Ναυτικοί - Αγρότες: Σημειώσατε. τι;

Νότης Ανανιάδης, 14/03/2012

Κατ’ αρχήν η είδηση. Η ΠΝΟ προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενη - δικαίως- για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ναυτικών. Η ναυτιλία γενικά, η ναυτεργασία ειδικότερα, συντηρώντας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και διαχρονικά την εθνική οικονομία διεκδικεί μία διακριτή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά οι αγρότες. Η μη έγκαιρη μεταφορά αγροτικών προιόντων συνεπάγεται οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς.Οι αγρότες της Κρήτης μάλιστα θέτουν το ζήτημα ευθέως με επιστολή τους προς το δ.σ. της ΠΝΟ ζητώντας την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Οι ναυτικοί υπηρετούν τον κατ’ εξοχήν εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας, τα εμβάσματα των εργαζομένων στον οποίο χάρη στο εξωτερικό εμπόριο στηρίζουν επί δεκαετίες (θα μπορούσε να πει κανείς αιώνες) την χώρα.

Η αγροτική παραγωγή ίσως δεν έχει επιδείξει ανάλογη εξωστρέφεια, αν και τελευταία - και λόγω της κρίσης αλλά και της περικοπής των όποιων επιδοτήσεων- πληθαίνουν τα παραδείγματα νέων κυρίως παραγωγών που επιδεικνύουν καινοτόμο πνεύμα και στρέφονται στις εξαγωγές.

Πέρα από τις θεωρίες του «κοινωνικού αυτοματισμού» εδώ έχουμε μια πραγματική σύγκρουση συμφερόντων δύο διακριτών κοινωνικών ομάδων. Οι εργάτες της θάλασσας από την μια, οι αυταπασχολούμενοι, εν πολλοίς, εργάτες της γης από την άλλη. Η υπεράσπιση από τους πρώτους των συμφερόντων τους πλήττει ευθέως το συμφέρον των δε.

Οπότε το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται. Πως μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η προφανής αντινομία. Οι ίδιοι οι αγρότες της Κρήτης κάνουν λόγο για συμβιβασμό. Που μπορεί να επιτευχθεί, θα πρόσθετα εγώ, μόνο εφ’ όσον υπάρχει περίσσευμα κοινωνικής αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης. Ώστε να γίνουν τα «βήματα πίσω» που απαιτεί κάθε συμβιβασμός. Το ζήτημα που παραμένει πάντως είναι αν σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και συνακόλουθα έντασης της κοινωνίας μας υπάρχουν τα αποθέματα κατανόησης του άλλου και αλληλεγγύης που απαιτούνται. Δυσεπίλυτη εξίσωση ή, αν θέλετε, δύσκολο στοίχημα.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι