Δεν ανησυχώ για την ενότητα της ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Πασχ.Κορωναίο, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2014-01-26

- Η εκλογή σας στη θέση του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα, παρότι οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι πρόσφατες. Με δεδομένο ότι οι διαφωνίες της μειοψηφίας παραμένουν «ηχηρές», πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο για να εκπέμψει το κόμμα ένα σαφές και διακριτό στίγμα;

Είμαι πεπεισμένος ότι με τη σαφήνεια στο λόγο και στο πολιτικό μας στίγμα θα αναδείξουμε εκείνες τις πολιτικές που θα έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Χρειάζονται άμεσα βαθιές αλλαγές στη χώρα και ένα πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό η ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τη χώρα και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά.

- Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από το κόμμα προβεβλημένων στελεχών, που ανοιχτά «φλερτάρουν» πολιτικά με την “κίνηση των 58” και το επόμενο διάστημα εξελίσσεται σε σχηματισμό;

Δεν ανησυχώ καθόλου, είμαι βέβαιος για την ενότητα του κόμματος. Στο πρόσφατο συνέδριό μας αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις για την πορεία του κόμματος και συλλογικά πλέον έχουμε τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η εξέλιξη της κίνησης των 58 σε σχηματισμό στην οποία αναφέρεστε και η κοινή της κάθοδος με το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τους πολίτες στις ευρωεκλογές, όπως θα κριθεί και η πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για μία προοδευτική μεταρρυθμιστική συμπαράταξη στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που δεν θα συναινεί σήμερα σε συντηρητικές πολιτικές που καθορίζουν αρνητικά τους μελλοντικούς κοινωνικούς σχηματισμούς. Δική μου επιδίωξη είναι σε αυτήν την πορεία να δουλέψουμε συλλογικά στη ΔΗΜΑΡ και με ενότητα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου μας παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα ο προγραμματισμός της δράσης για την επόμενη περίοδο και έγινε η κατανομή των τομέων σε όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

- Η συνεργασία με πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν έχουν στηρίξει μνημονιακές πολιτικές, δεν έρχεται σε αντίφαση όταν η ΔΗΜΑΡ αποκλείει τον διάλογο με πρόσωπα επειδή υποστηρίζουν την ασκούμενη, επίσης μνημονιακή, πολιτική;

Καμία αντίφαση, γιατί το ζητούμενο είναι πώς τοποθετούνται σήμερα τα πρόσωπα και οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές. Η κίνηση των 58 δεν ασκεί κριτική στις σημερινές ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές και το ΠΑΣΟΚ σήμερα συναινεί σε αυτές ενώ και όσο ήμασταν στην κυβέρνηση δεν βοήθησε στη δημιουργία του προοδευτικού πόλου. Χαρακτηριστική περίπτωση τα εργασιακά, όπου η ενσωμάτωση διατάξεων το Νοέμβριο του 2012 στο αναθεωρημένο μνημόνιο, που αφορούσε την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, δεν ψηφίσθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΠΑΣΟΚ συμπορεύτηκε με τη ΝΔ. Σχετικά με τη συνεργασία με πρόσωπα και κινήσεις, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν στιγμές όπου το 80% των Ελλήνων πολιτών ψήφισαν και στήριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι ότι δεν προτείνει κανείς τον αποκλεισμό όλων αυτών των πολιτών. Ο προοδευτικός πόλος που θέλουμε να δημιουργήσουμε δεν προκρίνει λογικές αποκλεισμών αλλά βέβαια έχει πολιτικό περιεχόμενο.

- Κατά πόσο η συγκρότηση του “τρίτου πόλου” και η κάθοδος στις ευρωεκλογές συνδέονται με μια μετεξέλιξη της ΔΗΜΑΡ;

Το εγχείρημα της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού στο οποίο αναφέρεστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Σε αυτήν την πολιτική συμπαράταξη οι συμμετέχοντες διατηρούν την αυτονομία τους. Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν ρευστοποιείται αλλά ενδυναμώνεται με την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους και με το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία. Η ΔΗΜΑΡ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια και θα αγωνιστεί με συνέπεια και χωρίς ηγεμονισμούς για τη συγκρότηση αυτής της πολιτικής συμπαράταξης.

- Στο πολιτικό κείμενο της απόφασης του συνεδρίου αναγνωρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση αναζήτησης δίαυλων ένταξης σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικότερων πολιτικών. Πόσο κοντά ή μακριά εκτιμάτε ότι σήμερα βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΗΜΑΡ;

Στο πολιτικό κείμενο της απόφασης του Συνεδρίου αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαλλαγεί από κρατικο-συντεχνιακά στερεότυπα και αιτήματα, από τη λογική των εύκολων λύσεων και από παρωχημένες ιδέες. Σήμερα ταλαντεύεται μεταξύ μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσής του, λαϊκίστικής δημαγωγίας και αναζήτησης διαύλων ένταξης σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικότερων πολιτικών. Η πολιτική του πρόταση εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησης της χώρας. Αυτή η σημερινή του στάση βρίσκεται μακριά από τη σύγχρονη, φερέγγυα και ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική πρόταση προοδευτικού περιεχόμενου που προωθεί η Δημοκρατική Αριστερά.

- Παρότι σημειώνετε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, πλέον δεν το αποκλείετε ως ενδεχόμενο εντός του έτους. Ποια δεδομένα και ποιοι παράγοντες κατά την κρίση σας οδηγούν σε κάλπες;

Οι κυρίαρχες πολιτικές της δογματικής λιτότητας πρέπει να αλλάξουν. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο. Πρέπει να υπάρξει τώρα διαπραγμάτευση για το χρέος ώστε να λυθεί το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού. Νέα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν, όπως και να ονομασθούν, άμεσα ή έμμεσα, οριζόντια ή κάθετα, δεν τα αντέχει η κοινωνία. Είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί η πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις βασικές υπηρεσίες υγείας. Απαιτείται υλοποίηση εκτεταμένων δράσεων υποστήριξης των ανέργων. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή η απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Να μην υπάρχει άλλη επιμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα όπως η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αυτή είναι η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση που απαιτείται για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές. Αν η αλλαγή αυτή δεν συντελεστεί, τότε αυτή η αδιέξοδη πολιτική θα οδηγήσει σε εκλογές.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα

Άρθρα

Κώστας Καλλίτσης

Φτηνή εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-24

Αν η κυβέρνηση θύμωνε εξαιτίας της ακρίβειας, θα γίνονταν...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μεσόγειος SOS!​

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-14

Το θαλάσσιο στρατιωτικό drone «ουκρανικής κατασκευής και...

Ο,τι βολεύει το καθεστώς

Τάσος Παππάς, 2026-05-27

Oι συγγενείς των θυμάτων της «17 Νοέμβρη» έχουν κάθε λόγο...

Η Μαδρίτη δείχνει το φάρμακο για τα ενεργειακά σοκ της εποχής Τραμπ

Peter Bofinger, 2026-05-12

Η νέα άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, που συνδέεται...

Κώστας Καλλίτσης

Το θέμα των τραπεζών

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-31

Φέτος, πρώτη φορά μετά το 2006, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

×
×