Σοβαρό πολιτικό λάθος διέπραξε ο Π. Kοροβέσης

Ναι στη συνεργασία με τους Οικολόγους -Πράσινους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο, Η Θεσσαλία, 30/08/2009

- Προκάλεσε θόρυβο και ταρακούνησε τα πολιτικά πράγματα η αναφορά του κ. Κοροβέση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανάμειξη του Συνασπισμού στην υπόθεση Ζίμενς το 1989. Πόσο εύκολα μπορεί να κλείσει ένα τέτοιο θέμα;

Αυτή η φημολογία ακουγόταν εδώ και χρόνια, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τωρινό φαινόμενο. Εγώ θα μιλήσω για όσα γνωρίζω σχετικά με την περίοδο, όπου βρισκόμουν στην ηγεσία της ΕΑΡ και δεν θέλω να αναφερθώ σε ό,τι έχει σχέση με το ΚΚΕ τότε. Τέτοιο θέμα γνωρίζω κατηγορηματικά ότι δεν είχε τεθεί σε καμία περίπτωση. Ακόμη και εάν υποθετικά είχε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε όλο και σε κάποιο ταμείο θα είχαν εισρεύσει αυτά τα χρήματα και αυτό θα γινόταν γνωστό. Υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι τα χρήματα τα πήρε π.χ. ο Λεωνίδας Κύρκος για τον εαυτό του; Έχουν συμπληρωθεί είκοσι χρόνια και ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο Λεωνίδας Κύρκος. Εάν υπήρχαν κάποιοι οικονομικοί παράγοντες που θα χρηματοδοτούσαν την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ), αυτό δεν θα είχε διαρρεύσει σε όλη την κοινωνία; Και αυτό το λέω επειδή στο χώρο μας ισχύουν συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, όλο και κάποια πρόσωπα θα βρίσκονταν μέσα στο κόμμα για να το δημοσιοποιήσουν και να το καταγγείλουν. Θεωρούσαμε πάντα κάθε φορά που ακουγόταν ψίθυροι, ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μας αγγίζει και δεν καταδεχόμασταν να απαντήσουμε. Η μη απάντηση έως τώρα σε φημολογίες πιστεύαμε ότι συνιστά μια σοβαρή πολιτική στάση.

- Από την στιγμή που ένα καθ’ όλα σοβαρός άνθρωπος όπως ο κ. Κοροβέσης προχωρά στην δημοσιοποίηση μιας τέτοιας θέσης, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά ψήγματα υποψίας τα οποία ίσως πρέπει να γίνουν επιτέλους αντικείμενο διερεύνησης. Γιατί και ο χώρος της Αριστεράς να μην ξεκαθαρίσει το παρελθόν του;

Το ότι το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα σήμερα, εκτιμούμε ότι η όλη ενέργεια εντάσσεται σε μια γενικότερη απαξία, αντιπαλότητα και υποβάθμιση την οποία εκφράζει ο Περικλής Κοροβέσης και άλλα στελέχη και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Συνασπισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει σήμερα που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το μέλλον του Συνασπισμού, αλλά και την στάση του Συνασπισμού ως προς το μέλλον γενικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

- Κατά αυτόν τον τρόπο που σχολιάζετε μια δεδομένη τοποθέτηση όπως αυτή του κ. Κοροβέση, είναι σαφώς σαν να διακρίνετε πίσω από τα ανθρώπινα κίνητρα το στοιχείο της συνωμοσίας….

Ποτέ δεν θα ήθελα να προσεγγίζω τα πράγματα υπό το πρίσμα μιας αφηρημένης συνωμοσίας. Είναι έξω από το πνεύμα και την πολιτική μου σκέψη. Μια σκέψη γενικότερη απλώς διατυπώνω ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωση του κ. Στρατούλη, εκλεγμένου μέλους από πλευράς των εργαζομένων στο τότε Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. Αναλύει σε πρόσφατο άρθρο του στην ¨ΑΥΓΗ¨ το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την εποχή σχετικά με την αλλαγή στάσης γύρω από την διαπραγμάτευση της τότε σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία Ζίμενς. Θέτει αυτό το κείμενο τα ζητήματα όπως ακριβώς είχαν και το θεωρώ αρκετά πειστικό. Εκεί λοιπόν αναλύεται το ποια θέματα «παίχτηκαν» σχετικά με την υπόθεση Ζίμενς.

- Πιστεύετε εν τέλει ότι ο κ. Κοροβέσης αναπαρήγαγε αναπόδεικτα πράγματα, ενώ θα έπρεπε πρωτίστως τα όποια ζητήματα να τα θέσει στα κομματικά όργανα;

Οι τελευταίες προσεγγίσεις γύρω από το θέμα αυτό έγιναν μέσα στον Ιούλιο. Έως τις 28 Ιουλίου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε κανονικά. Δεν θέλησε όμως να θίξει ο κ. Κοροβέσης τέτοιο ζήτημα αποζητώντας στη συνέχεια μια απάντηση στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο που ενήργησε συνέβαλε στο να ανοίξει το θέμα με λάθος τρόπο. Από κει και με βάση το γεγονός ότι ο κ. Κοροβέσης είναι ένα πρόσωπο εκ των έσω, είναι αναμενόμενο να πάρει την έκταση που πήρε το όλο θέμα. Εμείς πάντως ως ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού σε καμιά περίπτωση δεν θα θέταμε ζήτημα επιβολής κυρώσεων προς τον κ. Κοροβέση. Σέβομαι την διαφορετική πολιτική κουλτούρα που εκφράζει, ωστόσο πιστεύω ότι διέπραξε σοβαρό πολιτικό λάθος με το να θέσει τη συγκεκριμένη στιγμή το ζήτημα της πολιτικής διαφθοράς υπονοώντας, ότι ξεφεύγει από τα όρια του δικομματισμού και είναι διακομματικό. Αυτό συνιστά σοβαρό ολίσθημα.

- Βέβαια αναφερόμενος ο κ. Κοροβέσης στον κ. Λεωνίδα Κύρκο διέβλεψε ότι αυτός επιθυμεί να μετεξελιχθεί ο Συνασπισμός σε μια νέα εκδοχή της ΕΑΡ. Και η κατάληξη φυσικά θα είναι μια εκ των ημερών να αφομοιωθεί αυτός ο νέος πολιτικός σχηματισμός από το ΠΑΣΟΚ….

Τέτοιου είδους δηλώσεις και κατηγορίες τις ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τις ακούμε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη στιγμή, που θέτουμε πολιτικές προτάσεις σχετικά με το ζήτημα διακυβέρνησης του τόπου και του ρόλου γενικότερα της αριστεράς γύρω από το θέμα των συμμαχιών. Και αυτό επειδή θέλουμε αυτός ο τόπος να κυβερνηθεί στη βάση ενός προγράμματος και μιας φερέγγυας προοπτικής από δυνάμεις, που δεν θα προέρχονται από τον δεξιό χώρο, αλλά και ούτε αμιγώς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πάνω σε αυτό υπάρχει μια σοβαρή διαφωνία, αλλά εντούτοις εμείς μιλάμε πολύ καθαρά. Ζητάμε την ήττα της Ν.Δ. και τη μείωση των ποσοστών του δικομματισμού. Να ενισχυθεί ο Συνασπισμός και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Ναι, σύμφωνοι, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά ποιος θα είναι ο ρόλος του;

Θέλουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυροί επειδή για την υπόθεση διακυβέρνησης του τόπου δεν θα σταθούμε αδιάφοροι. Αυτό το λέμε με ειλικρίνεια στους πολίτες. Θα εξετάσουμε στην πράξη όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι σαφώς και σήμερα δεν υπάρχουν. Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε να ενσωματωθούμε με το ΠΑΣΟΚ. Εμάς μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε μια κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων όπως π.χ. σε ό,τι έχει σχέση με τη λειτουργία του κράτους, την φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις κ.α. Με βάση αυτά τα ζητήματα και όχι π.χ. με το εάν θα φύγει η αμερικανική βάση από την Σούδα, η οποία ως πρόταση κακώς τέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως εάν τα παραπάνω προωθούνται μπορεί να δοθεί στήριξη σε μια κυβέρνηση. Πρόκειται για μια σταθερή πρόταση η οποία παρέχει μια αίσθηση προοπτικής στην κοινωνία. Συσπειρώνει τους πολίτες που βρίσκονται ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό και οι οποίοι δεν θέλουν να δώσουν την πλειοψηφία σε ένα μόνο κόμμα. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα απέναντι στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα, οφείλουμε να εκφράσουμε σαφείς και διακριτές θέσεις. Και μόνο δραστηριοποιούμενοι κατά αυτόν τον τρόπο ισχυροποιούμαστε ως πολιτική δύναμη και πείθουμε ότι είμαστε χρήσιμοι.

- Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα πέραν του ΠΑΣΟΚ συμμαχιών; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή τηρείται στάση αναμονής λόγω του ρευστού πολιτικού κλίματος; Το θέμα των συμμαχιών μπορεί να κρίνει εν πολλοίς και την μελλοντική επιβίωση του Συνασπισμού…

Δεν υφίσταται από πλευράς Συνασπισμού και φυσικά της Ανανεωτικής Πτέρυγας ζήτημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια ότι μας ενδιαφέρει να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σχήμα, μια συμμαχία η οποία θα είναι πολιτικά ευρύτερη από το Συνασπισμό. Έχουμε συμπτύξει ένα σχήμα συμμαχικό, το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πολιτικά είναι πιο στενός από το Συνασπισμό. Δεν έκανε ποτέ η Αριστερά τέτοια σχήματα συμμαχικά. Παρακολουθώντας την ιστορία του ΚΚΕ από την Κατοχή έως σήμερα διαπιστώνουμε ότι πάντοτε φτιάχνονταν σχήματα ευρύτερα πολιτικά και ιδεολογικά. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσαμε ένα σχήμα στενότερο πολιτικά από αυτό που στην πραγματικότητα είμαστε. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προοπτική. Ο κόσμος στις ευρωεκλογές μας έστειλε ένα μήνυμα, λάβαμε το μικρότερο ποσοστό από κάθε άλλη φορά σε ευρωεκλογές. Εκτιμώ ότι η προοπτική που ακουμπά στα σημερινά προβλήματα όπως και σε αυτά του μέλλοντος θα προέλθει μέσα από μια συμμαχία με τους οικολόγους – πράσινους. Επειδή αυτού του είδους η συμμαχία δίνει το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι θέτουμε τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση και υγχρόνως αποπνέουμε μια αίσθηση εμπιστοσύνης.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι