Η Ελλάδα στο... κουρείο

Αριστοτελία Πελώνη, Τα Νέα, 03/10/2011

Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και τα σενάρια «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων είναι τα θέματα στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα συζητήσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς της Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ.

«ΕΛΛΑΔΑ, μία ακόμη προσπάθεια, κύριοι τραπεζίτες»... Το πρωτοσέλιδο της «Μοντ» απλώς προϊδεάζει για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται, είναι να συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή ομολόγων τίτλοι που λήγουν μετά το 2020, πρόταση που θα ενέπλεκε περισσότερες γερμανικές τράπεζες.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ βρίσκεται και η πρόταση για μεγαλύτερο «κούρεμα», της τάξεως του 50%. Η ιδέα προωθείται από τη Γερμανία και τους συμμάχους της, αλλά σκοντάφτει στη Γαλλία και την Κομισιόν που δεν θέλουν επιπλέον «κούρεμα». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ εντός των ημερών και, πάντως, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

ΚΑΙ ΕΝΩ οι Ευρωπαίοι παλεύουν με το ποσοστό του «κουρέματος», η κυβέρνηση χθες συζητούσε μέχρι αργά στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εργασιακή εφεδρεία και τον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Παρά τις αρχικές ενστάσεις, φαίνεται ότι η τρόικα έχει κάνει δεκτό η εφεδρεία να αφορά όσους είναι κοντά στα 60 χρόνια και έχουν θεμελιωμένο ή θεμελιώνουν τα επόμενα έτη συνταξιοδοτικό δικαίωμα (υπερβαίνουν τους 23.000). Οπως ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά μετά τη λήξη του διαστήματος της εφεδρείας.«ΤΥΧΕΡΟΙ», που λέει ο λόγος, θα είναι και εκείνοι οι εργαζόμενοι σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Σε αυτούς θα δοθεί η επιλογή να δουλέψουν σε άλλες υπηρεσίες. Αλλοι περίπου 3.000 - 4000 εργαζόμενοι δεν θα έχουν τίποτε το θετικό να σκεφτούν: όσοι μπουν στην εφεδρεία από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα έχουν να ελπίζουν μόνο σε προγράμματα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Η ΤΡΟΪΚΑ, η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα μείνει στην Αθήνα μερικές ημέρες ακόμα, έχει γράψει άλλωστε και τον προϋπολογισμό που θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ για το 2012. Η μείωση δεν θα γίνει με μαγικό τρόπο ούτε αναίμακτα, καθώς προβλέπει περικοπές μισθών και συντάξεων, εργασιακή εφεδρεία, μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και στις φοροελαφρύνσεις και επιβολή του τέλους ακινήτων. Το προσχέδιο φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα στη ζώνη των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπερ σημαίνει θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εσόδων - δαπανών, όσο απίστευτο και να μοιάζει...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και καλά νέα. Οπως η υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας με το Κατάρ και τον Ομιλο Ελληνικός Χρυσός. Η έλευση των πολυαναμενόμενων Καταριανών έδειξε ότι κάτι κινείται και τουλάχιστον συμβολικά είναι τονωτική ένεση ψυχολογίας σε μια περίοδο όπου κανένας δεν γνωρίζει αν θα πιάσει τόπο η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως θα αρχίσουν να εισρέουν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς οι Καταριανοί έδειξαν νέο ενδιαφέρον για το Ελληνικό αλλά και διάθεση να αγοράσουν μετοχές της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι