Αρθογράφος: Γιώργος Καπόπουλος - Σελίδα: 1

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/07/2021

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια επιλογή η οποία στην πράξη επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία διακηρύττει ότι θέλει να καθυστερήσει και πολύ περισσότερο να ματαιώσει.

Αν ο Μπάιντεν κατευνάζει τη Γερμανία με την αποδοχή της ολοκλήρωσης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το πράττει προφανώς στο όνομα μιας ζητούμενης επί του παρόντος σύγκλισης του Βερολίνου στην πολιτική πυγμής των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο.

ΗΠΑ - Τουρκία, βλέποντας και κάνοντας…

Γιώργος Καπόπουλος, iEidiseis.gr, 23/07/2021

Μια ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις από τότε που Μπάιντεν και Ερντογάν κατέγραψαν τις διαφωνίες τους με ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργασθούν όπου οι απόψεις τους συγκλίνουν, υπογράμμισε η Νούλαντ.

Αποκλίσεις και συγκρούσεις

ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 16/07/2021

Η χθεσινή επίσκεψη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο ήταν, για πολλοστή φορά, η επιβεβαίωση των σταθερών των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, μετά την ενοποίηση του 1990.

Διαχείριση των διαφωνιών και των αποκλίσεων, ώστε να μην αποκτήσουν τη δυναμική μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης.

Υπαρξιακό προαπαιτούμενο…

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 10/07/2021

Χωρίς τον διχασμό και το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε το Brexit θα ξαναβρεί το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας μια δυναμική εξουσίας με την οριστική εγκατάλειψη του μπλερισμού αλλά της εύκολης λύσης της επιστροφής στις ρίζες, με πιο πρόσφατο δείγμα την περίοδο Κόρμπιν;

Υστερόγραφα του 1991…

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 07/07/2021

Πριν από τριάντα χρόνια η τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα των 12 αντιμετώπιζε τρεις μεγάλες προκλήσεις:

● Τον πρώτο μετά το 1945 πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους, τη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία που πυροδοτήθηκε με την απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας στις 25.6.1991.

Ιδρυση και επανίδρυση…

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/07/2021

Το Κ.Κ. Κίνας δεν γιορτάζει στην πραγματικότητα τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του αλλά τα σαράντα και πλέον χρόνια από την επανίδρυσή του.

Ο εορτασμός προβάλλει τα πεπραγμένα ως εθνικό επίτευγμα γιατί, σε αντίθεση με το πάλαι ποτέ σοβιετικό μοντέλο αλλά και με το δυτικό μοντέλο φιλελεύθερης δημοκρατίας, δεν στοχεύει στην εξαγωγή του πολύ δε περισσότερο στην επιβολή του…

Δεύτερο διπλό «όχι»;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 22/06/2021

Το 2017, ο Μακρόν εξέφρασε ένα διπλό «όχι» του γαλλικού λαού:

● Οχι στη Λεπέν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

● Οχι στη Δεξιά του Σαρκοζί και στην Αριστερά του Ολάντ.

Κυβέρνηση προσαρμογής

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/06/2021

Ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός που σχημάτισε ο Λαπίντ με κύριο αν όχι μόνο κοινό πολιτικό παρονομαστή τον τερματισμό της μακράς θητείας Νετανιάχου στην ηγεσία του Ισραήλ, εκ πρώτης όψεως μοιάζει καταδικασμένος να διασπαστεί αν και όταν η πίεση των ΗΠΑ οδηγήσει στην αναζήτηση συνολικής λύσης για το Παλαιστινιακό.

Παρενέργειες μιας αεροπειρατείας

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, 25/05/2021

Εκ των πραγμάτων η κρατική αεροπειρατεία του ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από πτυχές και γεωπολιτικές εκκρεμότητες στην ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι σχέσεις Μόσχας και Μινσκ: Είχε η Αεροπειρατεία την ανοχή η ακόμη χειρότερα την συνενοχή της Μόσχας;

Από το Ντονέτσκ στη Γάζα

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 19/05/2021

Ποιο είναι το πραγματικό αντίκρισμα της ρητορικής Μπάιντεν για πολιτική πυγμής απέναντι στη Μόσχα;

Πού θα ισορροπήσουν οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή μετά την ακύρωση από τον Μπάιντεν των επιλογών της τετραετίας Τραμπ;

Η απούσα Ευρώπη

Γιώργος Καπόπουλος, iEidiseis.gr, 18/05/2021

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε με την σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων στην Ατζέντα της είναι ένας θεσμικός αυτοματισμός που δεν αναιρεί μια σκληρή αλήθεια.

Με εξαίρεση τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής το 1979 στην Βενετία των τότε Εννέα - που τόνιζαν την ανάγκη συνολικής επίλυσης του προβλήματος - της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ε.Ε από την Συνθήκη της Ρώμης το 1957 μέχρι και σήμερα λάμπει δια της απουσίας της όχι μόνον από της Αραβοϊσραηλινή σύγκρουση αλλά από όλα τα μέτωπα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Μεσανατολικό αδιέξοδο

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, 15/05/2021

Στο μέτωπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων συντρέχουν σήμερα και για το ορατό μέλλον όλες οι προϋποθέσεις ενός απόλυτου αδιεξόδου.

Σε παρατεταμένη πολιτική κρίση το Ισραήλ καθώς μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δεν προκύπτει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Σύνολο καταγραφών: 110

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι