Τα αυτονόητα

Πόπη Διαμαντάκου, Τα Νέα, 20/08/2011

Εναν και μόνο λόγο έχει για να επιτύχει, έστω και στα βασικά του σημεία, ο σχεδιασμός μιας σύγχρονης «κουπ» για την ΕΡΤ, που σε ιδεολογικό επίπεδο επαναλαμβάνει τα αυτονόητα (αποκρατικοποίηση, αποκομματικοποίηση, ανεξαρτησία, αξιολόγηση, διαφάνεια): ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ούτε χρήμα ούτε χρόνος υπάρχουν. Ανάγκα, λέει ο λαός, και Θεοί πείθονται, πόσω μάλλον η ΠΟΣΠΕΡΤ. Ωστόσο το καθένα από τα προαναφερθέντα αυτονόητα, που πλείστοι όσοι σχεδιασμοί αναδιαμόρφωσης στο παρελθόν τα επαναλάμβαναν καθιστώντας τα επικοινωνιακή τους σημαία ενώ η ΕΡΤ παρέμενε πάντα εγκλωβισμένη στις ίδιες νοοτροπίες και στρεβλώσεις, σημαίνει και μεγάλες συγκρούσεις.Δύο σημεία είναι τα καθοριστικά.

Το ένα είναι η συγκρότηση κριτηρίων και κανόνων που θα τύχουν απολύτου σεβασμού και εφαρμογής σε έναν οργανισμό όπου η αναξιοκρατία, οι κομματικές εύνοιες και οι παρέες «κολλητών» καταργούσαν κάθε έννοιά τους. Και μπορεί να αναλάβει μια ειδική επιτροπή να κάνει προτάσεις για το πώς θα λειτουργεί σύγχρονα η ΕΡΤ και το νέο ΔΣ να συγκροτήσει ακριβείς κανόνες, αλλά το θέμα είναι πάντα ποιοι και πώς θα αναλάβουν να τα εφαρμόσουν. Γιατί ο καθορισμός των προσόντων είναι σαφής ήδη στους νόμους της λειτουργίας της ΕΡΤ, αλλά η ερμηνεία τους μέχρι τώρα ακολουθούσε αξιοθαύμαστη κομματική έμπνευση. Οσο για την αξιολόγηση του προσωπικού, που φαίνεται να αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας του έργου, εδώ κι αν έχουν συσσωρευτεί πίκρες και, πλέον, φόβοι.

Ως εκ τούτου το έτερο καθοριστικό σημείο για την επιτυχία του σχεδίου είναι η μείωση προσωπικού, που θα γίνει αποκλειστικώς με τη «φυσική ροή προς τη σύνταξη». Συμπεραίνουμε επομένως ότι μεγάλο ποσοστό εργαζομένων βρίσκεται στα όρια της συνταξιοδότησης. Οπότε θα απομείνει το πιο νέο, δραστήριο και ευκίνητο; Φιλόδοξη, αν όχι και σχηματική, η «εκκαθάριση» δι’ αυτής της μεθόδου.Στην πραγματικότητα η ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΡΤ και η εφαρμογή κριτηρίων είναι θέμα απλών κανόνων λειτουργίας μιας οποιασδήποτε εταιρείας, με εξαίρεση ότι πάντα στις δημόσιες τηλεοράσεις οι διοικούντες είναι πολιτική επιλογή. Εδώ βρίσκεται η λύση.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι