Άνοιξε το παράθυρο να δεις

Λόρη Κέζα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 06/12/2011

Δεν χρειάζεται να πάει μακριά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για να βρει μια πηγή εσόδων. Αρκεί να σκύψει από το παράθυρο του γραφείου του και να κοιτάξει στο δρόμο. Το παραεμπόριο είναι εκεί, γύρω τριγύρω από το υπουργείο Οικονομικών της πλατείας Συντάγματος. Ρίχνοντας μια ματιά σε όσα διακινούνται λαθραία ίσως πάρει καμιά ιδέα για το πώς θα μαζέψει λεφτά. Προς το παρόν βλέπει μόνο τα απέναντι ντουβάρια και φορολογεί τα ακίνητα, ξανά και ξανά και ξανά. Βέβαια πρέπει να θαυμάσουμε την πρωτοτυπία: από αναδρομικά του πάλαι ποτέ (2009) μέχρι «έκτακτα» με τη μορφή τακτικών, τα ποσά που χρεώνονται στα ακίνητα είναι ευφάνταστα. Δεν βαριέται κανείς από τις επινοήσεις του οικονομικού επιτελείου. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο κ. Βενιζέλος έχασε τη συνδυαστική σκέψη του. Δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ο υπάλληλος που βλέπει το μισθό του να συρρικνώνεται στα 1.000 ευρώ δεν δύναται να καταβάλλει μέσα στο 2012 διογκωμένες χρεώσεις για το σπίτι του ή το ρημαδοεξοχικό. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μαζέψει 3,5 δισ. ευρώ συνολικά, με 6 φόρους στην ακίνητη περιουσία -χρήματα που απλά δεν υπάρχουν στα νοικοκυριά.

Η προτροπή για το παράθυρο δεν είναι δική μας. Είναι του κ. Δημήτρη Κουσελά και της κυρίας Λούκας Κατσέλη, οι οποίοι έδιναν την ιδέα πριν από δυόμισι χρόνια, στον ακαμάτη υπουργό παρελθούσης κυβέρνησης (το «ακαμάτης» προκύπτει από τις περιγραφές τους στην σχετική Ερώτηση στη Βουλή). Έλεγαν λοιπόν τότε ότι το παραεμπόριο που γίνεται στους δρόμους (και στον πεζόδρομο κάτω από το παράθυρο του υπουργείου) κάνει τζίρο 7- 10 δισ. ευρώ. Υπολόγιζαν τις πωλήσεις χωρίς απόδειξη, το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών, τσιγάρων κι έλεγαν ότι όλα μαζί φτάνουν «κύκλο εργασιών» τα 15-20 δισ. ευρώ. Τα διαφυγόντα κέρδη της φορολογίας τα τοποθετούσαν στα 6 δισ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα είναι παλαιά και ότι υπάρχουν ορισμένες αλλαγές. Πρακτικά έχει καταργηθεί ο έλεγχος στα τελωνεία καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Για να περάσει μια νταλίκα τα σύνορα τη νύχτα αρκεί ο οδηγός να πατήσει το κλάξον και να σκύψει από το παράθυρο του οχήματος να χαιρετίσει τον υπάλληλο που καλείται να κάνει έλεγχο με την προσωπική όσφρηση και το βιονικό μάτι. Τα λαθραία εισάγονται ανενόχλητα πλέον.

Παράλληλα το υπουργείο δίνει τεράστια σημασία στην παρέλαση κοσμικών στους εισαγγελείς. Καλή είναι η ιδέα της σύλληψης οφειλετών που χρωστούν πολλά εκατομμύρια όμως το θέαμα καταντά κοροϊδία όσο δεν αλλάζει η νομοθεσία. Πέρασαν τόσοι και τόσοι αυτές τις ημέρες καταβάλλοντας αστεία ποσά για εγγύηση χωρίς να υπάρχει προοπτική να φέρουν περισσότερα στα ταμεία του Δημοσίου. Τουναντίον μαθαίνουμε ότι ορισμένοι προέβησαν σε δόλιες μεταβιβάσεις της περιουσίας τους. Αν δεν αλλάξει το νομικό καθεστώς δεν πρόκειται να γίνει είσπραξη. Τι φοβάται άραγε ο κ. Βενιζέλος, μην τον κατηγορήσουν ότι φέρεται αντισυνταγματικά απέναντι στους ολίγους; Αφού βοά το πανελλήνιο για την αντισυνταγματικότητα πρακτικών απέναντι στους πολλούς -όπως η διακοπή ρευματοδότης στην περίπτωση που δεν πληρωθεί το τέλος ακινήτου. Συνοψίζοντας: ο κ. Βενιζέλος πηγαίνει στα εύκολα αφήνοντας ανενόχλητες τις πληγές της ελληνικής φοροδιαφυγής

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι