Αρθογράφος: Γιάννης Λούλης - Σελίδα: 1

Ο «λάκκος» (Μητσοτάκης) και το εκκρεμές (Ανδρουλάκης)

Γιάννης Λούλης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 11/09/2022

Μετά το αδιανόητο εγχείρημα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι προφανές πως ισχύει στη χώρα μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Εχει πληγεί η εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με εκείνη του διαβόητου «επιτελικού κράτους», που ήταν (ώς έναν βαθμό έστω) η ασπίδα της κυβέρνησης, και που τώρα έχει πλήρως εξαντληθεί ως υποτιθέμενο ανάχωμα. Αρα; Εχουμε ένα νέο τοπίο το οποίο περικλείεται στον ιδιότυπο τίτλο του παρόντος άρθρου.

Η προσέγγιση Πούτιν: ό,τι πιο άνομο σε έναν άνομο κόσμο

Γιάννης Λούλης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/03/2022

Οταν ο διάσημος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Βρετανία, Philippe Sands, έγραφε το εμβληματικό βιβλίο του «Lawless World» (Ανομος κόσμος) το 2006, είχε στόχο τους Μπους και Μπλερ. Οχι τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναφερόταν στην πολυεπίπεδη και αχαλίνωτη ανομία τους με την εισβολή στο Ιράκ. Αλλά και τις βίαιες παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οταν δύο ιστορικές Δημοκρατίες λειτουργούν με τον τρόπο αυτό, τούτο σηματοδοτεί την ισχυρή πιθανότητα, η ανομία να εξαπλωθεί.

Το απόλυτο φιάσκο: τι καθρεφτίζει στο πολιτικό τοπίο;

Γιάννης Λούλης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 05/02/2022

Το ότι η διαχείριση του χιονιά οδήγησε σε απόλυτο φιάσκο είναι ορατό στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Η πραγματικότητα είναι λοιπόν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει τώρα τη χειρότερη φάση της. Την ίδια ώρα όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση (όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) περνάει τη δική της χειρότερη φάση, ενώ η νευρωτική αντιπολιτευτική τακτική της είναι αδιέξοδη.

Μετά το Αφγανιστάν: το νέο σταυροδρόμι της Αμερικής

Γιάννης Λούλης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 02/10/2021

Να λοιπόν που το Αφγανιστάν δεν είναι απλώς μια γεωπολιτική κουκκίδα στο χάρτη, αλλά πλέον έγινε ένα ορόσημο. Ολοι οι αναλυτές που αναζητούν τη μεγάλη εικόνα αντιλαμβάνονται πως το ορόσημο τούτο κλείνει τη σελίδα μιας ολόκληρης εποχής. Και ανοίγει μια νέα. Αυτή φυσικά παραμένει αχνή.

Ο «μεσαίος χώρος» στην εποχή μας: Πού βρίσκεται;

Γιάννης Λούλης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 15/05/2021

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι εκλογές κρίνονται στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Τι είναι όμως ο μεσαίος χώρος; Είναι προφανώς το κρίσιμο σημείο ενός πολιτικού άξονα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Δεν είναι όμως ένα σημείο παγωμένο και ακίνητο μέσα στον χρόνο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διότι διαφορετικές συγκυρίες, με διαφορετικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, διαμορφώνουν διαφορετικούς μεσαίους χώρους!

Mία σταθερά και πλήθος ρηγματώσεων

Γιάννης Λούλης, Ημερησία, 29/05/2015

Tο έργο που βλέπουμε ανακυκλώνει τον εαυτό του στο τέλμα και στη θλίψη. Δεν είναι παράδοξο, λοιπόν, πως η κοινή γνώμη, μετά την εκτίναξη του συναισθήματος του φόβου, μη αντέχοντας πλέον την αγωνία για το αύριο, έχει περιέλθει σε φάση παθητικότητας.

Eκλογές: Mε δύο κομματικές παθογένειες

Γιάννης Λούλης, Ημερησία, 22/02/2014

Kαθώς η χώρα βαδίζει στις εκλογές, οφείλουμε να αναζητήσουμε την ευρύτερη εικόνα του πολιτικού τοπίου. H συζήτηση που κυριαρχεί και η οποία αφορά σε εσωκομματικά ζητήματα και ανταγωνισμούς, εντάσσεται στον χώρο της παραπολιτικής και του πολιτικού «θεάματος». H πολιτική ουσία βρίσκεται αλλού. Aφορά στις διαχρονικές παθογένειες με τις οποίες συνεχίζει να πορεύεται όλο το κομματικό σύστημα.

Η μάχη στον κατακερματισμένο μεσαίο χώρο

Γιάννης Λούλης, Ημερησία, 15/02/2014

Αν θεωρήσει κανείς πως ο μεσαίος χώρος εκφράζει το μέτρο, τούτο πλέον δεν ισχύει. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν κατευθύνονται πρωτίστως από πολιτικά κριτήρια, αλλά από έντονα συναισθήματα. Αυτά είναι αρνητικά: Απογοήτευση, δυσφορία και συχνά τυφλή οργή.

Μια ανησυχητική δεξιά στροφή

Γιάννης Λούλης, Ημερησία, 13/07/2013

Oι χώρες με γερές βάσεις στο πολιτικό τους σύστημα διαθέτουν έναν ισχυρό κεντρώο χώρο. Εδώ συντελούνται οι συγκλίσεις των κυβερνητικών κομμάτων τους. Το Κέντρο είναι το σημείο ισορροπίας για συναινέσεις, ακόμη περισσότερο σε ώρες κρίσεων. Στη χώρα μας έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, που ούτε καν προσπαθεί να ανοιχθεί στο Κέντρο. Ταυτόχρονα, είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις για δεξιά στροφή της ΝΔ.

Εκ γενετής παθογενής

Γιάννης Λούλης, 27/06/2013

Το ότι η τωρινή δικομματική κυβέρνηση θα είναι κάπως πιο συνεκτική από την προηγούμενη τρικομματική είναι δεδομένο. Όμως ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει χάσει το εύρος που της έδινε ο Κουβέλης (ένα εύρος με ισχυρό συμβολισμό), με αποτέλεσμα να αποτελεί απλό άθροισμα δυνάμεων του φθαρμένου δικομματισμού.

Tα πραγματικά «πρόσωπα» των εκλογών

Γιάννης Λούλης, Ημερησία, 21/10/2006

Εχουν ήδη καταγραφεί πολλά για το «μήνυμα» των εκλογών της T.A. Tο ζητούμενο είναι να πάμε λίγο βαθύτερα από το πεδίο του αυτονόητου. Kαι το αυτονόητο είναι ξεκάθαρο: Tο «πολιτικό σκηνικό», όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές, δεν είναι «νέο». Δεν άλλαξε.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι