Αρθογράφος: Παντελής Μπουκάλας - Σελίδα: 1

Σύστημα «Γιάννης»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 22/07/2021

Και σε διακοπές να μη βρισκόμουν, φυσικά και θα ξενυχτούσα για να δω τον Ελαφιακό του Μιλγουόκι να διεκδικεί το πρωτάθλημα του ΝΒΑ στο έκτο παιχνίδι της σειράς των τελικών, με αντίπαλο τους Φοίνιξ Σανς. Το έχω ξαναδιαπράξει άλλωστε, όταν η καλαθοσφαιρική Εθνική μας έπαιζε σε Μουντομπάσκετ που διοργανώνονταν σε χώρες με ανάποδη ώρα. Η αλήθεια είναι ότι πια δεν κατανοώ ούτε τους μισούς όρους της μπασκετικής ορολογίας. Μα δεν πειράζει. Αν βλέπεις ποδόσφαιρο και στύβεις το μυαλό σου για να καταλάβεις ποιο το σύστημα, 4-3-3, 4-2-3-1 κ.λπ., το ’χασες το παιχνίδι. Το ίδιο κι αν βλέπεις μπάσκετ και χολοσκάς για το μαν του μαν, τη ζώνη, το πικ εν ρολ, το γιουροστέπ κ.λπ.

Εμβολιαστική σύγχυση

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 17/06/2021

Είναι πολύ εύκολο, γι’ αυτό και συνηθίζεται από παλιά, να ρίχνουμε το φταίξιμο για πολλά και ποικίλα στην «ιδιορρυθμία του Ελληνα», που την εννοούμε σαν εγωπάθεια και εμμονική καχυποψία. Με την άλλη του όψη, πάντως, το νόμισμα μας ωθεί να διατεινόμαστε πως ό,τι καλό προκύπτει οφείλεται στο «φιλότιμο του Ελληνα». Οι ίδιοι άνθρωποι στρίβουν το νόμισμα στο τραπέζι ή το πετάνε στον αέρα και περιμένουν να δουν πώς θα προσγειωθεί, ώστε ν’ αρχίσουν τα εγκώμια ή τα αναθέματα. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, κούφιες λέξεις επιστρατεύουν, οπότε μπορούν εναλλάξ να αποθεώνουν τον Ελληνα και να τον σταυρώνουν.

Περί εμβολίων και κινήτρων

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 08/06/2021

Προχθές Κυριακή, 6 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε κάτι πιθανότατα σωστό, αλλά σε λάθος χρόνο. Γνωστοποίησε δηλαδή ότι θα δοθούν κίνητρα στους εμβολιαζόμενους, με την ελπίδα ότι θα καμφθεί η άρνηση σημαντικής κοινωνικής μερίδας να αποδεχτεί το δώρο της επιστήμης. Ενώ όμως το πρόβλημα είναι ήδη σοβαρό, ο υπουργός μετέθεσε την πιθανότητα λύσης του για τα μέσα Ιουνίου. Τότε, είπε, θα εξεταστεί η λήψη μέτρων. Παρότι «το θέμα συζητείται στην κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα».

Α μα πια με τους μίζερους

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 03/06/2021

Εβλεπα στην τηλεόραση, 29 Μαΐου, την ηλεκτρονική «ανακατάληψη» της Αγια-Σοφιάς από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, που σχημάτιζαν έφιππο από πάνω της τα τεχνολογικά φώτα, και σκεφτόμουν ότι η ανθρωπότητα δεν μοιράζεται μόνο σε φυλές και έθνη. Είναι κερματισμένη και από τη θέση κάθε φυλής στον χρόνο, στο σήμερα ή στο χθες, και από την ταχύτητα με την οποία κινείται κάθε έθνος προς το μέλλον. Η Τουρκία του Ερντογάν, σωβινιστικά αναθεωρητική και απολυταρχικά ανελεύθερη, κινείται ραγδαία προς τα πίσω. Προς το 1453. Το πρόβλημα δεν είναι το κιτς. Είναι ο πολιτικός πρωτογονισμός του ερντογανικού καθεστώτος και η πολιτισμική του ανωριμότητα, που οδηγούν μοιραία στο κιτς.

«Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, αλλοδαπέ»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 23/05/2021

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, ούτε «ποια βασίλισσα της Ελλάδας ήταν αδελφή του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄» ξέρω, θα φταίει φαίνεται το πεισματάρικο αντιδυναστικό μου φρόνημα, ούτε «ποιο ήταν το πνευματικό ίδρυμα που άρχισε να λειτουργεί τον 17ο αιώνα και επηρέασε τη συνείδηση του Ποντιακού Ελληνισμού».

Συναισθηματικές παγίδες

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 19/05/2021

Με κάθε ανάφλεξη στο Ισραήλ, όσοι επικρίνουν τη δράση της ισραηλινής κυβέρνησης καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που δεν είναι απλώς σοφίσματα αλλά διανοητικές και συναισθηματικές παγίδες. Και ήπια να είναι η κριτική τους, και απολύτως τεκμηριωμένη, και σαφείς αποστάσεις να κρατάει από τη Χαμάς, οι προθέσεις τους θα κριθούν με συνοπτικές διαδικασίες και θα καταγγελθούν σαν αντισημιτικές και άκρως ισλαμοφιλικές. Σαν αμαρτωλές.

Οι άμαχοι, οι πύραυλοι και οι ρουκέτες

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 18/05/2021

Οι άμαχοι, όπου κι αν ζουν, δεν χωρίζονται σε λερούς και αναλώσιμους αφενός, ιερούς και προστατευτέους αφετέρου, κατά την καταγωγή ή τη θρησκεία τους. Η ζωή τους έχει το ίδιο βάρος, θα έπρεπε να έχει το ίδιο βάρος, σε μια ανθρωπότητα που θέλει να λέει ότι πήρε το πικρό μάθημά της από τις γενοκτονίες και τα ολοκαυτώματα· ότι δηλαδή έχει αποκηρύξει ως βάρβαρο το εκδικητικό δόγμα «δέκα δικοί σας άμαχοι νεκροί για έναν δικό μας».

Οταν ο εθνικός ύμνος επισκιάζει το «Χριστός Ανέστη»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή της Κυριακής, 09/05/2021

Τα περισσότερα από τα έθιμα που έδιναν κάποτε απλό και απτό νόημα στη Μεγάλη Εβδομάδα και στην αναστάσιμη κορύφωσή της έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της νοσταλγίας. Εκεί τα εκτόπισαν οι σαρωτικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών. Δεν έχει νόημα να κλαιγόμαστε. Σε τέτοιου είδους παράπονα ο Χρόνος και η Ιστορία βαριακούνε πεισματικά. Και δεν πείθονται από τα εγχειρήματα «αναβίωσης», ίσως επειδή όλα τους ανακαλύπτουν αναδρομικά κάποιον αντιτουρκοκρατικό χαρακτήρα.

Αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 28/04/2021

Αν υπήρχε κάποιο Επιτελικό Ποινολόγιο για τους κυβερνητικούς παράγοντες, με κριτήριο όχι το αν τα κάνουν μούσκεμα με τις πράξεις τους αλλά το αν τα κάνουν θάλασσα με τις δηλώσεις τους, τότε οι μισοί θα αναγκάζονταν να ανακαλύψουν τη γοητεία της σιωπής. Δεν μιλάω για τίποτε βαριές ποινές, αλλά για μιαν απλή «στέρηση εξόδου» στα κανάλια, για δύο ημέρες, τρεις, πέντε – αναλόγως.

Νεότης, νεότης!

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 22/04/2021

Εχει την αλαζονεία της η νιότη; Εχει τη μικρή ή μεγάλη αδιαφορία της για τους κανόνες; Νιώθει ότι την πνίγει η αλυσίδα των «πρέπει» και το θεωρεί υποχρέωσή της, αν όχι να τη σπάσει, τουλάχιστον να την περιγελάσει; Οποιος από εμάς τους ενηλίκους (που δεν ταυτιζόμαστε κατ’ ανάγκην με τους ώριμους) απαντήσει «όχι», θα δει σίγουρα τον καθρέφτη του να τον ειρωνεύεται για την υποκρισία του ή να τον συγχαίρει θερμά που κατάφερε να περάσει κατευθείαν από την παιδική ηλικία στην τριτοτέταρτη δεκαετία της ζωής του. Χωρίς μεσοσταθμό στην εφηβεία και στη νεότητα.

Οι πολιορκημένοι του 21ου αιώνα

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 20/04/2021

Στον πανδημικό χάρτη της χώρας, το βαθύ χρώμα, το βαθύ κόκκινο, είναι ανεπιθύμητο: μαρτυρεί υψηλό ποσοστό κρουσμάτων και αποκλείει τη «στιγματισμένη» περιφέρεια από την απόλαυση ακόμα και των ήπιων χαλαρωτικών μέτρων. Αντίθετα, στον παγκόσμιο χάρτη των εμβολίων που δημοσίευσαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και αναδημοσίευσε χθες η ηλεκτρονική «Κ», και ο οποίος σχηματίστηκε με βάση τα επίσημα κρατικά στοιχεία που καταγράφει το πρόγραμμα «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το βαθύ χρώμα είναι το επιθυμητό και το ευκταίο: καλύπτει όσες χώρες τα πηγαίνουν καλά στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Οι αόρατοι ιοί και οι αόρατοι άνθρωποι

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή της Κυριακής, 18/04/2021

Εχει τα όριά του το δόγμα του Καρτέσιου «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω», λένε οι εκ συστήματος ή εκ του προχείρου φιλοσοφούντες. Αίφνης, διατείνονται οι πρακτικοί άνθρωποι, η φύση έχει να μας υποδείξει αναρίθμητες μορφές ύπαρξης που δεν σκέφτονται (τον εαυτό τους, τους άλλους, και τον εαυτό τους σε συνάρτηση με τους άλλους): ζουζούνια, φυτά, τα βότσαλα της παραλίας και τ’ αστέρια στο στερέωμα, τα πάντα, εξαιρουμένου του ευφυούς διπόδου. Μπορεί να μη σκέφτονται όπως εννοούμε εμείς τη σκέψη, μπορεί να μη διαβάζουμε τα απομνημονεύματά τους, τα χαρτώα τεκμήρια της ύπαρξής τους, ή να μην ακούμε τη μουσική τους, την παρουσία τους όμως την επαληθεύουν όλες μας οι αισθήσεις.
Σύνολο καταγραφών: 69

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι