Τα μέλη του ΣΥΝ έδειξαν ότι δεν επιθυμούν αποκλεισμούς

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στην Αριστοτελία Πελώνη, Τα Νέα, 13/03/2009

«Δεν γεννήθηκα ευρωβουλευτής...», λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ δεν ζητά να αλλάξει το ότι θα βρίσκεται στην τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του. Ωστόσο, σημειώνει, η ηγεσία του κόμματος είναι αυτή που έχει την ευθύνη για την επίτευξη του στόχου εκλογής των 4 ευρωβουλευτών.

Ορισμένοι επιχειρούν εκκαθαρίσεις στελεχών, παραδέχεται, ενώ υπογραμμίζει πως τα μέλη του κόμματος έδειξαν με το εσωκομματικό δημοψήφισμα ότι δεν επιθυμούν αποκλεισμούς.

Όσο για τη στάση του ΣΥΝ στα επεισόδια του Δεκεμβρίου στην Αθήνα πιστεύει ότι «υπήρξαν μονομέρειες, αδράνειες και λάθη που μας κόστισαν».Είστε ικανοποιημένος από το εσωκομματικό δημοψήφισμα;

 Πολύ. Με τους δεδομένους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μετρηθεί τι πιστεύουν γι΄ αυτό οι πολίτες που μας ψηφίζουν και η ευρύτερη κοινωνία.

Απέδειξε η βάση του ΣΥΝ ότι οι δύο τάσεις είναι ισοδύναμες;

Το 49%- 43% στέλνει ένα ελπιδοφόρο και ηχηρό μήνυμα. Ότι οι τάσεις δεν πρέπει να λειτουργούν ως εσωκομματικοί στρατοί. Πάντως, το 43% που με επέλεξε ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ανήκει σε αυτούς που το αποτελούν, όχι σε μια τάση.

Αυτό δεν είναι διχαστικό;

Τα μέλη του κόμματος ζητούν από την Κουμουνδούρου σύνθεση απόψεων, όχι αποκλεισμούς, ισχυρό και συσπειρωμένο Συνασπισμό.

Πόσο σας ανησυχεί το ότι δεν έχετε εξασφαλίσει την επανεκλογή σας;

Δεν γεννήθηκα ευρωβουλευτής. Εκλέχτηκα μόλις τον Ιούλιο του 2004, αφού εργάστηκα ως μηχανικός επί 25 χρόνια. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες των Ανανεωτών για επιχειρούμενες εκκαθαρίσεις σε επίπεδο στελεχών;

Ως επισήμανση ορατών κινδύνων, με στόχο την αποτροπή τους. Όλοι πρέπει να νοιαζόμαστε για την αποφυγή επιζήμιων φαινομένων.

Γίνεται τέτοια προσπάθεια;

 Η ηγεσία του κόμματος διαβεβαιώνει πως όχι. Πάντως ορισμένοι, πιστεύω λίγοι, το επιχειρούν.

Δεν πρέπει η ηγεσία του ΣΥΝ να πάρει θέση για το ζήτημα;

Πήρε ήδη και σε θετική κατεύθυνση.

Δεν είναι δίκαιο το αίτημα να καταλάβει ο ΣΥΝ τις θέσεις 1 και 2 στην ευρωλίστα;

Προσωπικά δεν ζητώ να αλλάξει τίποτε. Θα είμαι στην τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου και θα συμβάλω στο μέτρο φυσικά που μού αναλογεί.

Για πόσο εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί η αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος;

Ο πρόεδρος του κόμματος και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να ακούσουν το μήνυμα των μελών μας και με ενωτικές, εκτονωτικές πρωτοβουλίες να τερματιστεί αμέσως. Φοβάστε την εσωστρέφεια; Είναι επείγουσα ανάγκη, με σύνθεση απόψεων, να κινηθούμε μπροστά με όλη την ισχύ των κινητήρων μας. Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη.

Πληροφορίες θέλουν τον Α. Τσίπρα να είναι οργισμένος από τις καταγγελίες των Ανανεωτών...

Ελπίζω να μη ζητάτε ειλικρινά απάντηση σε τέτοιου είδους ερώτηση.

Πέτυχε τελικά η ανανέωση στην ηγεσία του ΣΥΝ;

Είναι νωρίς για απολογισμούς. Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες μάχες. Όλοι συμβάλλουμε, ο καθένας από τη θέση του και με τον τρόπο του. Όλοι και όλα άλλωστε κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Δεν είναι ελεγχόμενη δεδομένου του βασικού ρόλου που εξακολουθεί να παίζει ο Α. Αλαβάνος;

Η επιβεβλημένη συνεργασία του προέδρου του ΣΥΝ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει αναγκαστικά και έλεγχο.

Ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος της Αριστεράς στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ;

Ότι χρειάζεται συζήτηση και σύγκλιση των δυνάμεων του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια, με όρους συνδικαλιστικής αυτονομίας, για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η ηγεσία του ΣΥΝ το έλαβε;

Πιστεύω πως ναι. Ήταν άλλωστε πολύ σαφές.

Πληρώνει ο ΣΥΝ τη στάση που τήρησε απέναντι στα επεισόδια του Δεκεμβρίου στην Αθήνα;

Υπήρξαν μονομέρειες, αδράνειες και λάθη που μας κόστισαν.

Δεν έπρεπε η ηγεσία του κόμματος να έχει καταδικάσει πιο ξεκάθαρα τα επεισόδια;

Είμαι βέβαιος πως όλοι στον ΣΥΝ βγαίνουμε σοφότεροι. Υπήρξε όμως και μια μαζική ειρηνική αντίδραση της νεολαίας που είναι ελπιδοφόρο σημάδι. Το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ πώς το βλέπετε; Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητά αυτοδυναμία και κάνει ανοίγματα προς τα δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να φύγει το συντομότερο. Οι σχέσεις μας όμως και με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ παραμένουν ανταγωνιστικές.

Πόσο εύκολο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ τις μετατρέπει σε δημοψήφισμα;

Η ηγεσία έχει θέσει στόχο την εκλογή 4 ευρωβουλευτών και έχει την πρώτη ευθύνη για την επίτευξή του. Θεωρώ εφικτό ένα διψήφιο ποσοστό. Αρκεί να αποφύγουμε κι άλλα αυτογκόλ. Η προσπάθεια να μετατραπούν σε δημοψήφισμα θα πέσει στο κενό.

Και στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν;

Αν διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες και ακούμε περισσότερο τους πολίτες και τον κοινωνικό Συνασπισμό, μπορούμε να πάμε καλά.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι