Αρθογράφος: Παντελής Μπουκάλας - Σελίδα: 1

Τα μακρά και τα βραχέα

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 27/04/2022

Στον βραχύ πολιτικό χρόνο, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Τη νίκη του ωστόσο δεν τη χρωστάει στην αίγλη του προγράμματός του, σε ό,τι τέλος πάντων παρουσιάστηκε βιαστικά σαν πρόγραμμα στο ενδιάμεσο των δύο γύρων, όταν τα ποσοστά έκαμψαν τον αριστοκρατικό προεδρικό εγωισμό.

Ο μισός αιώνας των Λεπέν

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 12/04/2022

Ακριβώς μισόν αιώνα πριν, το 1972, ένα νεοφασιστικό γκρουπούσκουλο, το Εθνικό Μέτωπο, ποντάρισε στον Ζαν Μαρί Λεπέν, προσδοκώντας ότι ο αλεξιπτωτιστής της Λεγεώνας των Ξένων θα συνένωνε τους σωβινιστές της Γαλλίας. Πέρασαν τριάντα χρόνια, ώσπου ο Λεπέν, που ξεκίνησε την «πολιτική» του σταδιο-δρομία ως επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης στην Τουλούζη ειδικευμένης στις επιθέσεις κατά αριστερών, να ενθουσιάσει τους απανταχού ακροδεξιούς και να κατατρομάξει τους δημοκράτες: στις προεδρικές εκλογές του 2002 κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Φονική νοσταλγία

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 10/03/2022

Ο δεύτερος γυναικοκτόνος του 2022, ο «πρωταθλητής Πολεμικών Τεχνών Υποταγής» με το παρανόμι «Τιτάνας της Χίου», ήταν νοσταλγός της χούντας, καλός χριστιανός (αν σε κάνει καλό χριστιανό το να ανεβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες σου ενόσω ανάβεις κερί στην εκκλησία), συνωμοσιολόγος αντιεμβολιαστής, από αυτούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει τσιπάκια, και χρυσαυγίτης. Δραστήριος οπαδός του ναζιστικού μορφώματος, όχι απλώς ψηφοφόρος.

Η Ημέρα της Γυναίκας και οι ανδρικοί αιώνες

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 05/03/2022

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η μεθαυριανή Τρίτη. Και σίγουρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του υποκριτικού ενδιαφέροντος για το φύλο που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «αδύναμο», ώστε να αντιμετωπίζεται και ως αδύναμο, δηλαδή ως κατώτερο πνευματικά και ως ευεπίφορο στις κάθε λογής παρεκτροπές, θα ανασυρθούν από την αποθήκη των στερεοτύπων όλα τα τετριμμένα κλισέ. Και θα ξανακουστούν τα ευχολόγια του ανέξοδου φαρισαϊσμού.

Μακάρι να αρκούσε η εξαγγελία μέτρων

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 22/02/2022

Αν αρκούσε η ύπαρξη των νόμων, πολλά θα ήταν διαφορετικά. Δεν είναι όμως. Υπάρχουν, αυτό όμως δεν οδηγεί απαρέγκλιτα στην αμερόληπτη εφαρμογή τους. Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίον εξαγγέλλονται «καθάρσεις» σε ποικίλους τομείς ισούται με τον ρυθμό ακύρωσής τους. Και όσο σκληρότερες αποφάσεις ανακοινώνονται τόσο πιο γρήγορα αποδεικνύεται ότι η πρώτη ύλη τους είναι η πλαστελίνη. Οταν η κοινωνική κατακραυγή βρίσκει άλλο στόχο, οι παλιές συνήθειες επανέρχονται σαρκάζοντας. Και, στο περιθώριο πια της δημοσιότητας, επιβάλλουν το «δίκαιό» τους.

Το φάντασμα του πολέμου πάνω απ’ την Ευρώπη

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 15/02/2022

Επί εβδομάδες ο πλανήτης βομβαρδίζεται με πληροφορίες, αναλύσεις και σενάρια για επικείμενο πόλεμο στην Ουκρανία, που θα προκύψει λόγω της πιθανολογούμενης εισβολής ρωσικών στρατευμάτων. Γεγονότα και υποθέσεις, ειδήσεις γνήσιες και προβοκατόρικες, ελεγμένα στοιχεία και υστερόβουλες δια-δόσεις μπλέκονται σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι, που πνίγει όσες φωνές επιμένουν να αναζητούν τη νηφαλιότητα και τη φιλειρηνική συνεννόηση.

«Αντιστρόφως προοδευτικά»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 04/02/2022

Πολλά θα μπορούσε να πει ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης για να δικαιολογήσει την ακρίβεια στα καύσιμα. Θα μπορούσε λ.χ. να ισχυριστεί πως είναι παροδική. Το ισχυρίστηκαν άλλωστε προ καιρού κάποιοι κυβερνητικοί θωκοκένταυροι, εννοώντας μάλιστα γενικά την ακρίβεια. Κι έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους όσο και οι συνάδελφοί τους που προφήτεψαν ότι από μέρα σε μέρα καθαρίζουμε με τον κορωνοϊό. Κι οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες και το τελευταίο μίλι μαραθώνιος.

Οι χιονάνθρωποι λιώνουν, οι ευθύνες όχι

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 30/01/2022

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, 26 του μηνός Ιανουαρίου, που απέρχεται συναποκομίζοντας και τις μάταιες ευχές μας για καλή ή καλύτερη χρονιά, επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, έπειτα από σιγή ολίγων ημερών (αλλά ποιων ημερών). Και στην εισαγωγική του τοποθέτηση ζήτησε συγγνώμη: «Μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό».

Αν δεν έβγαινε ο ήλιος…

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 28/01/2022

Με τις πυρκαγιές, κυβερνητικοί και φίλα προσκείμενοι δημοσιολόγοι, που ονειρεύονται να γίνουν πολιτικοί, ύψωναν επιτιμητικά το φρύδι της αλαζονείας και μάς κατσάδιαζαν, λέγοντας ότι «θέλει ο καθένας μας ένα πυροσβεστικό στην πόρτα του». Τώρα, με τη χιονοθύελλα, υψώνουν επιτιμητικά το δάχτυλο της οίησής τους και πάλι μάς κατσαδιάζουν. Λέγοντας ότι «θέλει ο καθένας μας ένα εκχιονιστικό στην πόρτα του».

Τα μικρά, τα ψιλά και τα επιτελικά

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 25/01/2022

Στον τρίτο χρόνο της πανδημίας πια, βρισκόμαστε στον αστερισμό μιας μετάλλαξης που το όνομά της, «Ομικρον», ενδέχεται να λειτουργεί παραμυθητικά, δηλαδή παραπλανητικά. Στην ακοή των Ελλήνων και όσων ξένων διακρίνουν το νόημα μέσα στον ήχο, το «μικρό» ακούγεται καθησυχαστικό, ήπιο: «Περάσαμε τη μεγάλη μπόρα και τώρα αντιμετωπίζουμε το ασθενές υπόλοιπο».

Ημερήσια εκατόμβη

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 20/01/2022

Να μειωθούν οι θάνατοι. Να μηδενιστούν. Αυτό θέλουμε όλοι. Να λιγοστέψουν όσο ταχύτερα γίνεται τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικές θεραπείας. Μέχρι στιγμής, όμως, η πραγματικότητα αρνείται να υποταχθεί στις επιθυμίες μας και στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων πως έχουμε ήδη περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης.

Η «εκδίκηση της φύσης» και ο Διομήδης

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 16/01/2022

Μολονότι θρυλείται ότι ζούμε στην εποχή του Ορθού Λόγου, κάθε φορά που αποκαλύπτεται η ανεπάρκειά μας μπροστά σε φυσικά συμβάντα που ξεπερνούν έστω και λίγο το αναμενόμενο και το προσδοκώμενο, σπεύδουμε στην αποθήκη με τα ξεθυμασμένα κλισέ και αρπαζόμαστε από τη στερεοτυπική ανθρωπομορφική δεισιδαιμονία: «η μανία της φύσης», «η εκδίκηση της φύσης» και τα συναφή.

Σύνολο καταγραφών: 101

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι