Σταγόνες αισιοδοξίας!

Ευγενία Μπουρνόβα, www.aixmi.gr, 03/01/2012

Το πιο πολύτιμο δώρο εν μέσω αυτής της τεράστιας κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και της δραματικής μείωσης του βιοτικού μας επιπέδου, ειναι κάποιες σταγόνες αισιοδοξίας! Και αυτή η αισιοδοξία φαίνεται οτι καλλιεργείται μόνο μέσα απο συμμετοχικές διαδικασίες που οι προοδευτικοί άνθρωποι είναι σε θέση να οργανώνουν αποτελεσματικά. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για άτομα που υπηρετούν τον λεγόμενο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, τότε η προσφορά τους έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα αφού η δράση τους απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων «Τέχνη στις Βιτρίνες», Νέοι εικαστικοί ζωντανεύουν με έργα τους άδεια καταστήματα της πόλης, έχει πολλαπλούς αποδέκτες και πολλαπλά μηνύματα. Καταρχήν οι νέοι πρωτοστατούν στη διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής και δίνουν μήνυμα ελπίδας και συμμετοχής. Ο Δήμος Αθηναίων για το εορταστικό του πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες της show biz αλλά στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης. Αυτό ακριβώς που περιμέναμε να κάνει ένας προοδευτικός δήμος. Ένας άλλος στόχος του είναι, βεβαίως, να τονωθεί το εμπορικό κέντρο της Αθήνας -όπου τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο των λουκέτων έχει αυξηθεί δραματικά.

Έτσι, λοιπόν, φοιτητές και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν εικαστικά δρόμους του κέντρου και να μετατρέψουν τη θλιμμένη πρόσοψη των άδειων και κλειστών καταστημάτων σε «Παράθυρα Τέχνης» δείχνοντας, ταυτόχρονα, τη δουλειά τους. Με τη συνεργασία του εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που διευθύνει ο καθηγητής κ. Μάριος Σπηλιόπουλος, οι δημότες καλούνται σε μία Έκθεση Τέχνης στους δρόμους δίνοντας φως στα μαγαζιά που δεν χρησιμοποιούνται και, αντί για σκοτεινά σημεία της πόλης τα μετατρέπουν σε 15 σημεία γιορτής, προσφέροντας βήμα στη νεότερη γενιά της τέχνης στην Ελλάδα.

Πριν μερικές μέρες η εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου, στην κρατική τηλεόραση, ήταν επίσης μια σοβαρή προσπάθεια να φέρει μήνυμα αισιοδοξίας και ήταν πολύ πιο αποτελεσματική απο τις όποιες ευχές για να μας κανει να χαμογελάσουμε! Παρουσίασε, μεταξύ, άλλων τα επιτεύγματα ενός μεγάλου δημόσιου Ερευνητικού Κεντρου και τις άμεσες εφαρμογές στην Οικονομία και το Περιβάλλον, όταν επί δυο χρόνια ο επιστημονικός χώρος απαξιώνεται και μαζί του και οι νέοι και νέες πτυχιούχοι των ελληνικών Πανεπιστημίων. Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και ο πρώην πρωθυπουργός απαξίωσαν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα πτυχία μας, τη στιγμή που θα έπρεπε να ειναι υπερήφανοι αφού αυτοί οι πτυχιούχοι -όταν τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν ερευνητικά- βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης όπως έδειχνε και το σχετικό ρεπορτάζ. Αυτό έχουμε ανάγκη να βλέπουμε, να ακούμε και να διαβάζουμε ως κοινωνία: τις δυνατότητες που έχει η νέα γενιά να προσφέρει ώστε να βγούμε από αυτό το τέλμα. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ της σειράς αυτής, είχαμε και επιτυχείς προσπάθειες ατομικής επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Δεν θέλουμε άλλη μιζέρια, θέλουμε τέτοια θετικά παραδείγματα. Οι αριστεροί άνθρωποι -περισσότερο απο οποιονδήποτε άλλον- έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη για να δώσουμε διέξοδο και αισιοδοξία. Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, μπορούμε να προτείνουμε λύσεις.

Καλή χρονιά!

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1002

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι