Η Κεντροαριστερά στην Κυβέρνηση

Βασίλης Οικονόμου, Έθνος, 14/09/2013

Με αφορμή τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις στην Γερμανία ξεκίνησε η συζήτηση και για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, συζήτηση όμως που διεξάγεται στα ευρωπαϊκά και γερμανικά «σαλόνια», καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην συμμετέχει ουσιαστικά αναμένοντας την ετυμηγορία των δανειστών για το αν και με τι όρους θα δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία η εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων, βιώνοντας όλοι τις τραγικές συνέπειες των εμμονών στη λιτότητα και την ύφεση, οφείλουμε να παρέμβουμε και να καταθέσουμε στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ένα Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαπραγμάτευσης, να περιγράψουμε ένα νέο πλαίσιο Παραγωγικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης της Χώρας, χωρίς τελεσίγραφα και τετελεσμένα από την πλευρά των δανειστών. Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μια νέα ρύθμιση για το υπάρχον χρέος, ενδεχομένως και με κούρεμα και ευνοϊκότερο διακανονισμό των δόσεων και να κατευθύνουμε τη νέα χρηματοδότηση που έχουμε ανάγκη στην Παραγωγική και Κοινωνική Ανασυγκρότηση της Χώρας, μέσα από ένα «κουμπαρά» για την ανάπτυξη, με δεδομένο ότι η χώρα δείχνει να επιτυγχάνει τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι υποχρέωση λοιπόν όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να συμφωνήσουν στις μεγάλες Αναπτυξιακές και Κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να πετύχουμε το νέο συλλογικό μας όραμα, την Ανοικοδόμηση της Πατρίδας. Η Κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον σχεδιασμό, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των πλεονασμάτων που θα προκύψουν από την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Είναι απαραίτητο σε αυτή την διαπραγμάτευση να συμμετέχουμε όλοι ενωμένοι, σχηματίζοντας μια Νέα Κυβέρνηση Εθνικής Συσπείρωσης και Ενότητας, που θα μπορεί να θέσει τη Νέα Διαπραγμάτευση στους εταίρους μας, η οποία θα διαμορφώνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η Παραγωγική και Κοινωνική Ανασυγκρότηση. Η συμμετοχή της Κεντροαριστεράς σε αυτή τη Νέα Κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος κατά τη γνώμη μου, για να αποδείξουμε ότι η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενίσχυση των πιο αδύναμων και η ορθολογική παραγωγική και αναπτυξιακή προσήλωση θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι