Αρθογράφος: Παντελής Μπουκάλας - Σελίδα: 1

Η αυθεντία της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 06/10/2021

Ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, 4 Οκτωβρίου 2020: «Τα νέα κρούσματα της COVID-19 είναι 229. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 19.842. Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 4, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 409 θάνατοι». Κατόπιν αυτών, και παρότι μέχρι τότε η Θεσσαλονίκη προβαλλόταν ως υπόδειγμα, από το οποίο όφειλε να διδαχθεί η υπόλοιπη Ελλάδα, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μη γίνουν οι παρελάσεις της 28ης. Και να τηρηθούν αυστηρά οι υγειονομικές διατάξεις. Παντού. Και στον Αγιο Δημήτριο.

Νεκρανάσταση στη Σταυρούπολη

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 01/10/2021

Σε μία βδομάδα κλείνει χρόνος από το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη των κορυφαίων στελεχών της για τρία κακουργήματα. Η ηγεσία, που έδινε όρκους ομόνοιας με το χέρι υψωμένο στον γνωστό χαιρετισμό του «αρχαιοέλληνα» Αδόλφου, έχει σπάσει πια σε τρία κομμάτια, που αλληλοκαταγγέλλονται για προδοσίες κ.λπ. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κράτησε τη σφραγίδα του μητρικού μορφώματος. Ο Γιάννης Λαγός συνέπηξε οργάνωση, κόμμα λέει, την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), από κοινού με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, που έχει δώσει στο εγώ του την ονομασία ΕΜΕΙΣ, δηλαδή Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που από τις σελίδες του λάιφ στάιλ βρέθηκε πίσω απ’ της φυλακής τα σίδερα, προτίμησε κάτι απλό σαν τίτλο του δικού του «κόμματος»: Ελληνες για την Πατρίδα.

Μια πολιτική ηγεμονία δίχως όραμα

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 28/09/2021

Αν δεχτούμε πως από τα σημαντικότερα κριτήρια για να υπολογίσουμε την αξιοσύνη ενός πολιτικού ηγέτη είναι η μέριμνά του για τη διαδοχή του και η επιλογή κληρονόμου, θα κατατάξουμε την Αγκελα Μέρκελ στη χορεία των αποτυχημένων. Μάρτυρας το 24,1% που απέσπασε ο εκλεκτός της Αρμιν Λάσετ ως υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο ένας στους δύο αντί του 70%

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 22/09/2021

Σαν να ’χει περάσει μια δεκαετία από τον καιρό που η πολιτική μας ηγεσία καυχιόταν πως η Ελλάδα αποτελεί ασυναγώνιστο υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας γενικά και στην προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά. Μόνο που δεν βρισκόμαστε παρά ελάχιστους μήνες μακριά από το μυθικό, το παραμυθένιο «τότε». Ενα τότε βουλιαγμένο από την αυταρέσκεια και την πόζα, στη διάρκεια του οποίου διευκολύναμε την καύχησή μας με τη συνήθη μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής.

Μα, μεταναστόπουλα στα νηπιαγωγεία μας;

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή της Κυριακής, 19/09/2021

Θα πρέπει να είναι βαρύ έγκλημα να πηγαίνεις σε ελληνικό νηπιαγωγείο και να μη σε λένε Γιώργο ή Μαρία, Φώτη ή Χριστίνα, αλλά Αμπντούλ ή Αϊσέ, Ογιούλ ή Τζαφρί, Μαντί ή Λάιλα. Γιατί όλα τα κακά με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν: εξαιτίας της καλοσύνης μας, της φιλόξενης καρδιάς μας, που τη διαθέταμε έτσι κι αλλιώς επί Ξενίου Διός, την είδαμε όμως να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, να διπλασιάζεται επί Ιησού του Ξενίζοντος τον Ξένο.

Τρωτό σύστημα

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 16/09/2021

Εκτός από εκείνο το κάτι που «υπάρχει εκεί έξω», των «X-Files», έχουμε πια να φοβόμαστε και κάτι που «υπάρχει εκεί μέσα». Στα βάθη του Διαδικτύου. Κατ’ αναλογία με όσα συμβαίνουν στον υλικό κόσμο, όπου το έγκλημα –παράνομο, νομιμοφανές και νομιμότατο– έχει άσειστα θεμελιωμένη την αυτοκρατορία του, το «σκοτεινό Διαδίκτυο», αμάχητο και αυτό, διαβρώνει όλο και βαθύτερα το φωτεινό.

Η πατέντα των εξ αποστάσεως εμβολιασμών

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 07/09/2021

Μια φορά κι έναν καιρό, δηλαδή ούτε μια δεκαετία πριν, το 2012, δύο νησιά μας, η Ζάκυνθος και η Χίος, επλήγησαν βαριά από τη μοίρα, που στέρησε την όραση σε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό κατοίκων. Ουδείς πείστηκε από την παραϊατρική-παραφιλολογική εξήγηση που έδωσαν ορισμένοι, ότι δηλαδή η μαζική τυφλότητα στη Χίο ήταν μοιραία παρενέργεια της τυφλότητας του Ομήρου, που δίδαξε στο νησί, στη δε Ζάκυνθο παρακολούθημα της τυφλότητας του λαϊκού ραψωδού Νικολάου Κοκονδρή, που είχε γοητεύσει τον Διονύσιο Σολωμό, αυτήκοο μάρτυρα της αυτοσχεδιαστικής τέχνης του.

Τα θυμιατήρια των αντιεμβολιαστών

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 31/08/2021

Οι συγκεντρώσεις των «αντί» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν οι πρώτες. Ηταν όμως οι μαζικότερες: από τις συνηθισμένες λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες, τώρα σε κάποιες χιλιάδες, και μάλιστα μήνα Αύγουστο. Και σαφώς οι επιθετικότερες. Με μολότοφ πλήρεις αγιάσματος.

Αρνητική ποικιλία

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 27/08/2021

Φαντάζομαι ότι πολλοί έχουμε πέσει σε συζήτηση με αρνητές είτε του ιού είτε του εμβολίου, με την ελπίδα ότι θα τους μεταπείσουμε. Κι έχουμε διαπιστώσει ότι και διαβασμένοι να είμαστε, και ψύχραιμοι, και γλυκομίλητοι, δεν καταφέρνουμε σπουδαία πράγματα. Γιατί η άρνηση έχει πολλές φωνές. Δεν είναι μιας καταγωγής και ενός είδους. Κάθε φωνή στηρίζεται στα δικά της επιχειρήματα –όσα διάβασε, άκουσε, κορφολόγησε, φαντάστηκε, σκέφτηκε–, στις δικές της εμμονές, στη δική της σχέση με ό,τι ορίζουμε σαν κοινωνικό σύνολο. Πώς να αναμετρηθείς με όλες;

Κλιματική κρίση και «ελληνικές ιδιαιτερότητες»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 10/08/2021

Με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένα, με εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα και με πολλούς συμπολίτες μας να βρίσκονται ξαφνικά στη δεινή θέση του περιβαλλοντικού πρόσφυγα ή του καταδιωκόμενου από τις φλόγες εσωτερικού μετανάστη, γυμνοί από κάθε περιουσία, είναι αδύνατο να περπατήσουν τα αφηγήματα αυτοθαυμασμού που διακινούνται με τίτλο «Τα πάμε εξαιρετικά» ή «Η αντιπυρική προετοιμασία μας είναι πρότυπη». Οσοι συνεχίζουν να τα υποστηρίζουν, απλώς συδαυλίζουν την αγανάκτηση των πυροπλήκτων.

«Ανώνυμοι Διαδικτυωμένοι»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 04/08/2021

Δισεκατομμύρια οι χρήστες του Διαδικτύου, κάθε φυλής, τάξης, θρησκείας, ιδεολογίας, ηλικίας και διανοητικής συγκρότησης. Και εκατοντάδες εκατομμύρια όσοι έχουν εγκλωβιστεί στην επικράτειά του, όσοι έχουν αιχμαλωτιστεί από τις δελεαστικές υπηρεσίες του. Οι περισσότεροί τους, μάλιστα, οι λιγότερο γυμνασμένοι πνευματικά, είναι συγχρόνως όμηροι της ψευδαίσθησης ότι απολαμβάνουν την ελευθερία στην πληρότητά της και ότι είναι πια πανίσχυροι, μικροί θεοί.

Το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 03/08/2021

Μπορεί οι ποιητές να δοξάζουν το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας, αυτές τις μέρες όμως, μέρες αφόρητου καύσωνα και πυρκαγιών, κυριαρχούν το μαύρο και το κόκκινο. Το μαύρο των απανθρακωμένων δασών στην Αιγιάλεια και στη Ρόδο. Kαι το βαθύ κόκκινο των 55 βαθμών Κελσίου, απόρροια του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, που ανίχνευσαν οι θερμικές κάμερες των ντρόουν στην Ακρόπολη και στην Ομόνοια.
Σύνολο καταγραφών: 81

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι