Αρθογράφος: Χρήστος Ροζάκης - Σελίδα: 1

Η ελληνοτουρκική κρίση και τα αίτιά της

Χρήστος Ροζάκης, Τα Νέα, 18/03/2017

Η Τουρκία περνάει μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων με πολλά κράτη και οντότητες: αν αρχίσουμε από τις τεταμένες σχέσεις της με την Ολλανδία, εξαιτίας της απαγόρευσης από τους Ολλανδούς της ομιλίας του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών σε δημόσιο χώρο, και την απαγόρευση εισόδου της τουρκάλας υπουργού στην Ολλανδία,

Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η ελληνική εξωτερική πολιτική

Χρήστος Ροζάκης, www.protagon.gr, 10/10/2011

Θα ξεκινήσω την αναλυση μου με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η οποία, πιστεύω, ότι βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των λόγων που οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα στην σχετικά πρόσφατη καθιέρωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τρεις και μία σκέψεις για την εξωτερική πολιτική

Χρήστος Ροζάκης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 15/03/2009

Ο διεθνής χώρος μέσα στον οποίο εκτυλίσσεται η ελληνική εξωτερική πολιτική μεταβάλλεται ραγδαία: νέοι ή ανανεούμενοι πρωταγωνιστές - υποψήφιοι πόλοι- αναδύονται (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες), νέες συναινετικές και συνεταιριστικές αντιλήψεις αρχίζουν να αναδεικνύονται στην άλλη όχθη του Βόρειου Ατλαντικού, ενώ η διευρυμένη Ευρώπη πασχίζει να ξεπεράσει την κρίση της διεύρυνσης.

Μια «γεωπολιτική» προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής

Μια νέα εποχή για τις διεθνείς μας σχέσεις

Χρήστος Ροζάκης, Το Βήμα Ιδεών - Το Βήμα, 01/01/2009

Ας υπενθυμίσουμε, σε μονότονη επανάληψη και με μια παράφραση γνωστής ρήσης, ότι η εξωτερική πολιτική είναι η συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής, με άλλα μέσα. Σε πιο αναλυτικό ύφος, οι διεθνείς σχέσεις μιας χώρας έχουν, ή πρέπει να έχουν, ως γνώμονες την εξυπηρέτηση πραγματικών συμφερόντων ή δεδηλωμένων προσδοκιών της ανθρώπινης κοινωνίας, για χάρη της οποίας η πολιτική διαμορφώνεται.

Βαρύ φορτίο το βέτο

Χρήστος Ροζάκης, Συνέντευξη στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 17/02/2008

«Βαρύτατο φορτίο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας» χαρακτηρίζει την άσκηση βέτο ως μέσου πίεσης για την ονομασία των Σκοπίων ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, Χρήστος Ροζάκης. Οσο για να ελληνοτουρκικά, επιμένει ότι «η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών».

Ο Σαντάμ έπρεπε να δικαστεί μόνο από διεθνές δικαστήριο

Χρήστος Ροζάκης, Συνέντευξη στη Γιάννα Παπαδάκου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 07/01/2007

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, παρεμβαίνει, πρώτη φορά, στο θέμα του απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσέιν και τις σκηνές που βιώσαμε λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2006.

Ελληνοτουρκικά: λύση πολιτική ή νομική;

Χρήστος Ροζάκης, Το Βήμα της Κυριακής, 09/07/2006

Το μείζον ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις στα χρονίζοντα αιγιακά προβλήματα ή, απλώς, θεωρώντας τα περισσότερα από αυτά ανυπόστατα, θα πρέπει να τα αγνοεί.

Η Χάγη προϋποθέτει διαπραγμάτευση για τα χωρικά ύδατα

Χρήστος Ροζάκης, Συνέντευξη στη Χριστίνα ΠΟΥΛΙΔΟΥ, Κυριακάτικη Αυγή, 04/06/2006

Η διαπίστωση πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας θα οδηγήσει στη διευθέτηση του καθορισμού τόσο των χωρικών υδάτων όσο και του εναερίου χώρου προκύπτει από τις απαντήσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή της Κυριακής".

«Δεν είναι ρομαντισμός τα ατομικά δικαιώματα»

Χρήστος Ροζάκης, Συνέντευξη στη ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, Ελευθεροτυπία, 04/04/2004

Σε περίπτωση που ζητηθεί από ένα κράτος κατάργηση εκκρεμούς δίκης, «το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει το αίτημα και να αποφασίσει με αποκλειστικό γνώμονα την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι