Ευθύνες του ιδιωτικού τοµέα

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 21/05/2010

Η ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ενάντια στο σπάταλο και διεφθαρµένο κράτος τείνει να δηµιουργήσει την εντύπωση ότι όλα είναι «καλά και άγια» στην ιδιωτική σφαίρα της οικονοµίας, ότι η τελευταία είναι απαλλαγµένη από τις αµαρτίες που µαστίζουν τη δηµόσια σφαίρα. Πρόκειται για επικίνδυνη αυταπάτη. Βεβαίως το κράτος υπήρξε σπάταλο και διεφθαρµένο, αλλά σπάταλη και διεφθαρµένη υπήρξε και η κοινωνία. Αλήθεια ποιος δηµιούργησε τη σπάταλη κοινωνία;

Ποιος δηµιούργησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα την πολιτιστική αντίληψη ότι πετυχηµένος είναι µόνο αυτός που είναι πλούσιος, ποιος καλλιέργησε την αντίληψη ότι ο καθένας «οφείλει» να γίνει πλούσιος µε κάθε µέσο, θεµιτό ή αθέµιτο, ποιος προέβαλε µε κάθε τρόπο τα διάφορα καµώµατα µιας νεοπλουτίστικης τάξης µε τενεκεδένιες αξίες, ποιος ανέδειξε σε λαϊκούς ήρωες και πρότυπα διάφορους απίθανους τύπους που σπαταλούσαν χρήµατα αφειδώς σε χυδαίες µορφές κατανάλωσης και διασκέδασης, ενώ δεν πλήρωναν ούτε ευρώ σε φόρους, ποιος δηµιούργησε τα πρότυπα της αχαλίνωτης κατανάλωσης και δηµιούργησε τους... ιερούς ναούς για την κατανάλωση µε δανεικά (τα διάφορα Μall και Ηall), ποιος δηµιούργησε το lifestyle ως υπέρτατη µορφή κοινωνικής καταξίωσης; Ολα αυτά δεν τα δηµιούργησε βέβαια ούτε ο δηµόσιος υπάλληλος, ούτε ο συνταξιούχος, ούτε γενικά ο δηµόσιος τοµέας. Ο ιδιωτικός τοµέας τα δηµιούργησε - µε την ανοχή ή και στήριξη ίσως του κράτους, αλλά πάντως ο ιδιωτικός τοµέας - µε τις τράπεζες (εύκολη παροχή κάθε µορφής δανείων), τις διάφορες εκδοτικές επιχειρήσεις των κάθε είδους γκλαµουράτων περιοδικών, την ιδιωτική τηλεόραση των κάθε είδους πρωινών, µεσηµβρινών και βραδινών show επίδειξης εύκολου πλουτισµού, τις διάφορες επιχειρήσεις ύποπτων δραστηριοτήτων και διασυνδέσεων. Ο ιδιωτικός τοµέας κυρίως στον χώρο των υπηρεσιών δηµιούργησε το πρότυπο της Ελλάδας «που ζει και καταναλώνει πέρα από τις δυνάµεις της».

Το πρότυπο της σπάταλης Ελλάδας. Σ’ ένα δηµοκρατικό σύστηµα ο καθένας είναι ελεύθερος βεβαίως να δηµιουργεί ή να προβάλλει ό,τι του αρέσει. Δεν µπορεί όµως να παριστάνει τον αναµάρτητο για τα δηµιουργήµατά του και να ξεφεύγει από την καταβολή του τιµήµατος για τις συνέπειές του. Πολύ περισσότερο δεν µπορεί να παριστάνει τον τιµητή όλων των άλλων.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι