι του Νίξον. Οι συνεργάτες του ηττηθέντος υποψηφίου του άσκησαν ασφυκτική πίεση να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και να ζητήσει επανακαταμέτρηση στις πολιτείες κλειδιά. Ο Νίξον απέρριψε αυτές τις εισηγήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη, λέγοντας ότι η αμφισβήτηση του αποτελέσματος θα ήταν πλήγμα στην αξιοπιστία της αμερικανικής δημοκρατίας.

Πράσινη αψιμαχία

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, 03/01/2022

Η κατάταξη ως πρασίνων επιλογών της Πυρηνικής Ενέργειας και του Σχιστολιθικού Φυσικού Αερίου από την Κομισιόν προκάλεσε την αναμενόμενη και προεξοφλημένη αντίδραση του Βερολίνου με τους Πράσινους Υπουργούς της κυβέρνησης Σολτς να πρωτοστατούν.

Μακρόν - Ντράγκι ή Πεκρές - Μελόνι;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 18/12/2021

Πώς θα ισορροπήσει η ευρωπαϊκή ατζέντα του Σολτς με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες του Μακρόν και του Ντράγκι;

Υπάρχει περιθώριο διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού παρονομαστή ανάμεσα στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη και αν ναι, πώς θα αντιδράσουν οι φειδωλοί του Βορρά και η τετράδα του Βίζεγκραντ;

Διαχείριση της μετάβασης

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 11/12/2021

Η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, το αρχαιότερο κεντροαριστερό κόμμα στην Ευρώπη, επανέκαμψε την Τετάρτη στην καγκελαρία ύστερα από δεκαέξι χρόνια απουσίας.

Πριν από μερικούς μήνες το ιστορικό SPD φαινόταν να έχει κλείσει τον κύκλο του ως μεγάλο κόμμα καθώς οι δημοσκοπήσεις το κατέτασσαν στην τρίτη θέση μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ο μοιραίος Σαρκοζί

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 02/12/2021

Η γαλλική Δεξιά και κατά κύριο λόγο η γκολική είχε μέχρι το 2007 την πιο σαφή και αδιαμφισβήτητη διαχωριστική γραμμή από την Ακροδεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η γαλλική Δεξιά υπό την ηγεσία του Ντε Γκολ είχε λογαριασμούς αίματος με την Ακροδεξιά:

Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/11/2021

Σε σκοτσέζικο ντους μοιάζουν να εξελίσσονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία καθώς υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής από στενούς συνεργάτες των Τζο Μπάιντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ και ταυτόχρονα από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν αναζωπυρώνονται εντάσεις για θέματα που υποτίθεται ότι είχαν δρομολογηθεί η εκτόνωση και η αποκλιμάκωση τους στις συναντήσεις του Μπάιντεν -τηλεδιασκέψεις και διά ζώσης- με τους Πούτιν και Σι.

Από την αλλαγή στην παράκαμψη;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 14/11/2021

Την ώρα που στη μετεκλογική διαπραγμάτευση στη Γερμανία για τη σύνθεση της νέας υπό τον Σολτς κυβέρνησης όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα περιέλθει στον ηγέτη των Φιλελευθέρων Λίντνερ, στη Γαλλία κυριαρχεί ο προβληματισμός για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Τέλεια Καταιγίδα Λίντνερ

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 05/11/2021

Ποτέ άλλοτε πολιτικός ηγέτης στην Γερμανία αλλά και στην Δύση συνολικά δεν προκάλεσε παρόμοια θύελλα πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του και πριν οριστικοποιηθεί η επιλογή του για ένα συγκεκριμένο αξίωμα.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Λίντνερ έχει εδώ και τέσσερα χρόνια κατοχυρώσει τον τίτλο του ταραχοποιού στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας όταν τορπίλισε αιφνιδιαστικά την μετεκλογική συμφωνία συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών ,
Φιλελευθέρων και Πρασίνων υπό την Μέρκελ.

Σύνολο καταγραφών: 132

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι