Αρθογράφος: Κάκη Μπαλή - Σελίδα: 1

Οι αδυναμίες της Γερμανίας, ο ρόλος του Μακρόν και ο ευέλικτος Ερντογάν

Κάκη Μπαλή, Αυγή, 30/08/2020

Κάθε μέρα που περνάει με τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, της Ελλάδας και των συμμάχων των δύο χωρών -ενίοτε κοινών- να συνωστίζονται στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας ασκήσεις με αληθινά πυρά, κάθε μέρα που περνάει με τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη να παραβιάζουν είτε την κυπριακή ΑΟΖ είτε την περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε και τα δύο, κάθε μέρα που περνάει με αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο κάνει την κατάσταση στην περιοχή εξαιρετικά επικίνδυνη.

Από τις γιαγιάδες της Λέσβου στα push back

Κάκη Μπαλή, Χριστίνα Βασιλάκη, Αυγή, 15/07/2020

Η Ευρωβουλή ερευνά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα - "Κάθε μέτρο που αποτρέπει ευάλωτα άτομα να ζητήσουν άσυλο αποτελεί σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε αφήγηση που απεικονίζει τους μετανάστες ως αρνητικό φαινόμενο και χρησιμοποιεί λέξεις όπως ʼασπίδαʼ είναι απαράδεκτη" σημειώνει ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ντ. Ρουίθ Ντεβέζα - "Το μόνο πράγμα που καταλάβαμε είναι ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν με την πρακτική της αποτροπής των ανθρώπων πριν φτάσουν στην Ελλάδα, κι αυτό, για μένα, είναι κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Εμείς στην Επιτροπή LIBE δεν θα το αφήσουμε έτσι" τονίζει η Κορνήλια Ερνστ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ο κορωνοϊός σκεπάζει το προσφυγικό, αλλά ο Ερντογάν είναι εκεί

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 15/03/2020

Για την Ελλάδα, η αγωνία παραμένει μεγάλη, όσο δεν αποκλιμακώνεται η ένταση στον Έβρο. Και μέχρι στιγμής η αλληλεγγύη που ζήτησε και πήρε η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους της ήταν για την επιχείρηση να κρατήσει τα σύνορα κλειστά - και πέραν τούτου ουδέν

Κάθε μέρα που περνάει, ο κορωνοϊός βάζει τη σφραγίδα του σε όλο και περισσότερους τομείς της πολιτικής. Εμμέσως και της εξωτερικής πολιτικής. Το βράδυ της Παρασκευής, για παράδειγμα, η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τις πτήσεις από εννέα ευρωπαϊκές χώρες έως τις 17 Απριλίου, για να επιβραδύνει τη μετάδοση του κορωνοϊού. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Γαλλία - και όχι η Ελλάδα.

Προσφυγικό και Ευρώπη: Πέντε χρόνια, μια αιωνιότητα...

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 08/03/2020

«Προς Θεού, μόνο να μην επαναληφθεί το 2015». Αυτό εύχονται αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη θέα της κρίσης στον Έβρο. Λίγο τους ενδιαφέρει εάν η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, στέλνοντας το μήνυμα -και τα λεωφορεία- ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Λίγο τους ενδιαφέρει τι θα συμβεί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που ήταν έτοιμα να εκραγούν και πριν από τη μεγάλη πορεία προς τον Έβρο. Αυτό που πραγματικά «καίει» τις κυβερνήσεις εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρητικά ομνύουν ακόμη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες -για τις Αυστρία, Ουγγαρία και σία δεν μιλάμε, τις έχουν απαρνηθεί από καιρό- είναι να καταφέρει η Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο και με τη βοήθειά τους, να κρατήσει τα σύνορα κλειστά.

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Στον αστερισμό της κρίσης

Κάκη Μπαλή, Αυγή, 02/12/2019

Η κρίση του ΝΑΤΟ είναι μια κρίση του ευρωπαϊκού σκέλους της Συμμαχίας, καθώς οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργείται στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, τώρα που οι ΗΠΑ δείχνουν όλο και λιγότερη διάθεση να το κάνουν αυτές

Τι να σου κάνει και η βασίλισσα Ελισάβετ! Αφού το ΝΑΤΟ αποφάσισε να γιορτάσει στο Λονδίνο τα 70 χρόνια της ύπαρξής του, φρόντισε κι αυτή με τη σειρά της να στολίσει τα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ για να δεξιωθεί την Τρίτη τους ηγέτες των κρατών - μελών. Επίσημο ένδυμα και κουβεντούλα, ευκαιρία για φωτογραφικά στιγμιότυπα - ίσως το μοναδικό... ευχάριστο διάλειμμα στους ατέλειωτες καυγάδες που μαίνονται εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία βιώνει μία ακόμη κρίση στην ιστορία της.

Το μετέωρο βήμα των δυτικών Βαλκανίων

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΛΛΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ

Κάκη Μπαλή, Η Αυγή, 04/11/2019

Αύριο αναμένεται στη Βόρεια Μακεδονία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχο έχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Να ανακτήσει έστω ένα μικρό μέρος από τη χαμένη αξιοπιστία της Ε.Ε. Ο Σασόλι δεν θα φανεί τσιγκούνης με τους επαίνους του στα Σκόπια. Θα παραδεχτεί ότι η χώρα έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις -και το τεράστιο βήμα να αλλάξει το όνομα και το σύνταγμά της και να τα βρει με τη γειτονική Ελλάδα- και θα ζητήσει συγγνώμη για το «ιστορικό λάθος» της τελευταίας συνόδου κορυφής να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ευρώπη αμήχανη μπροστά στην ισλαμιστική τρομοκρατία

Επιθέσεις τζιχαντιστών στη Δανία

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 22/02/2015

Πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών τον περασμένο Μάιο, στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, σε εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης με τον σκιτσογράφο της Jylands Posten στην Κοπεγχάγη την περασμένη εβδομάδα.

Ουγγαρία, η "μαύρη τρύπα" δημοκρατίας στην Ευρώπη

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 07/01/2012

«Δεν γουστάρω το σύστημά σας». Το τραγούδι της 28χρονης Δωροθέας Καρζάι εξελίσσεται στο σύμβολο της αντίστασης των Ούγγρων ενάντια στο νέο Σύνταγμα που επέβαλε με τη χορταστική πλειοψηφία της στη Βουλή της Βουδαπέστης η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. Η Δωροθέα δεν έχει τη στόφα της ποπ σταρ, μοιάζει με κορίτσι της διπλανής πόρτας και το τραγούδι της -γκραν σουξέ στο Youtube- στα δικά μας αυτιά είναι μάλλον αδιάφορο. Για την ουγγρική νεολαία, όμως, μοιάζει με πολεμική κραυγή.

2011: Η χειρότερη χρονιά της Ευρώπης

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 24/12/2011

Το σωτήριο έτος 2011, που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες, ήταν το καταστροφικότερο μέχρι τώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κρίση που στην αρχή της χρονιάς είχε αρπάξει στις δαγκάνες της τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εξελίχθηκε ανενόχλητη σε συνολική κρίση. Η μεγάλη κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, εκτιμά ότι είναι και συστημική.

Εάν πριν από ένα χρόνο είχαν προβλήματα αναχρηματοδότησης του χρέους τους μόνο οι χώρες του Νότου -με την Ελλάδα και την Ιρλανδία να έχουν μπει κάτω από την ομπρέλα των μηχανισμών διάσωσης- τώρα αμφισβητείται ευθέως έως και η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Ευρώπη Α.Ε. με διευθύνουσα σύμβουλο τη Μέρκελ

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 11/12/2011

Ήταν η προχτεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιστορική, όπως έσπευσε να δηλώσει μετά το πέρας της ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί; Η απάντηση είναι δύσκολη, η Ιστορία κρίνεται εκ των υστέρων. Είναι, ωστόσο, πιθανό να μείνει στην ιστορική μνήμη αυτή η 9η Δεκεμβρίου ως η ημέρα που άρχισε να διαλύεται η Ευρώπη, που χτίστηκε με τόσο κόπο τα τελευταία 60 χρόνια, κι όχι η ημέρα που βάθυνε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση -έστω για ένα μέρος της Ε.Ε.

Συνέδριο Die Linke: Με παραδοσιακή συντριπτική πλειοψηφία οι αποφάσεις

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 30/10/2011

Όταν πριν από δύο χρόνια το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία άρχιζε τη μακρά προετοιμασία για το προγραμματικό του συνέδριο ήταν ένα νεαρό κόμμα υπό διαμόρφωση και πολλά υποσχόμενο. Μόλις είχε βγει από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 με ένα εντυπωσιακό 12%, η διεισδυτικότητά του στα δυτικά κρατίδια της χώρας αυξανόταν συνεχώς -στα ανατολικά ήταν από καιρό σχεδόν λαϊκό κόμμα- και οι μάχες που έδινε πρωτίστως για τα εργασιακά δικαιώματα και για μια δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος σε μια Γερμανία συνεχούς συμπίεσης των κοινωνικών παροχών κέρδιζαν τον σεβασμό όλο και πλατύτερων στρωμάτων.

Την Κυριακή θα διαβουλευθούμε για τα μέτρα, την Τετάρτη θα πάρουμε αποφάσεις

Κάκη Μπαλή, Αυγή, 21/10/2011

Ενώ η κρίση μαίνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ όλα είναι στον αέρα λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, τα βλέμματα όλα ήταν χθες στραμμένα στις διαδηλώσεις στην Αθήνα έξω από τη Βουλή και στις διεργασίες εντός της Βουλής. Ίσως επειδή ήταν πιο χειροπιαστή στην Αθήνα η κόντρα για τη «συνταγή διάσωσης», ίσως επειδή οι κάμερες είχαν κάτι να δείχνουν.
Σύνολο καταγραφών: 15

Αρθογράφος

Κάκη Μπαλή

Σύνολο καταγραφών: 15

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι