ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ»

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στέφανος Μπαγεώργος, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 08/03/2012

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Παρά τις προσπάθειες για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου –ουσιαστικά προσπάθειες για «αγορά χρόνου» - από το, υπό κατάρρευση, πολιτικό σύστημα, ο ελληνικός λαός θα κληθεί σύντομα να αποτιμήσει την πολιτική που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία, να κρίνει πολιτικές συμπεριφορές και να αποφασίσει για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι ταυτόχρονα κρίση πολιτική, αξιών, θεσμών και ηθικής. Η απαίτηση για ριζικές αλλαγές, για ανατροπές παντού, είναι πάνδημη. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία, στις μορφές οργάνωσης της κοινωνίας, στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, στους θεσμούς, στις κατεστημένες νοοτροπίες.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ από την αρχή, είχε σταθερή στάση αντίθεσης στην πολιτική που εφάρμοσε τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση Παπαδήμου, σε συμφωνία με την τρόικα. Η αντίθεσή μας αυτή, βασίστηκε στην εκτίμηση ότι το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η δανειακή σύμβαση συγκροτούν το πλαίσιο μιας πολιτικής που βαθαίνει την ύφεση , εξουθενώνει τα λαϊκά στρώματα με μέτρα που δεν έχουν τέλος, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνει τα εισοδήματα και δεν οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης, επί δυόμιση χρόνια, πολιτικής προδιαγράφουν και τα αποτελέσματα του νέου προγράμματος. Αυτή τη φορά , οι ίδιοι οι δανειστές μας το προεξοφλούν. Οι δηλώσεις Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Γιούνγκερ για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα , ουσιαστικά αναγγέλλουν νέα δυσβάστακτα μέτρα τους επόμενους μήνες.

Η στάση μας αυτή είναι ανάλογη με την στάση σημαντικών δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη που αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς.

Μαζί με τον Ολάντ, τον Κον Μπετίτ, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες στεκόμαστε απέναντι στη λογική του μονόδρομου και στην παθητική αποδοχή των μέτρων, που καλλιεργούν στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αναζητούμε συνολική αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ.

Η νέα σύμβαση, διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα.

Ο ρόλος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι να διαμορφώσει τους όρους εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και θα επιμερίζουν δίκαια τα βάρη της κρίσης μέσω ισοδύναμων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και την αναθεώρηση ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης.

Να συμβάλλει στην προώθηση μέτρων, που μπορούν να υλοποιηθούν ακόμη και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, για την ανακούφιση των εργαζομένων και των ανέργων.

Να στηρίξει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό πρόσημο, που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συναίνεση και την κοινωνική συνοχή.

Το ζητούμενο από τις εκλογές είναι να αποτυπωθούν οι νέοι κοινωνικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή εναλλακτικής , ως προς την ακολουθούμενη, πολιτικής .

Αναγκαία προϋπόθεση , είναι η πολιτική συγκρότηση και έκφραση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η ήττα της «συμμαχίας των ενόχων» δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των υπεύθυνων για τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας.

Είναι στο χέρι των εργαζομένων, των δημοκρατικών , προοδευτικών και αριστερών πολιτών να τα αλλάξουν όλα. Να ενισχύσουν τη ΔΗΜΑΡ ώστε ανάλογα με το συσχετισμό των δυνάμεων και τη θέση που θα μας δώσει ο λαός να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο στη πορεία της χώρας, να μετατοπίσουμε τον άξονα της πολιτικής ζωής σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η ΔΗΜΑΡ , ανάλογα με την δύναμη που θα της δώσει ο λαός, θα συμβάλλει στην αναζήτηση λύσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας με δύο προϋποθέσεις: Δεσμευτικό πρόγραμμα συμβατό με τις αξίες και τις θέσεις μας και φερέγγυα πρόσωπα για την υλοποίησή του.

Στέφανος Μπαγεώργος

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι