Να εμβαθυνθούν τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ

Φανή Γουργούρη, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή, 07/03/2009

Τυχόν επικράτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ευρωσκεπτικιστών ή -ακόμη χειρότερα- απόψεων που απορρίπτουν την Ε.Ε θα είναι αρνητική εξέλιξη, υποστηριζει η υποψήφια στο εσωκομματικό δημοψήφισμα Φανή Γουργούρη, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ οφείλει να εργαστεί ώστε να εμβαθύνει τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει τις ευρύτερες δυνάμεις της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς.

* Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών και ποια είναι τα "όπλα" του ΣΥΡΙΖΑ;

Η παγκόσμια οικονομική κρίση εκτός της χρεοκοπίας των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η διαχείριση της κρίσης και η έξοδος απ’ αυτήν, μπορεί να γίνει μόνο με την εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και όχι με επιστροφή σε λύσεις εθνικού επιπέδου.

Από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της αριστεράς που πιστεύουν στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τη θεσμική της ενίσχυση και τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο στην οικονομία ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας αυτής της πολιτικής απέναντι στο δόγμα «ιδιώτες παντού και χωρίς έλεγχο».

Απαραίτητες λοιπόν προϋποθέσεις αναδεικνύονται η de facto κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως ισχύει και η διαμόρφωση μιας Ευρωσυνθήκης που θα ωθήσει την Ε.Ε. σε αποτελεσματικότερη λειτουργία υπέρ των πολιτών.

Σήμερα στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετέχουν, δρουν και επικοινωνούν τις απόψεις τους συνιστώσες με διαφορετικές πολιτικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ρόλο της αριστεράς σε αυτές τις διεργασίες. Ο ΣΥΝ ως δύναμη της ανανεωτικής αριστεράς έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Άλλωστε είναι συνιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.

Τυχόν επικράτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ευρωσκεπτικιστών ή -ακόμη χειρότερα- απόψεων που απορρίπτουν την Ε.Ε θα είναι αρνητική εξέλιξη. Ο ΣΥΝ οφείλει να εργαστεί ώστε να εμβαθύνει τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει τις ευρύτερες δυνάμεις της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς.

* Ανησυχείτε μήπως η οικονομική κρίση, αλλά και ο διχασμός που επικρατεί στην Ε.Ε. μπορεί να βάλει στον πάγο την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Όπως είναι φυσικό σε περιόδους κρίσης αναδύονται στην επιφάνεια συντηρητικές απόψεις και συχνά οι πολίτες προσφεύγουν σε ό,τι τους είναι πιο οικείο, δηλαδή το εθνικό κράτος. Με αυτή την έννοια ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι καθυστερήσεις στην πολιτική της ενοποίησης και να αναπτυχθούν ανακλαστικά εσωστρέφειας στις χώρες της Ε.Ε. είναι υπαρκτός. Από την άλλη σε χώρες που έχουν κτυπηθεί ήδη από την κρίση στην πραγματική οικονομία, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία που έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση, οι πολίτες στρέφονται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ίδιοι άνθρωποι που δύο χρόνια πριν είχαν απορρίψει το ευρωσύνταγμα και είχαν οχυρωθεί πίσω από το πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας τους αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα. Εάν το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία γινόταν σήμερα το «ΝΑΙ» θα έπαιρνε σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις πολύ πάνω από 50%.

* Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η Ευρώπη κατεύθυνση;

Κατ’ αρχήν η Ε.Ε. θα πρέπει να διευρύνει τη δημοκρατική της λειτουργία με ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε οι απευθείας εκπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών στην Ένωση να έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών σε τομείς όπως η υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση του χαρακτήρα του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα απαιτείται πολιτικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ενιαία εξωτερική πολιτική. Σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων με την ανάδειξη νέων δυνάμεων (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία) στόχος της ευρωπαϊκής αριστεράς είναι να διαμορφωθεί από την Ε.Ε. μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αποστασιοποιημένη από τις επιλογές των ΗΠΑ, που θα εργαστεί υπέρ του παγκόσμιου αφοπλισμού και της ειρήνευσης σε όλα τα καυτά μέτωπα του πλανήτη, που σήμερα υπονομεύουν την ίδια του την υπόσταση.

Παράλληλα η Ε.Ε. οφείλει να διαμορφώσει μια δυναμική περιβαλλοντική πολιτική σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της παραγωγής και της κατανάλωσης.

* Τι δυνατότητες παρέμβασης έχει η ευρωπαϊκή αριστερά ν’ αλλάξει το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.;

Οι δυνατότητες παρέμβασης της αριστεράς στην ευρωπαϊκή κοινωνία και στην Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλες. Οι αξίες του ανθρωπισμού, της προστασίας των εργαζόμενων, των φτωχών και των ασθενέστερων, όπως και η ανάπτυξη πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας είναι απολύτως επίκαιρες και συνιστούν πεδία δράσης για την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων, τα οποία θα προωθούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι κοινωνικές και πολιτικές δομές παρουσιάζουν υστέρηση και αναδεικνύουν τα ελλείμματα της αστικής δημοκρατίας, καθιστώντας τη χώρα ουραγό σε όλους τους δείκτες κοινωνικής πολιτικής (καταπολέμηση ανεργίας, αμοιβές, υγεία, παιδεία) η παρέμβαση της αριστεράς τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απολύτως επιβεβλημένη. Η ευρωπαϊκή κοινωνία προσβλέπει σε μιαν ριζοσπαστικά μαχητική αριστερά, που θα αγωνίζεται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι